לכבוד יום ההילולה: מספר עובדות על רבי משה חיים לוצאטו
(צילום:מאת My.ramhal - נוצר על־ידי מעלה היצירה, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=104870208)

גדולי ישראל

לכבוד יום ההילולה: מספר עובדות על רבי משה חיים לוצאטו

ידע את התלמוד, הזוהר וכתבי האר"י בעל פה: על פועלו של הגאון הקדוש רבי משה חיים לוצאטו, הרמח"ל, שהותיר לנו אבני יסוד חשובים בכתביו שהיום, כ"ו אייר, חל יום הסתלקותו

ת. כהן   
0
לכבוד יום ההילולה: מספר עובדות על רבי משה חיים לוצאטו
(צילום:מאת My.ramhal - נוצר על־ידי מעלה היצירה, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=104870208)
אא

רבי משה חיים לוצאטו זצוק"ל, המכונה הרמח"ל היה ידוע כגאון עצום בתורה ועסק גם במוסר ובקבלה. רבי משה חיים נולד בפאדובה שבאיטליה בשנת תס"ז להוריו - רבי יעקב לוצאטו שהיה תלמיד חכם, ולאימו דיאמנטה. רבי משה חיים נודע כעילוי ובעל יכולות פנומנליות בתורה ובקדושה כבר בהיותו נער. כבר בגיל 15 ידע הרמח"ל בעל פה את התלמוד כולו, את הזוהר הקדוש ואת כתבי האר"י.

בעקבות הנזק שגרם שבתי צבי, שנחשב לאחד ממשיחי השקר בתקופה דאז, רבים חשדו בדברי החכמה ובגילויים האדירים של הרמח"ל והיו אף כאלו שהתנגדו למאמריו הקבליים. לימים עבר הרמח"ל להתגורר באמסטרדם ועבד למחייתו כמלטש יהלומים. שם הוציא את ספרי המוסר שלו, שהפכו ליסודות לימוד חזקים ביהדות: "מסילת ישרים" - שהפך לספר מוסר תורני נחשב מאוד וזכה לשבחים גדולים מרבים.

ביניהם הגאון רבי אליהו מווילנא, וספרו הנוסף "דרך ה'" - העוסק באמונה ומוסר. רוב ספריו של הרמח"ל אבדו במהלך השנים, אך עדיין נותר מספר מכובד של ספרי תורה ומוסר מכוננים מפי הגאון, כדוגמת: לישרים תהילה, דרך חכמה, מסילת ישרים, דרך ה', דעת תבונות, דרך עץ חיים, מאמר הגאולה ועוד.

 אלו הם חלק מציטוטי הרמח"ל בספריו:

"והנה שָׂמו הקדוש ברוך הוא לאדם במקום שרבים בו המרחיקים אותו ממנו יתברך, והם הם התאוות החומריות, אשר אם יימשך אחריהן הנה הוא מתרחק והולך מן הטוב האמיתי. ונמצא שהוא מושם באמת בתוך המלחמה החזקה. כי כל ענייני העולם, בין לטוב בין לרע, הנה הם ניסיונות לאדם". 

"האהבה - שיהיה נקבע בלב האדם אהבה אליו יתברך, עד שתתעורר נפשו לעשות נחת רוח לפניו, כמו שלבו מתעורר לעשות נחת רוח לאביו או לאימו". 

"האדם לא נברא בעבור מצבו בעולם הזה, אלא בעבור מצבו בעולם הבא. אלא שמצבו בעולם הזה הוא אמצעי למצבו בעולם הבא, שהוא תכליתו".   

"מעתה וודאי הוא שהדקדוק שידוקדק על עניין המצוות והעבודה, מוכרח שיהיה בתכלית הדקדוק, כאשר ידקדקו שוקלי הזהב והפנינים לרוב יקרם, כי תולדותם נולדת בשלמות האמיתי והיקר הנצחי שאין יקר למעלה ממנו".  

לעת זקנה זכה הרמח"ל לעלות אל ארץ ישראל ולהתיישב בעיר עכו. בכ"ו באייר תק"ו נפטר הרמח"ל ונקבר בטבריה, בסמוך אל ציונו של רבי עקיבא.    

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי