"ארגון המטבח העולמי", ארכיון.
"ארגון המטבח העולמי", ארכיון. (צילום: לב ראדין, שאטרסטוק)

חדשות בארץ

סערת הרג אנשי הסיוע WCK: ההתנצלות, והחשש בישראל

רה"מ הבהיר כי הפצצת רכב אנשי הארגון הייתה בשוגג ושר הביטחון ביקש "לתחקר לעומק", אבל בקהילה הבינלאומית עדיין לא מרוצים. הדאגה בצמרת המדינית: ישפיע על המשך המלחמה

י. נפתלי   
0
"ארגון המטבח העולמי", ארכיון.
"ארגון המטבח העולמי", ארכיון. (צילום: לב ראדין, שאטרסטוק)
אא

בישראל מנסים היום (שלישי) למזער נזקים בעקבות הריגתם בשוגג של שבעה אנשי הסיוע מ"ארגון המטבח העולמי", ה"WCK". הקהילה הבינלאומית, ובראשה ארצות הברית, מתחו היום ביקורת קשה על ההפגזה הלילית שגבתה את חייהם של הפעילים ההומניטריים.

ראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר היום כי מדובר ב"מקרה טראגי של פגיעה לא מכוונת של כוחותינו באנשים חפים מפשע". הוא הוסיף כי "זה קורה במלחמה", וציין כי אנשיו עומדים בקשר עם ממשלות פולין, דנמרק ואוסטרליה, שהעובדים היו אזרחיהן. "נעשה הכול כדי שהדבר הזה לא ישנה שוב".

גם שר הביטחון קיים הערכת מצב עם בכירי מערכת הביטחון והרמטכ"ל, הרצי הלוי, והביע צער על התקרית. "יש לתחקר לעומק, להפיק לקחים וליישמם", הדגיש.

הכול התחיל אמש, כשבסביבות חצות החלו לזרום דיווחים עזתיים על תקיפת רכב ששימש את עובדי WCK, ארגון שמספק מנות מזון לאזורים נפגעי קרבות או אזורים מוכי אסון. כך קרה בתקופת הקורונה בנקודות שונות בעולם בהן היו סגרים, וכן באוקראינה, נוכח המלחמה נגד רוסיה. גם בישראל פעלו העובדים בחודשים האחרונים בסיוע למפונים מיישובי העוטף ותושבי הצפון. 

לא עברו שעתיים אחרי הפרסומים ברשתות הערביות, ודובר צה"ל נאלץ להוציא הבהרה: "התחלנו בתחקור מעמיק של האירוע על ידי הדרגים הבכירים ביותר, לשם הבנת הנסיבות של התקרית".

"בצה"ל עושים מאמצים רבים כדי לאפשר מעבר בטוח של סיוע הומניטרי", הוסיפו בצבא. "אנחנו עובדים בשיתוף פעולה ובתיאום מלא עם ארגון WCK במטרה לתמוך במאמציהם לספק מזון וסיוע הומניטרי לתושבי רצועת עזה". 

אבל זה לא הספיק, והתקיפה גררה ביקורת קשה על חוסר הזהירות של חיל האוויר הישראלי. מזכיר המדינה של ארצות הברית, אנתוני בלינקן, מתח ביקורת חריפה: "לא ייתכן שמי שמגיש סיוע יהיה בסכנה. הפצרתי בישראלים לבצע חקירה מהירה ויסודית".

גם הבריטים והצרפתים לא חסכו שבטם מההנהגה הישראלית. שר החוץ של הממלכה, דיוויד קמרון, זימן את השגרירה וביקש הבהרות מעמיתו, השר ישראל כ"ץ. 

גורמים בישראל הביעו חשש ממשי מהאפשרות שהאירוע הנקודתי ישפיע על המשך הלחימה ואף על התוכניות לפעול ברפיח. כך פורסם הערב ב"החדשות 12".

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי