בריאות
משקאות ממותקים אולי טעימים ומרעננים, אבל הם עלולים לגבות מחיר בריאותי כבד – כך עולה ממחקר מקיף שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Nature Medicine. המחקר, שנערך בקרב 2.9 מיליון בני אדם מ-184 מדינות לאורך שלושה עשורים (1990–2020), מצא קשר ברור בין צריכת משקאות ממותקים לבין התפרצות סוכרת ומחלות לב.
המספרים מדברים בעד עצמם: החוקרים גילו שכמעט 10% ממקרי הסוכרת בעולם – יותר משני מיליון בני אדם – נגרמו מצריכה מוגזמת של משקאות ממותקים. ולא רק סוכרת – המחקר מצא ששתייה מתוקה אחראית גם ליותר ממיליון מקרי התקפי לב ומחלות לב ברחבי העולם, ולכ-1.2 מיליון מקרים חדשים של מחלות לב וכלי דם.
הממצאים חשפו גם מי נמצא בסיכון הגבוה ביותר: גברים נמצאים בקבוצת סיכון גבוהה יותר מנשים, וכך גם צעירים בהשוואה למבוגרים. מעניין לגלות שבעלי השכלה גבוהה ותושבי ערים נוטים לצרוך יותר משקאות ממותקים – ומכאן גם הסיכון הבריאותי המוגבר שלהם.
הנתון הזה מפתיע במיוחד, כי דווקא אוכלוסיות שמודעות יותר לחשיבות של אורח חיים בריא – כמו אנשים משכילים ותושבי ערים – ממשיכות לצרוך כמויות גבוהות של סוכר, למרות ההשלכות הידועות.
ד"ר עירית הוכברג, מומחית לרפואה פנימית וסוכרת מהקריה הרפואית רמב"ם, מסבירה: "תזונה בריאה שמבוססת על ירקות, חלבונים ושומנים בריאים, יחד עם צמצום בצריכת סוכר ופחמימות מעובדות – זו הדרך היעילה ביותר למנוע סוכרת ומחלות לב. גם אם מישהו כבר פיתח סוכרת, שיפור התזונה יכול לעזור מאוד – אם כי במקרים רבים יהיה צורך גם בטיפול תרופתי כדי למנוע סיבוכים."
בני האדם הסתדרו במשך אלפי שנים עם כמויות קטנות מאוד של סוכר – בדרך כלל מפירות טבעיים, שכוללים גם סיבים תזונתיים וויטמינים. אבל במאה השנים האחרונות, עם עליית המזון המתועש, משהו השתנה: הסוכר הפך לחלק בלתי נפרד מהתפריט היומיומי, בעיקר דרך משקאות ממותקים.
הבעיה היא שבניגוד לסוכר שמגיע מפירות שלמים, משקאות ממותקים מעלים את רמות הסוכר בדם במהירות, מה שגורם לגוף להפריש כמויות גדולות של אינסולין. לאורך זמן, הגוף מתחיל לפתח עמידות לאינסולין – מצב שמוביל להתפתחות סוכרת, עלייה במשקל, ולבעיות בריאות נוספות.
כמו תמיד – מניעה עדיפה על טיפול. ד"ר הוכברג מדגישה שהפסקת שתיית משקאות ממותקים, או לפחות צמצום משמעותי בצריכה שלהם, היא צעד קריטי לשמירה על הבריאות. "ברור שזה לא קל – סוכר ממכר – אבל כשמבינים את הנזק הבריאותי שזה גורם, זה הרבה יותר קל. אם עושים את השינוי הזה יחד כמשפחה או כקהילה, זה נעשה פשוט יותר ופחות מתסכל."
שינוי הרגלים לא צריך להיות עניין פרטי – גם ברמה החברתית אפשר לעשות שינוי. למשל, הגבלת מכירת משקאות ממותקים במוסדות חינוך ומקומות עבודה עשויה להפחית משמעותית את שיעור התחלואה. "כשיש מודעות ציבורית לנזקי הסוכר – אנשים נוטים לעשות בחירות בריאות יותר", מסכמת ד"ר הוכברג.