ג'ו ביידן
ג'ו ביידן. (צילום: lev radin/shutterstock)

מדיני

עיקרי ההצעה האמריקנית, וההתנגדות של בכירים בחמאס

שני בכירים בארגון הטרור התבטאו נגד העסקה שהציגה ארה"ב שכוללת שחרור 100 רוצחים, הגדלת הסיוע ההומניטרי באופן משמעותי והחזרת תושבי צפון הרצועה לבתיהם בפעימות נרחבות יותר

י. נפתלי   
0
ג'ו ביידן
ג'ו ביידן. (צילום: lev radin/shutterstock)
אא

רכבת המשא ומתן לשחרור החטופים חוותה אתמול (שני) עליות ומורדות שטרם נראו במגעים לעסקה. מאופטימיות זהירה לפסימיות מזהירה, ומתקווה שהפעם זה יהיה אחרת להבנה שייתכן שהכול אותו דבר. כעת, אחרי שהונחה ההצעה האמריקנית על השולחן, ממתינים שוב לתשובת חמאס.

מנהיג ארגון הטרור ברצועה יחיא סינוואר עדיין לא העביר תשובה. גורמים בישראל מעריכים כי זו תגיע בתוך 48 שעות. אך כבר אפשר לשמוע קולות בקרב בכירים בלשכה המדינית של התנועה המתנגדים לטיוטה שהועברה וטוענים כי היא לא הביאה שום בשורה חדשה מבחינתם.

ממשל ביידן שוב דורש ויתורים מישראל

עיקרי המתווה של ארצות הברית פורסמו בכלי תקשורת ערביים ומערביים. בין השאר, ישראל נדרשת לוויתורים מפליגים בעניין חזרתם של תושבי צפון הרצועה שפונו מבתיהם. חלק מהדיווחים מדברים על עלייה של פי שלוש בקצב הפעימות היומי. דהיינו, מ-2,000 ל-6,000.

ישראל אמנם דורשת לבדוק את השבים, ולוודא שאין בשיירות מחבלים או מבוקשים. בחמאס מתנגדים, ובכלל לא ברור כיצד זה יקרה בפועל. כיצד יווצר אותו צוואר בקבוק בו יעברו אלפי תושבי הרצועה מדי יום, באיזה סיכון זה יעמיד את כוחותינו, וכיצד יזהו חשוד בפעילות טרור אם יתחפש לאישה ערבייה.

לצד זאת, בטיוטה של האמריקנים נדרשת ישראל להגדיל משמעותית את הסיוע ההומניטרי עד ל-500 משאיות ליום. במקרה הזה, עוד לפני העסקה הממשלה כבר נעתרה ללחץ מהבית הלבן. למעשה, לפי צה"ל, כבר היום עברו 419 דרך מעברי הגבול ושלשום עברו 322. 

כעס בישראל: מחווה לחמאס - כשעוד אין עסקה באופק

רבים הרימו גבה על ההחלטה התמוהה להרחיב את אספקת הסיוע לרצועה, ללא כל תמורה מצד חמאס. לטענתם, מדובר באחד ממנופי הלחץ המשמעותיים במשא ומתן. 

סוגיה נוספת עליה מקווים כי בחמאס יסכימו להתפשר היא מספר האסירים המשוחררים. ארגון הטרור דרש 150 רוצחים, הממשל האמריקני הציע 100. לפי דיווחים שונים, 900 אסירים ביטחוניים ישוחררו בסך הכול - בתמורה ל-40 חטופים חיים. שאר, דווח, ישוחררו בחלקה השני של העסקה, לא ברור בתמורה לכמה מחבלים.

הצעת הפשרה האמריקנית הגיעה בעקבות החשש הישראלי שאם תיסגר סוגיית חזרת התושבים לצפון הרצועה, המגעים יתפוצצו על מספר האסירים שהחמאס דורש את שחרורם בעסקה - מאחר שידרוש להגדיל את מספר הרוצחים שישוחררו.  בהצעה האמריקנית דובר על 100 רוצחים שישוחררו, ואילו חמאס דרש שחרור 150 אסירים שמרצים מאסר עולם.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי