נכחד הכריש המפלצתי מגלודון
עד כדי כך גדול הכריש מגלודון? (צילום: Alexyz3d/shutterstock)

נפלאות הבריאה

נכחד הכריש המפלצתי מגלודון

מרתק: מחקר חדש שנעשה באוניברסיטה בשיקגו חושף את הממצאים באשר להיכחדות הכריש המפלצתי "מגלודון" שנעלם מעל (או מתחת) פני השטח לפני

ערוץ 2000   
0
נכחד הכריש המפלצתי מגלודון
עד כדי כך גדול הכריש מגלודון? (צילום: Alexyz3d/shutterstock)
אא

לפני המון שנים חי באוקיינוס כריש ענק בשם 'מגלודון' שנכחד מן העולם. הכריש המפלצתי הגיע לגודל של כמעט פי 4 מהכריש הלבן המצוי כיום, ולאורך של כ- 20 ס"מ. שני המינים, המגלודון והכריש הלבן המצוי כיום, חיו בעבר במקביל ואף התחרו על אותו הטרף, כאשר אחד מהם הפך לטרף בעצמו. מחקר חדש חושף כי ייתכן שזו הסיבה להיכחדות המגלודון.

החוקרים במחקר בדקו וניתחו חתימות תזונתיות על שיניהם של כ-13 כרישים שנכחדו ו-20 כרישים מן הסוג המצוי כיום. מטרת הניתוח הייתה להבין היכן משתלבים הכרישים ברמה הטרופית שלהם – כלומר בשרשרת המזון. הפרופסור לפליאוביולוגיה, קנשו שימאדה, שהוביל את המחקר, סיפר כי על אף הניסיון להציג את המגלודון המוכחד ככריש עצום ומפלצתי ביחס לכריש הפליקן המצוי כיום, למעשה אין עליו הרבה מידע. ממצאי המחקר מצביעים על כך שהטווח התזונתי של שני המינים, הוא כמעט זהה לחלוטין.
הדמיה של הכריש המפלצתי מגלודון. (צילום: Warpaint/shutterstock)

שכבת האמייל השן (השכבה העליונה בשיניים) אצל הכרישים נשמרת איזוטופים. איזוטופ הוא יסוד כימי, ואצל הכרישים הינו 'אבץ' המשמש כעדות לסוג המזון החי שאכלו הכרישים. אחד מחברי המחקר הסביר כי "איזוטופים של אבץ יכולים לשמש כאינדקטורים אקולוגיים (לתת אינדיקציה טבעית) בגלל היחס בין שני האיזוטופים השונים."
השן של הכריש המפלצתי מגלודון. (צילום: Mark_Kostich/shutterstock)

כך למשל, אם המגלודון אכל כריש לבן גדול, מיקומו בשרשרת המזון יוצג ברישום האיזוטופי. המחקר זיהה כי לשני המינים יש רישום איזוטופי די דומה. כמו הכרישים הלבנים הגדולים כיום, סביר להניח שגם בעבר ניזונו הכרישים הלבנים מדגים גדולים, ולכן יש סיכוי שהכרישים הלבנים נהגו לאכול את המגלודון וכך הוא למעשה נכחד. במחקר נמצא לראשונה שאיזוטופים של אבץ, הקשורים לתזונה, משתמרים על ציפוי השן המאובנת של הכריש. המחקר פורסם ביום שלישי במגזין Nature Communications.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי