לקראת שבת
משפחת דהאן מחזיקה בביתם גמ"ח תרופות, בשבת קודש הגיע לביתם אחד השכנים וביקש משכך כאבים עבור בנו הגדול שכואב לו הראש מאד חזק, אמר לו אבי המשפחה שנראה לו שאסור לבלוע תרופות בשבת משום שחיקת סממנים, האם לדעתכם הוא צודק?
תשובה: חכמים אסור ליטול תרופות בשבת משום גזירת שחיקת סממנים (חכמים חששו שאם יהיה מותר לקחת תרופות בצורה חופשית אז פעמים שהאדם לא יצליח להשיג תרופה בקלות, ויעבור על איסורי תורה לצורך השגת התרופה, ולכן אמרו שאסור לאדם בריא לקחת תרופות בשבת מחשש זה).
אבל מבואר בשולחן ערוך שלחולה התירו לקחת תרופות בשבת, ואפ' אם הוא חולה שאין בו סכנה. ההגדרה של חולה שאין בו סכנה שמותר לו לקחת תרופה היא, כל אדם שמרגיש חולשה כללית בכל הגוף, או אדם שנפל למשכב והיינו שהוא חלש מאד עד כדי שאינו מסוגללקום מהמטה, או אדם שיש לו חום של למעלה מ38 מעלות. ולכן מי שיש לו אחד מהתסמינים הללו יכול לקחת תרופות ומשככי כאבים בשבת.
בילקוט יוסף כתב שכל תרופה שאינה מרפאת את האדם, אלא רק משככת כאבים מותר לקחתה בשבת ואינה בכלל הגזירה של שחיקת סממנים. ומכל מקום כתב שאם יש כאבי ראש קלים לא יקח.
מי שרוצה להחמיר, יכול לבלוע את הכדור אקמול כשהוא עטוף בלחם או שמערב אותו בתוך סלט ירקות וכדו' שאז נחשב הדבר לשינוי, ומותר מדין תרי דרבנן במקום צורך.
[מקורות: שולחן ערוך סימן שכח סל"ז. ילקוט יוסף כרך ד עמ' קמג. הליכות שבת פל"ז סי"ז].
מאת הרב אביאור אברהם יפרח שליט"א, מורה צדק בבית ההוראה של הגאון הרב אופיר מלכא שליט"א.