תלמידו המובהק של רבי עקיבא רבי מאיר היה אחד מתלמידיו הבולטים של רבי עקיבא, ונסמך יחד עם ארבעה אחרים על ידי רבי יהודה בן בבא, בתקופה קשה של גזירות רומיות על סמיכה.
שמו האמיתי – רבי נהוראי חז"ל מספרים ששמו האמיתי היה רבי נהוראי, אך כונה "רבי מאיר" – כי "היה מאיר עיני חכמים בהלכה" (עירובין י"ג).
צאצא של נירון קיסר על פי המסורת, רבי מאיר היה מצאצאי נירון קיסר שהתנבא בפסוק מיחזקאל, גילה את האמת, התגייר – וממנו יצא "החסיד אור העליון", רבי מאיר.
גדולתו בתורה רוב המשניות ה"סתומות" – מיוחסות לו: "סתם משנה – רבי מאיר". אמרו עליו חכמים: "כל הרואה את רבי מאיר בבית המדרש – כאילו עוקר הרים וטוחנן זה בזה" (סנהדרין כ"ד).
ענווה וצניעות מופלאה רבי מאיר מעולם לא פסק לעצמו הלכה במקום שחבריו חלקו עליו. אמר: "מימי לא מלאני לבי לעבור על דברי חברי". רבי יוסי תיארו כך: "אדם גדול, אדם קדוש, אדם צנוע".
להטיל שלום בין איש לאשתו – סיפור מופלא רבי מאיר הסכים "להתבזות" לכאורה, כשאפשר לאשה לירוק בפניו כדי להשכין שלום בינה לבין בעלה, והסביר לתלמידיו: אם שם ה' נמחה על המים בשביל שלום – קל וחומר שכבוד מאיר יימחה לכך.
אמרותיו הנפלאות
"הוי ממעט בעסק ועסוק בתורה..."
"כל העוסק בתורה לשמה – זוכה לדברים הרבה..."
"עשה מצוה אחת – מוסרין לו מלאך אחד..."
ועוד רבות במסכתות אבות, ברכות, חולין, ובמדרשי חז"ל.
כוחו של "אלקא דמאיר ענני" הסיפור המפורסם ממסכת עבודה זרה: רבי מאיר הציל את אחות ברוריה מהכלא באמצעות סגולה זו. מאז נפוץ בעם ישראל: לומר שלוש פעמים "אלקא דמאיר ענני", תוך נתינת צדקה או הדלקת נר – כסגולה לישועות ונפלאות.
אשתו הצדקת – ברוריה ברוריה, בתו של ר' חנינא בן תרדיון, התפרסמה בחכמתה, עוצמתה הרגשית והאמונה שלה. היא הסתירה מבעלה את מות שני בניהם עד לאחר הבדלה, תוך שימוש במשל על פיקדון – ורבי מאיר קיבל את הדין באהבה: "ה' נתן וה' לקח..."
סגולות עם ישראל לדורותיו בכל עת צרה או קושי – רבים נודרים צדקה ונושאים תפילה "בזכות רבי מאיר בעל הנס", בפרט בקברו שבטבריה. רבים נוהגים להדליק נר בא' בטבת, לומר 3 פעמים "אלקא דמאיר ענני", ולהפריש מעות לצדקה.