"אלקא דרבי מאיר ענני": יום ההילולא של התנא פועל הישועות
ציון רבי מאיר בעל הנס. (צילום: דוד כהן, פלאש 90)

יהדות

"אלקא דרבי מאיר ענני": יום ההילולא של התנא פועל הישועות

הלילה ומחר – י"ד באייר – עם ישראל מציין את יום פטירתו של רבי מאיר בעל הנס, מגדולי התנאים. דמות פלאית שכולה תורה

מאיר פרץ
הוספת תגובה
"אלקא דרבי מאיר ענני": יום ההילולא של התנא פועל הישועות
ציון רבי מאיר בעל הנס. (צילום: דוד כהן, פלאש 90)
אא

בליל י"ד באייר, בדיוק בזמן שבו חוגגים את פסח שני – יום של הזדמנות שנייה לכל יהודי – מציינים יהודים ברחבי הארץ והעולם את יום ההילולא של התנא האלוקי רבי מאיר בעל הנס.

רבי מאיר, מגדולי תנאי המשנה, איש חכמת הסוד והפשט גם יחד, לא קיבל את התואר "בעל הנס" לשווא. דמותו נותרה חיה בקרב הדורות כמי שפתח שערי רחמים עבור עם ישראל – גם במצבים שלא נראו אפשריים.

רבי מאיר היה בן דורו של רבי שמעון בר יוחאי ורבי יהודה הנשיא. התגורר בטבריה, ועליו נאמר "סתם משנה רבי מאיר". נודע בתבונתו החריפה, בחריפותו בהלכה, ובסגנון לימוד שדומה יותר לדרכי חכמת הנסתר מאשר לפשטות ההיגיון.

אשתו הייתה ברוריה הצדקת, בתו של רבי חנינא בן תרדיון, שהייתה דמות אדירה בפני עצמה, ולימדה אף היא תורה.

במשך מאות בשנים נהגו יהודים לומר בעת צרה את המשפט: "אלקא דרבי מאיר ענני", ולפדות צדקה לנפש הצדיק. המילים הללו לא נשענות רק על מסורת – אלא על מעשה מפורסם מהגמרא (עבודה זרה יח) בו רבי מאיר מציל את אחות חמותו שהייתה כלואה בבית הפקידות, על ידי אמירת שם קדוש, בקשת רחמים – וצדקה למען שמו.

מאז, בכל קושי – חומרי או רוחני, אישי או ציבורי – יהודים קוראים בשמו ומבקשים רחמים, ובדרך מופלאה, פעמים רבות – מתקבלות תפילותיהם.

קברו של רבי מאיר בעל הנס שוכן על שפת הכנרת בטבריה, ומשמש מוקד עלייה לרגל לאורך כל השנה – ובפרט ביום ההילולא, י"ד באייר. אלפי אנשים עולים בליל ההילולא ובמהלך היום להתפלל, להדליק נר, ולבקש ישועה, פרנסה, זיווג, בריאות וילדים.

בתי כנסת רבים ברחבי הארץ והעולם נקראים על שמו, וגם מוסדות גמילות חסדים רבים פועלים תחת שמו של רבי מאיר בעל הנס.

 

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי