פריצת דרך: האם אספירין יחסל תאים סרטניים?
אדם נוטל תרופה. (צילום: Antonio Guillem/shutterstock)

בריאות

פריצת דרך: האם אספירין יחסל תאים סרטניים?

מחקר חדש מגלה שאספירין משפר את יכולת מערכת החיסון לזהות תאים סרטניים – והפתרון? זול, זמין ומוכר בכל בית!

אלעד צור
הוספת תגובה
פריצת דרך: האם אספירין יחסל תאים סרטניים?
אדם נוטל תרופה. (צילום: Antonio Guillem/shutterstock)
אא

אספירין – אותו משכך כאבים פשוט וזול שאנחנו מכירים מכל בית – עשוי להפוך לנשק מפתיע במאבק נגד הסרטן. חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג' גילו כי האספירין, שמעכב את פעילות טסיות הדם, עשוי לסייע למערכת החיסון לזהות ולהשמיד תאים סרטניים לפני שאלה מתפשטים בגוף ויוצרים גרורות.

גילוי מפתיע – תאי T מקבלים חיזוק

במהלך מחקר שהתמקד בכלל במערכת החיסון, החוקרים גילו במקרה כי טסיות הדם – האחראיות על קרישת הדם – מפריעות לפעילות תאי T, אותם תאים במערכת החיסון שתפקידם לזהות ולהשמיד תאים סרטניים. כשהחוקרים הוסיפו אספירין, שמעכב את פעולת הטסיות, תאי ה-T הצליחו לפעול בצורה יעילה יותר ולתקוף את התאים הסרטניים.

מה זה אומר בפועל?

המשמעות הפוטנציאלית מרגשת – אם הממצאים יאומתו במחקרים קליניים, ייתכן שאספירין יוכל לשמש כטיפול משלים עבור חולי סרטן, במיוחד במקרים שבהם מטפלים באימונותרפיה – טיפול שמפעיל את מערכת החיסון נגד הסרטן. פרופ' גיל בר סלע, מנהל מרכז הסרטן "בית שולמית", מסביר כי השאלה הגדולה היא האם הממצאים האלו אכן יתורגמו להשפעה ממשית בטיפול בחולי סרטן. "מערכת החיסון היא מערכת מורכבת שמושפעת ממגוון גורמים, ולכן נדרשים מחקרים נוספים כדי להבין את ההשלכות המלאות", הוא אומר.

יתרון משמעותי – תרופה מוכרת וזמינה

היתרון הגדול של אספירין הוא שמדובר בתרופה ותיקה, מוכרת וזולה. בניגוד לתרופות חדשות שדורשות שנים של פיתוח וניסויים, כאן מדובר בתרופה שנמצאת בשימוש יומיומי, מה שמאפשר לבדוק במהירות יחסית את השפעתה על חולי סרטן.

לדברי פרופ' בר סלע, אפשר כבר עכשיו לנתח נתונים קיימים על חולי סרטן שנוטלים אספירין מסיבות אחרות – ולבדוק אם שיעור ההישרדות שלהם גבוה יותר בהשוואה לחולים שאינם נוטלים את התרופה. "השוואה כזו עשויה לספק רמזים ראשוניים לגבי היעילות של אספירין בטיפול בסרטן", הוא מסביר.

לא לרוץ לבית המרקחת – יש גם סיכונים

למרות האופטימיות, החוקרים מדגישים שמדובר בתהליך מחקרי שנמצא עדיין בראשיתו. אספירין, כידוע, משפיע על קרישת הדם – ולכן עלול לגרום לדימומים, במיוחד במערכת העיכול ובמוח. כמו כן, נטילת אספירין ממושכת עלולה לגרום לכיבים ודלקות בקיבה – ולכן אסור להתחיל טיפול באספירין ללא ייעוץ רפואי.

עבור מי זה עשוי להתאים?

הממצאים מצביעים על כך שהאספירין עשוי להיות יעיל במיוחד עבור חולי סרטן בשלבים מוקדמים – במיוחד בסרטן השד, הקיבה והערמונית. מנגד, במקרים של סרטן גרורתי מתקדם, האספירין לבדו כנראה לא יספיק – אך ייתכן שהוא יוכל לשפר את יעילות הטיפול האימונותרפי.

אז מה הלאה?

בשלב הזה, החוקרים מתכננים לעבור לניסויים קליניים בבני אדם – במטרה לבדוק האם האפקט שנצפה בבעלי חיים יחזור גם בקרב מטופלים אמיתיים. אם כן – מדובר בפריצת דרך שתשנה את הגישה לטיפול בסרטן.

האם אספירין יהפוך לתרופת פלא בסרטן? עוד מוקדם לדעת – אבל בהחלט מדובר בכיוון מבטיח ששווה לעקוב אחריו.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
מחלותסרטן
שידור חי