בריאות
משרד הביטחון סימן השבוע ציון דרך משמעותי בטיפול בפצועים נפשית משירותם הצבאי. במסגרת עבודתה של ועדת מומחים מיוחדת, אושרה לראשונה קביעה רפואית ולפיה קיימת זיקה מוכחת בין פוסט-טראומה לבין שבעה מצבים רפואיים כרוניים — בהם סוכרת סוג 2, מחלת לב איסכמית, יתר לחץ דם ושבץ מוחי.
הוועדה, שהוקמה כחלק מרפורמת "נפש אחת" ובשיתוף פעולה עם ארגון נכי צה"ל, עסקה בבחינה מעמיקה של נתונים רפואיים ומחקריים, בניסיון להבין את ההשפעות הפיזיות ארוכות הטווח של טראומה נפשית בקרב לוחמים ואנשי כוחות הביטחון.
בראש הצוות עמדה השופטת לשעבר מאיה הלר, שקיבצה סביבה אנשי מקצוע בכירים מתחומי הפסיכיאטריה, בריאות הציבור, רפואת משפחה ומשפט. עבודת הוועדה התמקדה בבחינת תיקים רפואיים, נתוני שיקום ועדויות של מתמודדים — כל זאת במטרה להבין עד כמה ניתן לייחס מחלות גופניות לנזקי הנפש הנובעים משירות צבאי.
לפי מסקנות הצוות, יש לקבוע הכרה גורפת – בשיעור של שליש לפחות – בקשר בין פוסט-טראומה לבין מחלות כרוניות מסוימות, גם ללא צורך בהוכחת קשר פרטני בכל מקרה. המשמעות: החיילים שנפגעו נפשית, ואובחנו גם כלוקים באחת מהמחלות שברשימה, יוכלו לזכות להכרה רפואית מיידית במסגרת מערך השיקום – ולקבל קצבה בהתאם.
בדוח שהועבר לבכירים במשרד הביטחון, הומלץ לנקוט בשלושה מהלכים עיקריים:
הסדרת מסלול הכרה רפואית מקוצר — לפיו יוכל נפגע לקבל הכרה חלקית באופן אוטומטי, אם אובחן גם במחלה פיזית הקשורה לפוסט-טראומה, מבלי לעבור הליך בירוקרטי ארוך.
הקמת מרכז נתונים לאומי — גוף חדש שיתעד וירכז את כלל המידע בנושא פוסט-טראומה בישראל, וישמש בסיס למחקרים ולהמלצות מדיניות עתידיות.
שילוב ניטור רפואי תקופתי — כך שפוסט-טראומטיים יזכו למעקב רפואי יזום (בדיקות סוכר, לחץ דם וכדומה), מתוך הכרה שהם נמצאים בסיכון מוגבר לתחלואה גופנית.
משרד הביטחון הודיע כי הוא מקבל את עקרונות הדוח ויקים בהקדם צוות בין-משרדי שיפעל לגיבוש תוכנית יישום מלאה. סמנכ"ל אגף התכנון, איתמר גרף, שיבח את עבודת הוועדה וציין כי מדובר בציון דרך בגישה הכוללת של מערכת הביטחון:
"מדובר בשינוי פרדיגמה — גוף ונפש חד הם, ועלינו להתייחס לכך ברצינות מלאה".
יו"ר ארגון נכי צה"ל, עו"ד עידן קלימן, הצטרף לברכות ואמר כי הדוח "מספק תיקון מוסרי ולמעשה משיב צדק לאלפי נפגעים שהוזנחו בעבר בשל לקונה משפטית ורפואית. זהו רגע מכונן במאבקם".
עד כה, ההכרה בנפגעי פוסט-טראומה הייתה כרוכה במאבקים משפטיים מורכבים והסתמכה כמעט בלעדית על ראיות סובייקטיביות. המהלך הנוכחי של משרד הביטחון מניח תשתית חדשה — מבוססת עובדות, פתוחה ומכילה — לטיפול כוללני ומכבד בלוחמים שגופם אולי לא נפגע, אך נפשם נכתשה.
אם ההמלצות ייושמו במלואן, תהיה זו אחת הרפורמות המשמעותיות ביותר שנעשו בתחום זכויות הפצועים בעשור האחרון.
את כלה? זה קללל מזמינים עכשיו ערב הפרשת חלה קדוש או חוג בית >>> לחצו כאן!
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו