פורים

מרן הרב עובדיה יוסף זצוק"ל: מותר לשמוע מגילה מרמקול?

האם ניתן לצאת ידי חובה בקריאת מגילה דרך מערכת הגברה? פסק ההלכה של מרן הראשון לציון, הרב עובדיה יוסף זצ"ל, מסביר את הסוגיה ומדגיש את חשיבות השמיעה הישירה

עידו לוי
הוספת תגובה
אא
מרן הרב עובדיה יוסף זצוק"ל. (צילום: ערוץ "דר וסוחרת")

מה הייתה דעת מרן הראשון לציון, פוסק הדור, הרב עובדיה יוסף זצוק"ל, בנוגע לקריאת מגילת אסתר בבתי הכנסת בהם נעשה שימוש במערכות הגברה?

בפסיקתו, הדגיש הרב עובדיה כי כאשר קריאת המגילה נעשית באמצעות רמקול, מתעוררת שאלה הלכתית לגבי יציאת ידי חובה של הציבור הרחב. לדבריו, "יש פה בית כנסת, לא כל הקהל שומעים את המגילה. בית כנסת רחב ידיים, ועושים ברמקול – האם הם יוצאים ידי חובה או לא?"

על פי מסקנת האחרונים, קיים חשש משמעותי כי אנשים היושבים במרחק רב ואינם יכולים לשמוע את קולו של החזן עצמו אלא רק את קולו המוגבר מהרמקול – אינם יוצאים ידי חובתם. "פלפולים הרבה היה בזה", הבהיר מרן אביר הרועים, כשהוא מציין כי מדובר בנושא מורכב בו קיימת סכנה כי חלק מן הציבור לא יקיים את המצווה כהלכתה.

מרן הרב עובדיה יוסף זצ"ל פוסק כי "כל אלה שהם קרובים לחזן והיו יכולים לשמוע את קולו גם בלי הרמקול – יוצאים ידי חובה. אבל אלה שהם רחוקים, ואלמלא הרמקול לא היו שומעים אותו – אינם יוצאים ידי חובה". 

בהתאם לכך, על הציבור הרחב להקפיד להתקרב למקום הקריאה בעת קריאת המגילה, כך שיוכלו לשמוע את קריאת החזן ישירות, ללא תלות במערכת ההגברה.

פסיקה זו מתווספת לשורת פסקי הלכה שעסקו בסוגיות הלכתיות הקשורות לשימוש באמצעים טכנולוגיים במצוות התלויות בשמיעה, דוגמת אמירת סליחות.

דבריו של מרן הרב עובדיה זצ"ל מדגישים את החשיבות הרבה שבקיום מצוות פורים כהלכתה, תוך הקפדה על שמיעה ישירה של המגילה, בהתאם לכללי ההלכה ולפסיקות הפוסקים האחרונים.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי