בדיקת דם פשוטה – מהפכה באבחון אלצהיימר: האישור שעשוי לשנות חיים
בדיקת דם. (צילום: StanislavSukhin/shuttrstock)

בריאות

בדיקת דם פשוטה – מהפכה באבחון אלצהיימר: האישור שעשוי לשנות חיים

בלי ניקור מותני ובלי הדמיה מסובכת: ה־FDA אישר בדיקה חדשה שמזהה את המחלה עוד לפני שהיא מתפרצת – אבל לא כולם יכולים להשתמש בה.

אלעד צור
הוספת תגובה
בדיקת דם פשוטה – מהפכה באבחון אלצהיימר: האישור שעשוי לשנות חיים
בדיקת דם. (צילום: StanislavSukhin/shuttrstock)
אא

ציון דרך משמעותי בהתמודדות עם מחלת האלצהיימר: רשות המזון והתרופות האמריקנית (FDA) העניקה לראשונה אישור לשימוש בבדיקת דם שנועדה לאבחן את המחלה כבר בשלביה המוקדמים – במה שנחשב לצעד פורץ דרך בתחום הנוירולוגיה והגריאטריה.

הבדיקה, הקרויה Lumipulse, מיועדת למטופלים מעל גיל 55 אשר מדווחים על ירידה קוגניטיבית – ומשמשת למדידת רמותיהם של שני חלבונים בזרם הדם, הקשורים להיווצרות משקעים עמילואידיים במוח – סימן מובהק של אלצהיימר.

בדיקה פשוטה במקום הדמיה מסובכת

עד כה, אבחון אלצהיימר התבסס בעיקר על בדיקות הדמיה מוחיות או ניקור מותני – הליכים יקרים, פולשניים ולעיתים גם מסוכנים. כעת, מדובר בבדיקה נגישה ובטוחה יותר, שעשויה להפוך לכלי שגרתי באבחון ראשוני.

ד"ר מישל טארבר מה־FDA התייחסה לכך כ"פריצת דרך של ממש", והוסיפה כי "הבדיקה תאפשר גישה רחבה יותר לאבחון מדויק ולשלבי טיפול מוקדמים".

תוצאות מבטיחות – אך לא חסרות מגבלות

הבדיקה פותחה על ידי חברת Fujirebio Diagnostics מיפן, ונבדקה בקרב 499 מטופלים עם סימני ירידה בזיכרון. לפי הנתונים שפורסמו, כ־92% מהתוצאות החיוביות אומתו בהמשך באמצעות הדמיה מוחית או ניקור מותני, וכ־97% מהתוצאות השליליות נמצאו תקינות גם בבדיקות נוספות.

ד"ר הווארד פיליט, נשיא הקרן האמריקנית לפיתוח תרופות לאלצהיימר, אמר בתגובה: "עצם הרעיון שאפשר לאבחן אלצהיימר באמצעות בדיקת דם הוא מדהים – מדובר במהפכה אמיתית בטיפול הקליני".

לא לכל אחד – ויש להיזהר מהשלכות שגויות

לצד ההתלהבות, ב־FDA מדגישים: הבדיקה אינה מיועדת לכלל הציבור, ולא מומלצת לאנשים שאינם מציגים תסמינים קוגניטיביים. החשש: תוצאה שגויה – חיובית או שלילית – עלולה להוביל לחרדות מיותרות או לאבחון שגוי.

פרופ' בריאן באלין ממכללת הרפואה בפילדלפיה הבהיר כי "הבדיקה צריכה להתבצע רק לאחר שמתקבלות אינדיקציות ברורות לירידה בזיכרון בבדיקות קוגניטיביות מקצועיות. אין מדובר בבדיקת סקר כללית".

תקווה חדשה – לצד מציאות מורכבת

על אף שאין כיום תרופה המרפאת את האלצהיימר, בשנים האחרונות אושרו מספר טיפולים ביולוגיים שמטרתם להאט את קצב הידרדרות המחלה. תרופות כגון Leqembi ו־Kisunla ניתנות כיום לחולים מסוימים, אך השפעתן מוגבלת וכוללות תופעות לוואי קשות – ביניהן דימומים מוחיים.

הבדיקה החדשה עשויה לשמש כלי סינון חשוב, שיאפשר לחולים לשקול השתלבות בטיפולים ניסיוניים, לתכנן מבעוד מועד צעדים טיפוליים או תומכים, ואף לשנות את אורח החיים בניסיון לעכב את ההתדרדרות הקוגניטיבית.

עם זאת, ה־FDA מדגיש כי אין להסתמך על הבדיקה בלבד, ויש לפרש את תוצאותיה לצד מידע קליני מקיף – לרבות הערכות זיכרון, תפקוד יומיומי ורקע רפואי.

להמשך קריאה <
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי