בריאות הנפש

פרשנות עקומה: איך להתמודד עם סכיזופרניה?

חלקנו ניתקל בוודאי במהלך החיים באדם שנאלץ להתמודד עם הפרעת הנפש המורכבת. הרב אונגר מסביר איך להסתגל למצב החדש שנכפה על החולה ועל סביבתו, ולא ממש אין קשר לפיצול אישיות
הרב אייל אונגר
הוספת תגובה
אא
(צילום: StunningArt/shutterstock)

איך מזהים סכיזופרניה?

סכיזופרניה

זו הפרעה נפשית קשה, שבה האדם מתקשה לפרש את המציאות, סכיזופרניה זה לא פיצול אישיות.

האדם סובל מהזיות, שמיעת קולות, ראיית מראות, מחשבות שווא, כלומר מחשבות שהוא חושב שהן מציאותיות ואמתיות, הוא כל כך בטוח בהן שקשה מאד עד בלתי אפשרי לשכנע אותו אחרת.

פעמים הוא בטוח שרודפים אחריו, לכן הוא מרגיש שהוא חייב לברוח ולהציל את עצמו, פעמים הוא חושב שאפילו אנשים או כוחות חיצונים שולטים בגוף שלו, האדם כל כך חווה את הדברים שהוא מגיב אליהם, כאילו הם מציאותיים, זו הכוונה שהוא חווה את מה שהוא חושב ומרגיש ולא את המציאות.

(צילום: SOMKID THONGDEE/shutterstock)

האדם הזה עלול לסבול מהנזחה, פעמים רבות מרוב שהוא עסוק בעצמו ו'בצרות' שלו אין לו זמן להתעסק באנשים אחרים, הוא עלול להימנע מקשרים עם אנשים אחרים, הם גם עלולים להיות מאיימים, כי אם הם לא מאמינים ל'חששות והפחדים שלו', זה אומר שהם גם "אויבים". לדוגמה הוא עלול לחשוב שבני המשפחה שלו משתפים פעולה עם "האויבים" הדמיוניים, והוא מבולבל כמה לאהוב את המשפחה וכמה לחשוד בהם, הוא עלול לאמר לבני המשפחה שלו: "אני יודע שאתם משתפים פעולה עם האויבים, ואני לא מבין למה אבל בכל אופן אני אוהב אתכם..."

יש לאדם כזה קושי בריכוז, וגם קושי לתנכן פעילות מורכבת.

סכיזופרניה היא מחלה כרונית שמחייבת טיפול ומעקב במשך כל החיים. יש בה תקופות סוערות ויש תקופות שקטות יותר, חשוב מאוד להיות במעקב רפואי מסודר וליטול את הטיפול התרופתי המומלץ. יחד עם טיפול תרופתי גם צריכים לעבור טיפול נפשי.

(צילום: Ground Picture/shutterstock)

איך דיכאון עובר? 

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי