תחקיר: זה מה שנמצא בתוך בלון הריגול הסיני שיכול לעקוב אחרי מיליוני אזרחים
(צילום: Ed Weiner/shutterstock)

חדשות בעולם

תחקיר: זה מה שנמצא בתוך בלון הריגול הסיני שיכול לעקוב אחרי מיליוני אזרחים

תחקיר "ניוזוויק" חושף כי בלון הריגול הסיני שהופל מעל ארה"ב היה עמוס במכשירים מתוצרת חברות אמריקאיות, כולל חיישנים וציוד לווייני

עמית רוזנברג
הוספת תגובה
תחקיר: זה מה שנמצא בתוך בלון הריגול הסיני שיכול לעקוב אחרי מיליוני אזרחים
(צילום: Ed Weiner/shutterstock)
אא

תחקיר של מגזין "ניוזוויק" חושף את מה שמצאו החוקרים בתוך בלון הריגול הסיני שהופל מעל ארה"ב ב-2023 – מדובר במערכות טכנולוגיות מתקדמות, ורובן שייכות לחברות אמריקאיות. הבלון, שזעזע את ארה"ב כשהתעופף מעל השמיים שלה במשך כמה ימים, כלל מכשירים של לפחות חמש חברות אמריקאיות, עם דגש על טכנולוגיות דו-שימושיות שהיו יכולות לשמש את סין לרגל על מיליוני אמריקאים.

הממצאים מצביעים על כשלון נוסף של ארה"ב ביכולת לנהל את יצוא הטכנולוגיה שלה – במיוחד כזו שיש לה גם שימושים צבאיים. מדובר במערכות ששימשו את סין למעקב ולצילום, כמו גם לאיסוף מידע מודיעיני אחר. בין הטכנולוגיות שנמצאו: מערכת תקשורת לוויינית של "אירידיום" האמריקאית, חיישנים מתקדמים, ואפילו אמצעים נוספים שמצביעים על אפשרות שנשאו רחפנים לשימוש בשטח.

הבלון הענק, הלבן, החל את מסלולו דרך אלסקה, חצה את קנדה ושייט ברחבי המערב התיכון של ארה"ב עד שנפלט לעיני הציבור. ארה"ב הופתעה מהחדירה למרחב האווירי שלה, והשיבה במבצע צבאי שהשלים את משימתו – הבלון הושמד על ידי מטוס קרב מדגם F-22.

בייג'ין, כמובן, ניסתה להמעיט בחשיבות האירוע, וטענה כי מדובר בבלון מטאורולוגי שסטה ממסלולו בשל הרוחות, אך התחקיר מעלה שאלות רציניות. איך סין הצליחה לשלב טכנולוגיה כל כך מתקדמת בבלון כזה, ולמה חברות אמריקאיות המשיכו לייצא את הטכנולוגיות הללו, גם כשמובן שהן עלולות להגיע לידי אויבים?

על פי מקורות בתחקיר, מערכת התקשורת של הבלון הייתה מבית "אירידיום", חברה אמריקאית שבאה בעיקר לשרת את השוק האמריקאי. אמנם יש לה שותפים בסין, אבל החברה הודיעה שהיא לא תחשוף אותם בשל תחרות עסקית. עם זאת, הכשלים המתגלים כאן לא קשורים רק לרגולציה, אלא גם לשאלה המוסרית: איך ניתן להימנע ממצבים שבהם טכנולוגיות של מעצמות מערביות מגיעות לידיים שלא בהכרח רוצות בטובת העולם החופשי?

אם עד היום היינו רגילים לחשוב על טכנולוגיות דו-שימושיות כאלו ככאלה שמשמשות גם את השוק האזרחי וגם את הצבא, עכשיו אנחנו מבינים את ההשלכות.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
סיןריגול
שידור חי