טעות אחת שיכולה לעלות בחיים: הסכנה הלא מדוברת בבתי הספר
(צילום: Madame-Moustache/shutterstock)

בריאות

טעות אחת שיכולה לעלות בחיים: הסכנה הלא מדוברת בבתי הספר

אלרגיות קשות גובות קורבנות מדי שנה, אבל מחקר חדש מגלה שמורים רבים לא יודעים איך להגיב. האם הילדים שלנו באמת מוגנים?

נעם ברקאי
הוספת תגובה
טעות אחת שיכולה לעלות בחיים: הסכנה הלא מדוברת בבתי הספר
(צילום: Madame-Moustache/shutterstock)
אא

מחקר חדש של "קרן המחקר לאלרגיות ע"ש נטשה" מצביע על בעיה חמורה: למורים רבים חסר הידע וההכשרה הדרושים להתמודדות עם אלרגיות מסכנות חיים בבתי הספר.

כדי לתת מענה לכך, הוקמה בשנת 2019 תכנית "בית הספר לאלרגיות", ביוזמת הקרן, שנוסדה בעקבות טרגדיה כואבת. בשנת 2016, נטשה עדנן-לפרוז, נערה בריטית בת 15, נפטרה לאחר שאכלה בגט עם שומשום – אלרגן שלא היה מסומן ושאליו הייתה רגישה.

המטרה של התכנית היא להקנות למורים ידע וכלים שיסייעו להם להגן על תלמידים עם אלרגיות למזון. "שיפור ההבנה בתחום הזה הוא קריטי כדי לשמור על בטיחותם של ילדים עם אלרגיות ולאפשר להם להשתתף בחיי בית הספר בלי חשש", אומרים בקרן המחקר לאלרגיות.

אז אילו אלרגיות הן הנפוצות ביותר בקרב ילדים?

"האלרגנים הנפוצים כוללים חלב, ביצים, בוטנים, אגוזים (כמו שקדים וקשיו), שומשום, סויה, חיטה, דגים ופירות ים", מסבירה פרופ' הלן ברו, מומחית לאלרגיות ילדים.

איך יודעים אם לילד יש אלרגיה למזון?

תוך כמה זמן מופיעה תגובה אלרגית?

"זה תלוי בחומרת האלרגיה", מסבירה ברו. "תגובות קשות, כמו אנפילקסיס, עלולות להופיע בתוך דקות ספורות, בעוד שתגובות קלות יותר עשויות להתפתח בהדרגה לאורך כמה שעות או אפילו ימים."

איך הורים יכולים לדעת אם לילדם יש אלרגיה למזון?

"מומלץ לעקוב אחרי תזונת הילד ולשים לב אם מופיעים סימפטומים אחרי אכילת מזון מסוים. בנוסף, רופא מומחה יכול לבצע בדיקות עור או דם, ובמקרים מסוימים גם מבחן חשיפה מבוקר בבית חולים."

מה עושים במקרה של תגובה אלרגית חמורה?

"אם הילד מתקשה לנשום, משתעל ללא הפסקה, סובל מנפיחות בלשון או נראה עייף בצורה חריגה – זה מצב חירום! יש להזריק מיד אפינפרין (EpiPen או Jext) ולהתקשר ל-999 תוך ציון המילה 'אנפילקסיס'. אם המצב לא משתפר תוך חמש דקות – יש להזריק מנה נוספת. אם אין סימני חיים – להתחיל החייאה."

בשורה התחתונה, יוזמות כמו "בית הספר לאלרגיות" הן קריטיות כדי לוודא שכל ילד – גם מי שחי עם אלרגיה – יוכל להרגיש בטוח ומוגן במסגרת בית הספר. עם יותר מודעות, יותר הכשרה ויותר ידע, אפשר להציל חיים.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי