לא מדובר בקוסמטיקה: כך מזונות מסוימים עשויים לשנות את הדרך שבה אתם מזדקנים"
הזדקנות. (צילום: Master1305/shuttrstock)

לייף סטייל

לא מדובר בקוסמטיקה: כך מזונות מסוימים עשויים לשנות את הדרך שבה אתם מזדקנים"

מחקר חדש חושף את הקשר המפתיע בין תבלינים, תהליכים גנטיים - והאטת קצב השחיקה התאית. החדשות הבריאותיות שכל אחד חייב לקרוא

נעם ברקאי
הוספת תגובה
לא מדובר בקוסמטיקה: כך מזונות מסוימים עשויים לשנות את הדרך שבה אתם מזדקנים"
הזדקנות. (צילום: Master1305/shuttrstock)
אא

המרדף אחר אריכות ימים איננו חדש - אבל נראה שהוא מקבל כיוון נוסף ומפתיע: מה שאנו בולעים, יכול לשנות את הדרך שבה גופנו מזדקן. מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Ageing מצא שמזונות מסוימים, בעיקר כאלו מן הצומח, עשויים להשפיע על תהליכים ביולוגיים עמוקים בגוף - ולהאט את קצב ההזדקנות.

המרכיב הסודי: פוליפנולים ותהליך המיתילציה

בלב הממצאים עומדות תרכובות טבעיות בשם פוליפנולים, המצויות במגוון תבלינים ופירות. חומרים אלו מוגדרים כ"מיתיל-אדפטוגנים" - משום שהשפעתם נוגעת בתהליך עדין בגוף הקרוי מיתילציה: מנגנון שדרכו הגוף "מדליק ומכבה" גנים מסוימים, לרבות כאלה הקשורים בהזדקנות, דלקת וסיכון למחלות.

אילו מזונות נמצאו מועילים?

לפי המחקר, ארבעה מזונות מרכזיים בלטו בהשפעתם האפשרית:

  • כורכום

  • רוזמרין

  • שום

  • פירות יער

אליהם הצטרפו גם סוגי תה מסוימים - תה ירוק ותה אולונג - שמכילים נוגדי חמצון פעילים, אך חשוב להבהיר: ההשפעה איננה קוסמטית, אלא קשורה בהפחתת סיכון למחלות ובהאטת קצב השחיקה התאית.

כך נערך המחקר

במסגרת ניסוי מקדים בשם Methylation Diet and Lifestyle, השתתפו 43 גברים בגילאי 50 עד 72. מחציתם התבקשו לשמור על תזונה מוגדרת לאורך שמונה שבועות. הדיאטה כללה:

  • ירקות ירוקים ועליים

  • ירקות ממשפחת המצליבים (כרוב, ברוקולי)

  • פירות בעלי אינדקס גליקמי נמוך

  • אגוזים וזרעים

  • בשר רזה

  • מנה אחת ביום של אחד ממזונות ה"מיתיל-אדפטוגנים"

במקביל, הוגבלה צריכת סוכר, אלכוהול, מזון מתועש, ומוצרי חלב. בסיום הניסוי נמדד הגיל האפיגנטי של המשתתפים - ונמצא כי בקבוצת ההתערבות, הגיל הביולוגי ירד ב־3.14 שנים בממוצע - ללא כל שינוי במשקל.

מה הסוד? חומרים שמגנים על הגוף מבפנים

החוקרים הדגישו כי השפעתם של הפוליפנולים נוגעת לנתיבים ביולוגיים רגישים, כולל תהליכים דלקתיים, חמצון תאי, וסיכון גנטי למחלות כרוניות. בין החומרים הפעילים שזוהו:

  • כורכומין (בכורכום)

  • אליצין (בשום)

  • EGCG (בתה ירוק)

  • אנתוציאנינים (בפירות יער)

  • חומצה רוזמרינית (ברוזמרין)

ומה עם המגבלות?

המחקר היה קטן, קצר מועד, וכלל גברים בלבד. לא נבדקה השפעת גורמים נוספים כגון שינה, תנועה, או מתח נפשי. החוקרים קוראים כעת להרחבת המחקר לקהלים רחבים ומגוונים, על מנת לבסס את הממצאים ולהבין את השפעתה העמוקה של התזונה על ההזדקנות.

בשורה בריאותית? כן. פתרון קסם? לא.

החדשות הטובות הן שכל אחד יכול, כבר מהיום, להוסיף לצלחת תבלין טבעי אחד - או פרי יער פשוט - ולדעת שיש בכך תרומה בריאותית אפשרית. אך כפי שמסכמים החוקרים: אין קיצור דרך לאריכות ימים. תזונה נכונה, תנועה מתונה, אמונה ושמחה - כולם חלק מהמשוואה.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
תבלינים
שידור חי