שעון קיץ – לא מה שחשבתם: הסכנות הבריאותיות שמגיעות עם המעבר לשעון החדש
שעון קיץ. (צילום:pasja1000/pixabay)

בריאות

שעון קיץ – לא מה שחשבתם: הסכנות הבריאותיות שמגיעות עם המעבר לשעון החדש

עייפות, קשיי שינה ואפילו עלייה בסיכון להתקפי לב – כך תעזרו לגוף לעבור את השינוי בשלום

נעם ברקאי
הוספת תגובה
שעון קיץ – לא מה שחשבתם: הסכנות הבריאותיות שמגיעות עם המעבר לשעון החדש
שעון קיץ. (צילום:pasja1000/pixabay)
אא

שעון קיץ מביא איתו יתרון ברור – יותר שעות אור. פתאום היום מרגיש ארוך יותר, יש יותר זמן להספיק דברים, והערבים הופכים לנעימים ומוארים. אבל מאחורי התחושה הטובה הזו, יש גם צד פחות נעים: השעה שאנחנו "מאבדים" כשמעבירים את השעון קדימה עלולה לפגוע בשינה, בבריאות ואפילו במצב הרוח שלנו.

איך שינוי של שעה אחת משבש את הגוף

שעת השינה שנעלמת עם המעבר לשעון קיץ אולי נשמעת שולית, אבל בפועל מדובר בהרבה יותר מזה. המעבר החד בין שעות האור והחושך משבש את השעון הביולוגי שלנו – אותו מנגנון פנימי שמווסת את מחזור השינה והערות שלנו.

כשאנחנו מאבדים פתאום שעת שינה, הגוף מתקשה להסתגל לשינוי. זה עלול לגרום לעייפות מוגברת, קושי להירדם בלילה, יקיצות מרובות – ולפעמים ההשפעה הזו יכולה להימשך אפילו שבועות.

מעבר לזה, מחקרים הראו שבימים הראשונים אחרי המעבר לשעון קיץ, הסיכון להתקפי לב ולשבץ מוחי עולה בצורה משמעותית. זה נתון מטריד שממחיש עד כמה אפילו שינוי קטן כמו שעה אחת בשעון – יכול לטלטל את הגוף שלנו.

אז מה בעצם קורה למוח שלנו?

במוח שלנו יש "שעון ראשי" – מנגנון טבעי שמבוסס על מחזור של כ-24 שעות. השעון הזה מושפע בעיקר מחשיפה לאור ולחושך – בבוקר, אור השמש מאותת לגוף להיות ערני ובערב, כשהחושך יורד, הגוף מתחיל לייצר מלטונין – ההורמון שמכין אותנו לשינה.

כשיש יותר אור בערב – כמו שקורה במעבר לשעון קיץ – ייצור המלטונין מתעכב. התוצאה: קשה יותר להירדם, והשינה פחות עמוקה ומרעננת. בנוסף, השיבוש הזה משפיע לא רק על השינה – אלא גם על לחץ הדם, קצב הלב ואפילו על חילוף החומרים.

ההשפעה לא נגמרת רק בעייפות

זה לא רק עניין של עייפות – ההשלכות של המעבר לשעון קיץ עלולות להיות חמורות יותר. מחקרים מצביעים על כך שבימים הראשונים אחרי השינוי חלה עלייה במספר תאונות הדרכים, במיוחד בבוקר. ככל הנראה, העייפות ופגיעה בריכוז משחקות כאן תפקיד משמעותי.

בנוסף, האגודה האמריקאית ללב מצאה שבשבוע הראשון של שעון קיץ, הסיכון להתקפי לב עולה בכ-25%. גם הסיכון לשבץ מוחי עולה ביומיים הראשונים לאחר המעבר – ככל הנראה בגלל הלחץ שהשינוי הזה יוצר על הגוף.

רופאים מסבירים שהעלייה הזו קשורה לכך שהגוף פשוט מתמודד עם מתח נוסף – במיוחד אצל אנשים עם רקע של לחץ דם גבוה או מחלות לב.

איך להקל על הגוף ולעבור את זה בשלום

למרות שהמעבר לשעון קיץ יכול להיות מאתגר, יש כמה דברים שאפשר לעשות כדי לעזור לגוף להסתגל:

  • תתחילו מוקדם – כמה ימים לפני המעבר לשעון קיץ, נסו ללכת לישון 15–20 דקות מוקדם יותר בכל לילה. כך הגוף יסתגל לשינוי בהדרגה.
  • חשיפה לאור טבעי – בשבוע הראשון, הקפידו לצאת החוצה בבוקר ולחשוף את עצמכם לאור השמש. זה יעזור לאתחל את השעון הביולוגי שלכם ולהחזיר אותו לאיזון.
  • תאמו את השגרה – נסו להקדים פעולות יומיומיות כמו ארוחות ופעילות גופנית, כדי שהגוף יתרגל למקצב החדש.
  • תמנעו מגורמים מעוררים – בשעות הערב, הימנעו מקפה, אלכוהול ושימוש במסכים – האור הכחול מהמסכים עלול לפגוע בייצור המלטונין ולהקשות על ההירדמות.
  • אל תלכו לישון רעבים – אבל גם לא מפוצצים – ארוחה קלה כשעה לפני השינה יכולה לעזור לכם להירדם, אבל אכילה כבדה מדי תכביד על הגוף ותפגע באיכות השינה.

אל תילחצו – תנו לגוף זמן להסתגל

גם אם המעבר לשעון קיץ גורם לכם להרגיש עייפים ומותשים – זה לגמרי טבעי. הגוף פשוט זקוק לכמה ימים כדי להתרגל לשעון החדש. אם תתנו לו את הזמן הזה, ותעזרו לו עם התאמות קטנות בשגרה – המעבר הזה יהפוך להרבה יותר קליל.

נכון, השעה שאיבדתם לא תחזור – אבל עם כמה שינויים קטנים, תוכלו להחזיר לעצמכם את האנרגיה וליהנות מהשמש הנוספת שהקיץ מביא איתו.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי