יום ההילולה של רבי סלמן מוצפי זצ"ל: 11 עובדות עליו
(מימין) רבי סלמן מוצפי בצעירותו וספריו שחיבר. (צילום: באדיבות המצלם/מאת לא ידוע - ספר ארי במסתרים, עמ' 33, מאת ינון כהן, ירושלים ה'תשס"ב, נ

גדולי ישראל

יום ההילולה של רבי סלמן מוצפי זצ"ל: 11 עובדות עליו

היום, י"ז בטבת, יחול יום ההילולה של הגאון הקדוש רבי סלמן מוצפי זצ"ל. לשם היום הנעלה - הרב ארז קדוסי מדגיש בפנינו את מעלתו של הצדיק הקדוש שהסתלק ביום הזה לפני 49 שנים.

הרב ארז קדוסי   
4
יום ההילולה של רבי סלמן מוצפי זצ"ל: 11 עובדות עליו
(מימין) רבי סלמן מוצפי בצעירותו וספריו שחיבר. (צילום: באדיבות המצלם/מאת לא ידוע - ספר ארי במסתרים, עמ' 33, מאת ינון כהן, ירושלים ה'תשס"ב, נ
אא

היום, י"ז בטבת 49 שנים להילולת המקובל רבי סלמן מוצפי זצוק"ל "צדיק כתמר יפרח..."

11 עובדות והנהגות נפלאות:

1. לידת הצדיק:
נולד בגדאד (עיראק) בכ"ז בשבט שנת ה'תר"ס (1900 למניינם), ונפטר בי"ז בטבת ה'תשל"ה (1974 למניינם). אביו הוא רבי ציון-מאיר זצ"ל בן רבי יחזקאל (סבו) זצ"ל אשר הקים את ישיבת "בני ציון".

2. שאיפת הצדיק:
יותר מכל, ישנה דמות אחת אשר השפיעה עליו בימי ילדותו וכן רבי סלמן שאף בכל ליבו להידמות אל דמות הרב בדרכיו ובהליכותיו, וזה היה רבנו חכם יוסף חיים זיע"א, העונה לשם 'הבן איש חי'.

רבי סלמן מוצפי האזין לדרשותיו במשך שלוש שעות רצופות, ובבית הכנסת הגדול מדי כל שבת קודש נכחו מעל בהיכל למעלה מאלפיים איש וטף. ומתוך כל האלפיים האלו זכה רבנו סלמן מוצפי לנשק את ידיו הקדושות של חכם יוסף חיים זיע"א ואף זכה לברכתו: "שיזכה להיות תלמיד חכם בתורה", שכן ברכתו התקיימה.

(כשרבי סלמן היה בגיל תשע שנים, נפטר חכם יוסף חיים זיע"א בשנת ה'תרס"ט 1910 למניינם).

3. תפילת הצדיק:
מאז פטירת חכם יוסף חיים זיע"א קיבל על עצמו רבנו להוסיף על הקודש על אף גילו הצעיר, הוא חייב את עצמו ללמוד בספרי מוסר: 'ראשית חכמה', 'פלא יועץ', 'שבט מוסר', 'חובת הלבבות' ויחד עם זאת כתב קונטרס תפילות, הקרוי 'ספר התפילות מגוונות'. את החיבורים לספר הזה רבי סלמן אסף וליקט במשך יום וליל, מהתפילה בהשכמת הבוקר ועד לשינה. ואף כתב תפילה אישית לבורא עולם: "ותפתח לי שערי ופתחי החכמה... תזכני לעסוק בתורה לשמה".

4. עמל הצדיק:
בהיות בן 6 שנים בלבד זכה רבנו להיות בקי בכל חמישה חומשי תורה וכן גם בנביאים, בכתובים ובטעמי המקרא.

העיד נכדו של החכם יוסף חיים, רבי דוד חיים זצ"ל, שלמד יחד עם חברו הרב ניסים כדורי חזן זצ"ל את כל הש"ס לפני גיל עשרים, ועוד קיבל רבנו תעודת הסמכה לשחיטה ומוהלות בידי שבעת גדולי הרבנים והדיינים של העיר.

5. פרנסת הצדיק:
לצורך פרנסתו ומחייתו - למשפחתו היה אדם שהיה ממש יד ימינה, והוא הגביר מנחם דניאל,  אשר הקים מפעלים ועסקים. כולם העריצוהו, כבדוהו והתפעלו מחכמתו ומידותיו. במעשיו של רבנו חכם סלמן, העידו עליו שהוא 'מתנה משמיים', והיה למנהל החשבונות הראשי ובמעשיו עשה קידוש שם שמיים ברבים.

את רוב שעות היום והלילה הקדיש ללמוד התורה, וכבר אמרו חז"ל: "גדול הנהנה מיגיע כפיו יותר, מירא שמיים".

6. הצדיק בישראל:
יום שישי, פרשת כי תבוא ("כי תבוא אל הארץ"),בהיותו בן שלושים וחמש שנה, עלה רבנו עם אמו ואשתו לארץ ישראל. הוא הגיע לעיר טבריה ושם עשה את השבת הראשונה. בבית הכנסת לא היה כהן וכיבדוהו לעליית ספר התורה.

הוא קרא את תחילת הפרשה: "והיה כי תבוא אל הארץ", וראה זאת משמיים לסימן טוב בארץ הקדוש.
יום ההילולה של רבי סלמן מוצפי זצ''ל: 11 עובדות עליו

7. תורת הצדיק:
את בית מדרשו קבע בבית הכנסת של ישיבת המקובלים בשכונת הבוכרים, שם למד במשך שעות רצופות יחד עם מורו, הרב יעקב מונסה זצ"ל, בסידור הרש"ש.

הרב סלמן שקד יומם ולילה, היה נוהג לישון בלילה שעתיים בלבד! וכל דקה הקדיש ללמוד התורה בכל חלקי בפרד"ס, הקים במסירות נפש את ישיבת "בני-ציון" בארץ. ולאחר קריאת שמע שעל המיטה (שקרא אותה במשך שעה בכוונות רבות) וכן בכל חצות הלילה היה בוכה על גלות השכינה, רק כדי לקרב את הגאולה.

8. 'צדיק בכל דרכי':
רבנו נהג לפקוד כמאה קברי הצדיקים ברחבי הגליל העליון והתחתון וייחד תפילות למען כלל ישראל וזכה בסייעתא דשמיא לחבר קונטרס בעל מאה חמישים עמודים אשר כתב בכתב ידו. בקונטרס יש תפילות וסדרי לימוד שיש לאומרם על כל קבר.

ולכל שם של צדיק כתב את סדר משנתו, תורתו, כדי שזכות תורתו של כל צדיק תגן בעד כל ישראל.

9. ענו וצדיק:
אחת המצוות החביבות על רבנו הייתה "מפני שיבה תקום". כשהסתיימה התפילה בבית הכנסת רבנו ישב סמוך ליציאה ועמד מפני כל זקן ותלמיד חכם, גם בעת חולשתו היה מתאמץ בכל כוחו לקיים את המצווה.

10. צדיק באחרית ימיו:
ביום א' בטבת באמצע תפילת שחרית בבית הכנסת והנה לפני יציאתו הביט בקהל ובירך לשלום אחד-אחד.

מילותיו הנרגשות אשר תמיד טמן אצל נכדיו הקטנים: "תורה, תורה תלמדו אותם תורה, העיקר בעולם היא התורה", והחל לשיר פיוטי קדושה של מתן תורה. בשבוע האחרון לימיו קרא משניות וזוהר, ולחש תפילות בפיו הקדוש.

11. בקשה קטנה של צדיק יסוד עולם:
רגע לפני מסירת נפשו לבוראו, ביקש כוס תה ראשונה במשך היום, בירך ברכת "שהכל נהיה בדברו". סביבו נוכחו אשתו, בניו, בנותיו וחתניו. שכב על צד ימין כשראשו מופנה לכיוון מזרח. מספר בנו הגאון רבי בן-ציון מוצפי שליט"א, כי "קראנו קריאת שמע ואז יצאה נשמתו הטהורה בקדושה וטהרה".

מקום קבורתו בהר המנוחות ירושלים - חמש שנים לפני פטירתו הותיר צוואה לבני משפחתו, בה מבקש את הנעשה לאחר פטירתו (ראה בהרחבה בספר 'עולמו של צדיק' שערך בנו הגאון רבי בן ציון מוצפי שליט"א).

ספריו וחיבוריו הקדושים:
ספר שפתי צדיקים, ספר תפילות, האלף לך שלמה (הגהות וביאורים על 'עץ חיים'),אורח צדיקים ועוד. אותם סידר, ערך והוציא לאור הגאון הרב בן ציון מוצפי שליט"א בישיבת "בני ציון" בירושלים.

זכותו של רבי סלמן מוצפי תגן בעדנו, הדליקו נר לזכרו.
בברכה, הצב"י ארז קדוסי
מתוך הקונטרס של הרב ישראל לוברבוים

השיר "מלך העולם" ממחיש את אהבת ישראל והצדיקים למלך מלכי המלכים הקב"ה. תודה לזמר והיוצר אוהד ראדי שכתב והלחין ועיבד את השיר הנפלא, האזינו: 

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
(מימין) רבי סלמן מוצפי בצעירותו וספריו שחיבר. (צילום: באדיבות המצלם/מאת לא ידוע - ספר ארי במסתרים, עמ' 33, מאת ינון כהן, ירושלים ה'תשס"ב, נ
שידור חי