יהדות

הסכנה שבפירות היבשים: מה לא מספרים לנו לפני ט"ו בשבט?

חומרים משמרים, סוכר מוסתר ורעלנים מסוכנים: בדיקות חדשות מגלות למה הפירות היבשים רחוקים מלהיות חטיף בריא • צפו

ערוץ 2000
הוספת תגובה
אא
(צילום מסך: מתוך הוידאו, ערוץ 2000)

לקראת ט"ו בשבט, הפירות היבשים תופסים מקום של כבוד על שולחנות החג. הם צבעוניים, מתוקים ונראים בריאים, אבל האם הם באמת כאלה? מתברר כי מאחורי המראה התמים של המשמש הכתום, התמר המבריק והתאנה המיובשת, מסתתרות סכנות בריאותיות מפתיעות.

החומרים המשמרים והכימיקלים – מה לא מספרים לנו?

כאשר אנו ניגשים לדוכן הפירות היבשים בשוק או בסופרמרקט, אנו לא תמיד יודעים אילו חומרים נוספים הוכנסו לפירות הללו. בדיקות מעבדה חושפות כי בחלק ניכר מהפירות היבשים קיימים חומרים משמרים, צבעי מאכל מלאכותיים ושאריות הדברה. אנשים שעובדים בתחום הפירות המיובשים מעידים כי לעיתים הטעם והאיכות נפגעים בגלל החומרים הללו.

מומחים בתחום מסבירים כי החומרים המשמרים עלולים לגרום לרגישויות ואלרגיות, ובמקרים מסוימים אף להשפעות בריאותיות שליליות בטווח הארוך. ישנם פירות שעוברים תהליך ייבוש באמצעות כימיקלים חזקים, שאינם מצוינים על האריזה, ולכן הצרכנים כלל אינם מודעים למה שהם מכניסים לפיהם.

כיצד ניתן לבחור פירות יבשים איכותיים ובריאים?

ישנן כמה דרכים להבטיח שהפירות היבשים שאנו קונים יהיו איכותיים ובריאים יותר:

  1. לתעדף פירות שיוצרו בארץ ישראל – פירות ישראליים לרוב מפוקחים יותר ובעלי ערך רוחני על פי המסורת היהודית.
  2. לבדוק אם קיימת תוספת סוכר – פעמים רבות מוסיפים סוכר לפירות היבשים, מה שמעלה משמעותית את כמות הקלוריות וגורם לנזקי בריאות שונים.
  3. לחפש פירות אורגניים – פירות שעברו תהליך ייבוש טבעי, ללא תוספת כימיקלים או חומרים משמרים, עדיפים בהרבה.

הפן ההלכתי – פירות יבשים או פירות טריים?

על פי המסורת, בט"ו בשבט נוהגים לאכול פירות שנשתבחה בהן ארץ ישראל. אך חשוב לדעת שאין חובה הלכתית לאכול דווקא פירות יבשים. למעשה, עדיף לצרוך פירות טריים שגדלו בארץ ישראל, שכן אלו הם הפירות האמיתיים שנשתבחה בהם הארץ.

מעבר לסוגיות הבריאותיות, קיימת גם בעיה הלכתית חמורה הקשורה לחרקים המצויים בפירות יבשים מיובאים. חרק אחד עלול להיחשב מבחינה הלכתית כשווה ערך לאכילת חמישה סטייקים של חזיר, ולכן ישנה חובה לבדוק את הפירות היטב.

נשמרתם מאוד לנפשותיכם

הפירות היבשים אמנם מהווים חלק בלתי נפרד מחוויית ט"ו בשבט, אך חשוב לשים לב למה שאנחנו אוכלים. לא כל מה שנראה בריא וטבעי אכן כזה. לכן, בפעם הבאה שאתם עומדים מול מדף הפירות היבשים, קחו רגע לבדוק את הרכיבים ולוודא שאתם בוחרים נכון – למען הבריאות ולמען המסורת.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי