בריאות
מחקר מקיף שהתפרסם לאחרונה ב-Nature Medicine חושף נתונים מטרידים במיוחד: כמעט 10% ממקרי הסוכרת בעולם מיוחסים לצריכת משקאות ממותקים בסוכר. המשמעות – יותר משני מיליון בני אדם חלו במחלה בעקבות הרגלי השתייה שלהם.
במסגרת המחקר, ניתחו החוקרים הרגלי תזונה של כ-2.9 מיליון איש מ-184 מדינות, והשוו נתונים מ-1990 ל-2020. התוצאות מצביעות לא רק על קשר הדוק בין שתייה ממותקת לסוכרת, אלא גם על מעורבותה בהתפתחות מחלות לב וכלי דם, לרבות יותר ממיליון מקרי התקפי לב ברחבי העולם.
מי נמצא בסיכון גבוה יותר?
הנתונים מצביעים על עלייה בשכיחות הסוכרת בעיקר בקרב גברים, מבוגרים צעירים, אנשים בעלי השכלה גבוהה ותושבי ערים. החוקרים הופתעו במיוחד מהיקף התופעה דווקא בקרב אוכלוסיות שאמורות להיות מודעות יותר לבריאותן.
אז למה בכל זאת ממשיכים לשתות?
עד לפני כמאה שנה, צריכת הסוכר של בני האדם הייתה נמוכה בהרבה, והגיעה בעיקר מפירות שלמים, המכילים גם סיבים ורכיבים תזונתיים חשובים. כיום, שתייה ממותקת מספקת כמויות גדולות של סוכר, ללא אותם מרכיבים מגנים – מה שמעמיס על הלבלב, פוגע במנגנוני בקרת המשקל ומעלה את הסיכון לסוכרת.
מחקר נוסף שהתפרסם לאחרונה ב-Cell Metabolism אף מצא כי משקאות ממותקים גורמים לשינויים בהרכב חיידקי המעיים, המשפיעים ישירות על רמות הסוכר בדם ומגבירים את הסיכון לסוכרת.
אפשר גם אחרת
מניעת סוכרת ומחלות נלוות עדיפה בהרבה על טיפול בהן לאחר שהתפתחו. אימוץ הרגלי תזונה בריאים – תזונה עשירה בירקות, חלבונים ושומנים טובים, לצד צמצום צריכת סוכר ופחמימות מעובדות – יכול להפחית משמעותית את הסיכון למחלות אלו.
למרות שהפסקת שתייה מתוקה עשויה להיות אתגר, בעיקר בגלל ההיבט הממכר של הסוכר, שינוי הדרגתי לצד תמיכה משפחתית וחברתית יכולים להפוך את התהליך לקל יותר. ההמלצה הברורה של מומחים: לצמצם ככל האפשר את צריכת המשקאות הממותקים – ואם אפשר, להימנע מהם לחלוטין.
מיוחד לט"ו בשבט! לחצו כאן וקבלו את המתכון הסודי לביסקוטי המושלם – בחינם למייל >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו