מחקר חדש: שינוי בגישה כלפי ילדים עם קשב משפר את ההתנהגות והתפקוד
ילד עם בעיות קשב. (צילום: Suzanne Tucker/shutterstock)

לייף סטייל

מחקר חדש: שינוי בגישה כלפי ילדים עם קשב משפר את ההתנהגות והתפקוד

מחקר מקיף מגלה שילדים עם קשב מגיבים טוב יותר לחיזוקים חיוביים, חום ותמיכה – ופחות לביקורת ועונשים. כך תעשו את זה נכון.

נעם ברקאי
הוספת תגובה
מחקר חדש: שינוי בגישה כלפי ילדים עם קשב משפר את ההתנהגות והתפקוד
ילד עם בעיות קשב. (צילום: Suzanne Tucker/shutterstock)
אא

 כמה פעמים אמרו לכם שהדרך הכי טובה לחנך ילד זה להציב גבולות ברורים ולחנך עם "משמעת"? ועכשיו תוסיפו לזה אתגר נוסף – ילד עם הפרעת קשב וריכוז. אם גם לכם יש ילד כזה בבית, אתם בטח מכירים את הרגעים שבהם אתם פשוט לא יודעים מה לעשות – להעניש? לחבק? לנסות לשכנע? מתברר שהתשובה הרבה יותר ברורה ממה שחושבים – פחות עונשים, יותר אהבה.

מחקר חדש ומקיף במיוחד מגלה ששינוי בגישה של ההורים כלפי ילדים עם הפרעת קשב וריכוז – מעבר מענישה לחיזוקים חיוביים, חום ואהבה – מוביל לשיפור משמעותי בהתנהגות הילדים ובתפקוד הכללי שלהם. כן, מסתבר שלא חייבים להפעיל משמעת ברזל – לפעמים מספיק פשוט להקשיב, לתמוך ולחזק.

ילד עם קשב – מצפים ממנו להיות "כמו כולם"

ילדים עם הפרעת קשב נולדו לעולם שמצפה מהם להיות בדיוק כמו כולם – להקשיב, להתארגן, לשבת בשקט בכיתה ולהתנהג "יפה". אבל עבור ילדים עם קשב – אלה משימות כמעט בלתי אפשריות. ומה קורה כשהם לא מצליחים? מגיעות התגובות. ביקורת, כעסים, עונשים – דברים שכל הורה, גם עם כוונות טובות, עלול לעשות כשהוא נמצא בלחץ.

ואם זה לא מספיק – מתברר שיש סיכוי לא רע שהילד ירש את הפרעת הקשב מאחד ההורים. כי כשאבא או אמא בעצמם מתקשים בהתארגנות, דוחים משימות, שוכחים דברים, ונוטים לפעול באימפולסיביות – קשה לצפות שהילד יתנהג אחרת. בקיצור – יש פה מצב משפחתי מורכב.

אהבה במקום עונש – זה באמת עובד

המחקר בחן 19 מחקרים שונים שכללו יחד 1,720 ילדים עם הפרעת קשב – מספרים לא קטנים בכלל. החוקרים בדקו את ההתנהגות של הילדים, את הקשר עם ההורים שלהם, ואת הדרך שבה שינוי בגישה ההורית השפיע עליהם.

הנתונים מדברים בעד עצמם: כשההורים עברו מגישה של ענישה, ביקורת וכעס – לגישה שמבוססת על חום, קבלה וחיזוקים חיוביים – הילדים הראו שיפור ברור בהתנהגות, בלימודים ובחיים החברתיים שלהם. ההשפעות החיוביות בלטו במיוחד במשפחות שבהן קודם לכן הייתה נטייה לכעסים ועונשים.

מה זה אומר בפועל?

פחות עונשים – יותר חיזוקים.

פחות ביקורת – יותר הכלה.

פחות כעס – יותר אהבה.

וזה לא סתם שינוי קטן – מדובר בשינוי עמוק באווירה המשפחתית. כשילד מרגיש שההורים שלו תומכים בו גם כשהוא מתקשה – זה נותן לו כוח להמשיך לנסות. כשהוא מקבל שבח על הדברים שהוא מצליח בהם – זה מעודד אותו להמשיך. וכשהוא מרגיש שההורים מאמינים בו – זה נותן לו ביטחון.

אז איך עושים את זה נכון?

הנה כמה כלים מהמחקר, שכל הורה יכול לנסות:

  • שבחו על הצלחות קטנות – הצליח לסיים שיעורי בית? הצליח לשבת בכיתה בלי לקום כל דקה? תגידו לו "כל הכבוד". זה אולי נראה מובן מאליו – אבל זה עובד.
  • התמקדו בחיובי – במקום לומר "למה אתה תמיד שוכח את התיק?" – נסו לומר "כל הכבוד שזכרת לקחת את הקלמר". התמקדות במה שעובד – מעודדת הצלחה.
  • שימו לב לשפת הגוף – ילד מרגיש הכל. חיבוק קטן, מבט אוהב – לפעמים זה שווה יותר מאלף מילים.
  • תנו מקום לקשיים – ילד עם קשב יתקשה במשהו, זה ברור. אבל במקום לכעוס עליו – נסו לשאול איך אפשר לעזור לו.
  • צרו אווירה יציבה בבית – גבולות ברורים זה חשוב, אבל אם הילד מרגיש אהוב ומקובל – הוא יכבד את הגבולות יותר בקלות.

למה זה כל כך חשוב?

כי כשהורים משנים את הדרך שבה הם מגיבים לילד – הילד לומד לשנות את הדרך שבה הוא מגיב לעולם. ילד שמרגיש ביטחון ואהבה – מתפקד טוב יותר בבית הספר, בקשרים החברתיים ובחיים בכלל.

"אני רואה את זה בקליניקה כל יום"

ד"ר שירלי הרשקו, מומחית להפרעות קשב, מסבירה: "ילדים עם קשב סופגים לא מעט ביקורת מהסביבה – ולפעמים גם מההורים. כשההורים משנים את הגישה – זה נותן לילד תחושת ביטחון, משפר את הדימוי העצמי שלו – ובאופן טבעי זה מוביל לשיפור בהתנהגות".

לדבריה, חיזוקים חיוביים על התנהגות רצויה עוזרים לילד להבין מה מצופה ממנו – וגורמים לו לרצות להמשיך לנסות. "ברגע שהילד יודע שההורים מאמינים בו – הוא מרגיש שיש לו סיכוי להצליח".

התוצאה – ילד שמרגיש בטוח

המחקר מצביע על דבר ברור: כשההורים משנים את הגישה – גם הילד משתנה. הוא מרגיש יותר בטוח בעצמו, יותר רגוע, וההצלחות מתחילות להגיע.

וזה לא נגמר רק בילד – כשבבית יש אווירה של תמיכה ואמון, גם ההורים מרגישים יותר טוב. פחות כעסים, פחות תסכול – ויותר רגעים של שמחה משפחתית אמיתית.

אז מה למדנו?

להציב גבולות – כן.

לשמור על סדר – בהחלט.

אבל מעל הכל – לתת אהבה, תמיכה וחיזוקים חיוביים.

כי בסוף, ילד עם הפרעת קשב – הוא קודם כל ילד. ילד שצריך שיאמינו בו, שיתמכו בו ושיחבקו אותו – במיוחד כשהוא מתקשה.

אז בפעם הבאה שאתם מרגישים תסכול – תזכרו: עונש זה פתרון לטווח קצר. חום, אהבה וחיזוק – זה כבר סיפור אחר לגמרי

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי