בריאות
שנה וחצי חלפו מאז טבח השבעה באוקטובר, אך עבור מאות ניצולים ממסיבת "הנובה" ליד קיבוץ רעים — הזמן קפא. עבורם, הסיוט עודנו נמשך: זיכרונות מהירי, מהמרדף בשדות, מההסתתרות, מהאובדן – כל אלה אינם מרפים. עתה, לראשונה, משרד הבריאות מודיע על יוזמה לאומית שמטרתה לא רק לזהות את אותם ניצולים אלא גם לפנות אליהם באופן יזום ולהעניק להם טיפול — פיזי, נפשי ומשפטי.
המהלך, שהחל לצאת אל הפועל בימים האחרונים, נבנה בתיאום עם קופות החולים הגדולות, והוא נועד לאפשר לאותם צעירים וצעירות – רובם בגילאי 20–35 – לקבל מענה מותאם למצוקותיהם, לרבות ליווי מקצועי בהתמודדות עם תסמינים של פוסט טראומה, אבחונים רפואיים שוטפים, והכוונה במיצוי זכויות מול המוסדות.
טרגדיה שהובילה לשינוי מדיניות
הדחיפה המרכזית ליוזמה הזו הייתה מותה הטראגי של שיראל גולן ז"ל – אחת מהשורדות של מסיבת הנובה, שבחרה לשים קץ לחייה. לכתה זעזעה את הציבור הישראלי, והפגישה שהתקיימה בעקבותיה בין בני משפחתה לשר הבריאות אוריאל בוסו הפכה לרגע מכונן.
בפגישה, שהתקיימה בשבוע שעבר בלשכת השר בירושלים, השתתפו גם אנשי מקצוע ממשרד הבריאות – בהם פסיכולוגים, רופאים ומתאמי טיפול – שדנו בצורך להרחיב את מעטפת התמיכה שניתנת כיום לשורדי האירוע ולעיתים אינה מספקת.
"המקרה של שיראל הוא לא מקרה בודד – הוא תמרור אזהרה בוהק שמתריע על קריסה שקטה של צעירים רבים ששרדו את הגיהינום, אך נותרו לבד בהתמודדות", אמר אחד ממשתתפי הפגישה לכתבנו. לדבריו, "הזעקה של המשפחה לא נופלת על אוזניים ערלות – הפעם יש תזוזה אמיתית".
הנחיה מיידית: להקצות משאבים וליזום פנייה
לאחר הפגישה הורה השר בוסו להאיץ הקמת צוות בין-משרדי, אשר יבחן דרכים נוספות להעמקת הליווי הנפשי והשיקום הרפואי של הנפגעים. בצעד יוצא דופן, הוחלט גם כי משרד הבריאות לא ימתין לפניות מצד האזרחים אלא יפנה בעצמו לניצולים – על סמך נתונים קיימים ומידע שהועבר מקופות החולים והמל"ל.
"אנחנו לא נמתין שהנפגעים יגיעו – אנחנו נגיע אליהם", הדגיש בוסו. "חובתנו, כמדינה וכחברה, לעמוד לצד כל מי ששרד את היום הארור ההוא – ולתת לו כלים לחזור לחיים".
הצעד הזה מקבל משנה תוקף לנוכח הנתונים המדאיגים שעלו לאחרונה בדו"ח של האגף לבריאות הנפש, לפיהם שיעור הפניות של צעירים במצבי חרדה, דיכאון ואובדנות נמצא בעלייה מתמדת מאז מתקפת אוקטובר.
"אסור להתרגל" – קריאה לשינוי תודעתי
לצד ההיבט המערכתי, השר הדגיש כי מדובר גם בשינוי תודעתי: "הציבור חייב להבין – מי ששרד את מסיבת הנובה, שרד מתקפת טרור מהאכזריות שידענו. זו לא 'בעיה אישית', זו משימה לאומית".
בקרב גורמי רווחה ובריאות ניכרת תחושת הקלה מסוימת על כך שהנושא מקבל כעת התייחסות ברמת הנהגה. יחד עם זאת, הם מזהירים: הדרך עוד ארוכה. "זהו רק שלב ראשון. מה שנדרש כעת הוא התמדות, השקעה ארוכת טווח, ובעיקר – רגישות אנושית", אמרה ד"ר דנה מזרחי, פסיכולוגית קלינית בקופת חולים כללית.
סוף דבר – התחייבות שנבחנת במעשים
מאות שורדי מסיבת הנובה עדיין מחכים לתשובות, להכרה, ובעיקר – לתקווה. יוזמת משרד הבריאות, שנולדה מתוך כאב, עשויה להיות קרש הצלה עבורם. השאלה האם תהפוך למדיניות מתמשכת ולא רק למחווה חד-פעמית — תבחן, כרגיל, לא בהצהרות אלא במעשים.
רוצים לקבל חיזוקים, סגולות ועדכונים כל יום? הצטרפו לקבוצה השקטה שלנו בוואטסאפ! לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו