בריאות
אם אתם מחפשים דרך טבעית לשפר את מצב הרוח, ייתכן שהתשובה נמצאת ממש במדף הפירות. מחקר חדש, שפורסם בכתב העת המדעי Microbiome, מצביע על קשר מסקרן בין צריכת תפוזים ופירות הדר לבין הפחתת הסיכון לדיכאון.
מה גילו החוקרים?
צוות חוקרים מאוניברסיטת הרווארד ובית החולים הכללי של מסצ'וסטס, בהובלת ד"ר ראאג' מהטה, ניתח נתונים של יותר מ-32,000 נשים בגיל העמידה, שדיווחו על הרגלי התזונה שלהן ומצב בריאותן הנפשית במשך 14 שנים. החוקרים גילו כי נשים שאכלו תפוז אחד ביום הפחיתו את הסיכון לדיכאון בכ-20%. הממצא היה ייחודי לפירות הדר – פירות אחרים, כמו תפוחים או בננות, לא הראו השפעה דומה.
החיידקים שמשפיעים על המוח
באמצעות ריצוף DNA מדגימות צואה, נמצא כי צריכת תפוזים קשורה לשפע של חיידקים מסוימים במעי, במיוחד Faecalibacterium prausnitzii – חיידק הידוע בתכונותיו האנטי-דלקתיות. כמותו הייתה נמוכה יותר בקרב משתתפים שסבלו מדיכאון, ממצא שאומת גם בקרב גברים במחקר נוסף.
המוח והמעי – קשר עמוק יותר ממה שחשבנו
ד"ר מהטה מסביר כי חיידקי מעי מסוגלים להשפיע על ייצור הנוירוטרנסמיטורים סרוטונין ודופמין, החיוניים לשיפור מצב הרוח. "הנוירוטרנסמיטורים הללו מסייעים גם לוויסות מערכת העיכול, אך במקביל הם משפיעים על התחושות והרגשות שלנו", הוא אומר.
האם תפוזים הם תרופה טבעית לדיכאון?
פרופ' גארי סמול, ראש המחלקה לפסיכיאטריה במרכז הרפואי האוניברסיטאי האקנסאק, טוען כי "צריכת פירות הדר עשויה לגרות גדילה של חיידקים מסוימים במעי, שתורמים לבריאות הנפשית". גם ד"ר רודולף בדפורד, גסטרואנטרולוג ממרכז הבריאות פרובידנס סיינט ג'ונס, מסכים כי "המיקרוביום משפיע על כל מערכות הגוף, כולל המוח".
עם זאת, מומחים מדגישים כי נדרש מחקר נוסף כדי לקבוע קשר סיבתי חד-משמעי בין צריכת תפוזים לבין הפחתת דיכאון. בינתיים, הוספת תפוז לתפריט היומי היא צעד קטן וטעים שיכול לתרום לבריאות הנפשית – וזו בהחלט סיבה טובה לחייך.
את כלה? זה קללל מזמינים עכשיו ערב הפרשת חלה קדוש או חוג בית >>> לחצו כאן!
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו