מה יותר מסוכן אי ספיקת לב ימין או אי ספיקת לב שמאל?
(צילום: SZ Photos/shutterstock)

בריאות

מה יותר מסוכן: אי ספיקת לב בצד ימין או בצד שמאל?

מהי ספיקת לב, ממה היא נגרמת והאם היא מסוכנת יותר בצד הימני או השמאלי של הלב? כל מה שאתם צריכים לדעת על אי ספיקת לב

ת. כהן   
0
מה יותר מסוכן אי ספיקת לב ימין או אי ספיקת לב שמאל?
(צילום: SZ Photos/shutterstock)
אא

מהו מצב של אי ספיקת לב?  

אי ספיקת לב זו מחלת לב כרונית שכיחה, שבמהלכה נפגע משמעתית תפקוד הלב והיכולת שלו להעביר כראוי ובכמות מספקת, דם וחמצן לאברי הגוף. דבר זה עלול לגרום להשלכות הרסניות והצטברות נוזלים הגורמים לקוצר נשימה ובצקות. 

המחלה עלולה להתפתח בכל גיל, אם כי היא שכיחה יותר בקרב מבוגרים. המחלה נגרמת לעיתים כתוצאה מיתר לחץ דם ושריר לב נוקשה או חלש. בדיקת "אקו לב" מסייעת באבחון המחלה.  

אי ספיקת לב שמאלית היא מצב שבו מדורי הלב השמאליים נפגעים ולא מסוגלים לספק חמצן ודם לגוף. אי ספיקת לב ימנית היא מצב שבו מדורי הלב הימניים נפגעים ולא מסוגלים לספק חמצן ודם לגוף. 

גם אי ספיקת לב ימנית (RHF) וגם אי ספיקת לב שמאלית (LHF) הם מצבים רפואיים חמורים העלולים להיות בעלי השלכות בריאותיות משמעותיות.  

אי ספיקת לב ימין (RHF) 

 1. סיבות ותסמינים - RHF מתרחש בדרך כלל כתוצאה מאי ספיקת לב שמאל או עקב מחלות ריאה, כגון מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD), יתר לחץ דם ריאתי או תסחיף ריאתי. RHF עלול להוביל לתסמינים כמו: נפיחות ברגליים, בקרסוליים או בבטן (בצקת), גודש בכבד והצטברות נוזלים בריאות (בצקת ריאות).  

2. השפעות - RHF משפיע בעיקר על הצד הימני של הלב, ופוגע ביכולתו לשאוב דם ביעילות לריאות לצורך חימצון. זה יכול לגרום להצטברות דם במערכת הוורידים, מה שמוביל לבצקת בחלקים שונים של הגוף.  

3. טיפול - הטיפול ב-RHF הוא חיוני, ועשוי לכלול תרופות לשיפור תפקוד הלב והפחתת אצירת נוזלים, טיפול בחמצן, ובמקרים מסוימים, התערבויות כירורגיות.  

אי ספיקת לב שמאל (LHF)

1. סיבות ותסמינים - LHF קשור בדרך כלל למצבים בסיסיים כמו מחלת עורקים כליליים, לחץ דם גבוה, הפרעות במסתמי הלב או התקפי לב בעבר. תסמינים של LHF עלולים לכלול: קוצר נשימה, עייפות, הצטברות נוזלים (בצקת) ויכולת מופחתת להתאמן.  

2. השפעות - LHF משפיע בעיקר על הצד השמאלי של הלב, ופוגע ביכולתו לשאוב ולספק דם עשיר בחמצן לשאר איברי הגוף. הדבר עלול להוביל להצטברות נוזלים בריאות, ולגרום לבצקת ריאות ולקשיי נשימה.  

3. טיפול - הטיפול ב-LHF מתמקד בשיפור תפקוד הלב והפחתת התסמינים. תרופות, שינויים באורח החיים (כגון דיאטה ופעילות גופנית). במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך בהתערבויות כירורגיות כמו ניתוח מעקפים או תיקון/החלפה של המסתם.  

חשוב לציין שלעתים קרובות אי ספיקה ימנית ואי ספיקה שמאלית קשורים זה בזה, ובמקרים חמורים אף יכולים לגרום למצב משולב המכונה "אי ספיקת לב גדושה" (CHF), שבו שני הצדדים של הלב מושפעים מאי הספיקה.  

רמת הסכנה הקשורה ל-RHF או LHF יכולה להשתנות בהתאם לגורמי בריאות, מערכת החיסון והנסיבות האישיות.  

במקרה של חשד לאי ספיקת לב, מומלץ להתייעץ מיד עם גורם רפואי על מנת לאבחן את המחלה ולטפל בה כראוי. בהצלחה. 

הבהרה: אין באמור לעיל לשמש תחליף לייעוץ או טיפול רפואי 

(צילום: Africa Studio/shutterstock)כיצד לרפא את הנפש על פי הרמב"ם, הבן איש חי ואור החיים הקדוש?

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
(צילום: SZ Photos/shutterstock)
שידור חי