בריאות
חברת ביוטכנולוגיה יפנית בשם Eisai, בשיתוף עם חברת Biogen מארה״ב, הכריזה לאחרונה על הצלחה מרשימה בפיתוח תרופה חדשה למחלת האלצהיימר בשם Leqembi (שמה הגנרי: lecanemab). התרופה הצליחה להאט את קצב הידרדרות המחלה בכ-27% בקרב מטופלים המצויים בשלב מוקדם של המחלה. מדובר בציון דרך משמעותי, שכן זוהי הפעם הראשונה בה טיפול תרופתי מצליח להראות האטה ממשית בקצב ההתדרדרות הקוגניטיבית – ולא רק הפחתת תסמינים.
התרופה פועלת באמצעות מנגנון שמנקה את מוחם של החולים ממשקעי עמילואיד-בטא, שהם אחד המאפיינים הפתולוגיים המרכזיים של אלצהיימר. גישה זו נבחנה בעבר ונחשבה לשנויה במחלוקת, בשל טיפולים דומים שלא הניבו תוצאות, אך במקרה הזה מדובר בנתונים מובהקים קלינית.
בניסויים קליניים בהשתתפות כ-1,800 מטופלים, נצפו שיפורים ניכרים במדדים הקוגניטיביים, והמטופלים דיווחו גם על שיפור בתפקוד היומיומי. עם זאת, חשוב לציין כי חלק מהמטופלים סבלו מתופעות לוואי כמו דימומים מוחיים קלים ובצקות, ולכן התרופה אינה מתאימה לכל אחד.
בישראל כבר החלו להיערך לקראת ניסוי קליני במספר בתי חולים מובילים, כולל שיבא ואיכילוב. משרד הבריאות עוקב מקרוב אחר ההתפתחויות, וישנה ציפייה כי התרופה תקבל אישור גם לשימוש מקומי, בכפוף להערכת סיכונים.
זהו רגע נדיר של תקווה בתחום שבו התרגלנו לשנים של אכזבות. החולים, בני משפחותיהם והרופאים שמטפלים בהם – כולם עוקבים בדריכות, בתקווה שזהו צעד ראשון לעידן חדש בטיפול במחלות נוירודגנרטיביות.
רוצים לקבל חיזוקים, סגולות ועדכונים כל יום? הצטרפו לקבוצה השקטה שלנו בוואטסאפ! לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו