צום לסירוגין עלול להכפיל את הסיכון למוות ממחלות לב
Sea Wave/shutterstock

בריאות

מחקר חדש מזהיר: צום לסירוגין עלול להכפיל את הסיכון למוות ממחלות לב

שיטה פופולרית שנחשבה "סוד לירידה במשקל" מציגה צד מדאיג • אנשים שאכלו בפחות מ־8 שעות ביום היו בסיכון גבוה ב־135% למות ממחלות לב וכלי דם

אלעד צור
הוספת תגובה
צום לסירוגין עלול להכפיל את הסיכון למוות ממחלות לב
Sea Wave/shutterstock
אא

מחקר חדש שפורסם בימים האחרונים מעלה סימני אזהרה כבדים סביב אחת הדיאטות הפופולריות ביותר של השנים האחרונות - צום לסירוגין. בעוד שעד כה השיטה זכתה לתדמית של "פתרון חכם" לירידה במשקל ולשמירה על בריאות, המחקר קובע כי חלון אכילה קצר במיוחד - פחות משמונה שעות ביום - עלול דווקא להגביר באופן דרמטי את הסיכון למוות ממחלות לב וכלי דם.

צום לסירוגין, המבוסס על חלוקה של היום לשעות אכילה ושעות צום (בגרסה הנפוצה - 8 שעות אכילה ו־16 שעות צום), הפך לטרנד בינלאומי. אנשי היי־טק, שחקנים מפורסמים ואף פוליטיקאים, בהם ראש ממשלת בריטניה לשעבר רישי סונאק, אימצו אותו בהצהרות פומביות. הדיאטה הוצגה כדרך להפעיל מחדש מנגנונים ביולוגיים, לשפר את חילוף החומרים ואף להאריך חיים - וכל זאת מבלי להיכנס למאבקי קלוריות מעיקים.

אלא שממצאי המחקר, שפורסם בכתב העת המדעי Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews, מציירים תמונה מדאיגה: אנשים שאכלו במשך פחות משמונה שעות ביום נמצאו בסיכון גבוה ב־135% למות ממחלות לב וכלי דם, בהשוואה למי שפיזרו את הארוחות על פני 12-14 שעות. החוקרים, בהובלת פרופ' ויקטור ונזה צונג מאוניברסיטת ג'יאו טונג שבשנגחאי, ניתחו נתונים מ־19,831 מבוגרים בארצות הברית, שנאספו במסגרת הסקר הלאומי לבריאות ותזונה (NHANES) בין 2003 ל־2018.

הממצאים היו עקביים בכל קבוצות האוכלוסייה - צעירים ומבוגרים, גברים ונשים, מכל מוצא ורקע חברתי. הסיכון בלט במיוחד בקרב מעשנים, חולי סוכרת ואנשים שכבר סבלו ממחלות לב. החוקרים מציינים כי מדובר במחקר תצפיתי שאינו מוכיח קשר ישיר של סיבה ותוצאה, אך הוא מערער את ההנחות על בטיחות הדיאטה.

בעבר, מחקרים קטנים יותר הצביעו על יתרונות קצרי טווח לצום לסירוגין: ירידה במשקל, שיפור ברמות הסוכר והאינסולין והפחתת דלקת. אולם כעת עולה חשש כי בטווח הארוך חלק מהגרסאות הקיצוניות של הדיאטה עלולות להזיק. "עבור אנשים עם בעיות לב או סוכרת, חשוב לשקול היטב את ההשלכות", אמר פרופ' צונג.

המסר המרכזי מהמחקר הוא כי לא די להתמקד בשעות האכילה בלבד. איכות המזון, הרכב התפריט והרגלי החיים הכלליים עשויים להיות חשובים הרבה יותר. החוקרים ממליצים למי שבכל זאת מעוניינים לנסות צום לסירוגין, להתחיל בחלון אכילה מתון של 10-12 שעות, להקפיד על תפריט מאוזן ולבצע מעקב רפואי שוטף. הופעת תסמינים כמו חולשה או עצבנות היא נורת אזהרה שמצריכה עצירה והתייעצות עם רופא.

לסיכום, הממצאים החדשים אינם פוסלים לחלוטין את שיטת הצום לסירוגין, אך הם קוראים לחשיבה זהירה ומושכלת יותר. מה שנראה כהבטחה בריאותית גדולה של העשור האחרון, מתברר כגישה שדורשת זהירות יתרה - במיוחד בכל הקשור ללב.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי