חג השבועות מזכיר לנו: לא כולם חוגגים – ויש מה לעשות עם זה
העובדים במהלך האריזות. (צילום/יח״צ)

חדשות בארץ

חג השבועות מזכיר לנו: לא כולם חוגגים - ויש מה לעשות עם זה

מבצע רחב היקף לחלוקת מזון לקראת החג - בשיתוף מאות מתנדבים - ממחיש כיצד אחריות תאגידית יכולה להפוך לחסד של אמת

נעם ברקאי
הוספת תגובה
חג השבועות מזכיר לנו: לא כולם חוגגים – ויש מה לעשות עם זה
העובדים במהלך האריזות. (צילום/יח״צ)
אא

יכולה להפוך לחסד של אמת

חג השבועות - שנחשב בתודעה הציבורית כחג של שפע, גבינות, פריחה ולובן - טומן בחובו גם מסר עמוק של צדקה, ערבות הדדית ודאגה לחלש. הוא מכונה במקרא "חג הקציר" (שמות כ"ג), אך מה יהא על מי שאין לו מה לקצור? עבור כ־656 אלף משפחות בישראל החיות באי ביטחון תזונתי, החג הזה הוא תזכורת כואבת לחוסר, לא רק בשמחת חג - אלא בארוחה חמה יומית.

כבר למעלה משני עשורים פועלות יחד חברת אסם נסטלה ועמותת לתת לחיזוק הביטחון התזונתי בישראל, והחג הקרוב מהווה נקודת שיא נוספת במבצע ההתגייסות הלאומי. מדובר בשותפות שאינה מתמצה בתרומות מזון, אלא נוגעת לשורש - אחריות חברתית עמוקה, תפיסת עולם תאגידית־קהילתית, ומעורבות אנושית של ממש.

"לחם - לכל רעב": נתינה עם שורשים

בדו"ח האלטרנטיבי שפרסם ארגון לתת לשנת 2024 עולה תמונה מדאיגה: מאות אלפי בתי אב בישראל מתקיימים בתנאים של רעב סמוי או גלוי, מוותרים על ארוחות חיוניות, ולעיתים אף נאלצים לוותר על תרופות או דיור כדי לא לגווע. מצב זה מתחדד דווקא בחגים, שם הציפייה לשפע מעוררת תחושת מחסור חריפה עוד יותר.

והתורה? היא מזהירה: "לא תעולל כרמך... לעני ולגר תעזוב אותם" (ויקרא י"ט). העיקרון היהודי הקדום - שיאכל כל אדם בשולחנו - הוא שהניע את חז"ל לקבוע תקנות צדקה וקהילה לדורות. על רקע זה, החיבור בין מגזר עסקי לבין גוף התנדבותי־חברתי, הופך מהלך מעשי לערך מקודש.

בין הצלת מזון להצלת כבוד

אסם נסטלה אינה רק תורמת מזון בשווי מיליון ש"ח מדי שנה, אלא גם פועלת לשינוי מערכתי בשוק המזון: צמצום בזבוז, הפצת עודפים ראויים למאכל, הקמה של תשתיות חלוקה, וסיוע עקבי ל־210 עמותות ברחבי הארץ. מאות מעובדי החברה משתתפים מדי שנה ביוזמות אריזה, הפצה, והתנדבות - באופן שמחבר את הנהלת החברה ללב הקהילה.

צאלה קוסטיקה, מנהלת תחום אחריות תאגידית בחברה, מסבירה:
"אנחנו מאמינים שמזון הוא לא מותרות - הוא זכות בסיסית. כגוף שמוביל את תעשיית המזון בישראל, יש לנו חובה לוודא שגם מי שלא נמצא על מפת הצרכנות - יזכה למענה אנושי והוגן".

לדבריה, מעבר לתרומה הפיזית של המוצרים, נדרשת גם הצלת מזון - פעולה שמונעת השמדה של טונות מזון ראוי, חוסכת פגיעה סביבתית, ומחזירה את השפע לצלחת של מי שאין לו.


לתת - גם ברוח

ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת, מדגיש כי שיתוף הפעולה עם אסם נסטלה מהווה מודל עסקי־חברתי למופת:
"מדובר בשותפות ארוכת טווח - לא רק בשגרה אלא גם בשעת חירום. אסם נסטלה הוכיחה לאורך השנים מחויבות ערכית אמיתית, גם בהצלת מזון, גם בתרומה עקבית, וגם במעורבות אנושית רחבת היקף. התרומה כאן היא לא רק מספרים - היא אמירה מוסרית".

בזכות התמיכה, מצליח הארגון לספק מזון לעשרות אלפי משפחות הנמצאות באי ביטחון תזונתי - יהודים, ערבים, חרדים, עולים, משפחות שכולות ונפגעי משבר הקורונה והמלחמות. "אנחנו לא מחפשים נדבה - אנחנו בונים קהילה בריאה, שוויונית ומכבדת".

חג של חסד - לא רק גבינה

השבועות שלפני חג מתן תורה הם הזדמנות לבדוק גם את מידת הנתינה שלנו. חז"ל מלמדים: "תורה עם דרך ארץ - יפה", ואילו הרמב"ם מבהיר בהלכות יום טוב: "כשאדם אוכל ושותה - חייב להאכיל את העני, הגר והיתום".

מיזם החסד של אסם נסטלה וארגון לתת הוא לא רק מענה לרעב הפיזי - אלא תיקון חברתי עמוק, שמבקש לשבור את מעגל האדישות ולשוב אל הרעיון היהודי הפשוט: כל ישראל ערבים זה בזה.

בין מגשי הגבינות לעוגות הגבינה, בין חוויית הקציר לסיפורי המגילה - כדאי שנזכור: השפע הוא ברכה, אך השיתוף בו - הוא מצווה. חג השבועות מהווה רגע מכונן לא רק לקבלת תורה - אלא גם לקבלת אחריות.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
תרומהחסד
שידור חי