ראש הממשלה בנימין נתניהו
ראש הממשלה בנימין נתניהו. (צילום: חיים צח, לע"מ)

מדיני

חופש פעולה מוחלט של צה"ל: תוכנית נתניהו ל"יום שאחרי"

רה"מ הציג בקבינט את המסמך שגיבש למדיניות הישראלית בעזה אחרי מיטוט חמאס. עיקרי הטיוטה: פירוז הרצועה, פירוק אונר"א, "גורמים מקומיים בעלי ניסיון ניהולי" יהיו הריבון

י. נפתלי   
0
ראש הממשלה בנימין נתניהו
ראש הממשלה בנימין נתניהו. (צילום: חיים צח, לע"מ)
אא

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הביא הלילה (אור ליום שישי) לשולחן הקבינט המדיני ביטחוני את הדוקטרינה שגיבש ל"יום שאחרי חמאס". את התוכנית הציג נתניהו בקווים כלליים, ואת עיקריה ביטא בעבר בהצהרות שונות. השרים לא נתבקשו להצביע על העמדה החדשה, אלא היא תהווה מצע לדיונים בנושא.

המסמך החדש גורס כי "ישראל תשמור על חופש פעולה מבצעי בכל רצועת עזה - ללא הגבלת זמן - כדי למנוע התחדשות טרור וסיכול איומים". למעשה, בעניין זה מבקש נתניהו להעתיק את המצב הביטחוני כיום בשטחי יהודה ושומרון. ציר הביטחון שמקימה ישראל בימים אלה, "יתקיים כל עוד קיים בו צורך".

פירוז מוחלט מנשק וציר מונע הברחות ברפיח

כמו כן, מדגיש ראש הממשלה, כי רצועת עזה תפורז לחלוטין מנשק ומכל יכולת צבאית - למעט המינימום הנדרש לשמירת הסדר הציבורי. האחריות למימוש היעד ולפיקוח עליו, "מסורה לישראל".

נתניהו מבקש גם לשמור גם חופש פעולה בעיר המחלוקת עם הקהילה הבינלאומית, רפיח. את הבקשה הוא מנמק בצורך למנוע הברחות תחמושת לשטח הרצועה. "יוקם 'סוגר דרומי' בגבול עזה מצרים. הוא יופעל בשיתוף פעולה עם מצרים ובסיוע ארצות הברית".

בניגוד להצהרותיו בעבר, ראש הממשלה נמנע מלנעול את הדלת לשליטה אפשרית של הרשות הפלסטינית ברצועת עזה. את הריבון ביום שאחרי הוא מכנה בטיוטה שחילק לשרים, "גורמים מקומיים בעלי ניסיון ניהולי". אך הוא מדגיש כי גורמים אלה "לא יהיו מזוהים עם מדינות או גופים שתומכים בטרור ולא יקבלו מהם שכר".

נתניהו במסמך העמדה שגיבש: אונר"א תפורק ותוחלף

בעניין שיקום הרצועה, ביטא נתניהו עיקרון עליו טרם התבטא בעבר, ולפיו זה "יתאפשר רק לאחר השלמת הפירוז ותחילת תהליך הדה-רדיקליזציה. תוכניות השיקום תבוצע במימון ובהובלת מדינות המקובלות על ישראל".

לשם כך, במסמך העמדה שהציג הוא כתב כי תגובש תוכנית מקיפה לשינוי המדיניות בכל מוסדות הדת, החינוך והרווחה ברצועה. באשר לאונר"א, שמעורבותם בפעילות הטרור של חמאס הוכחה מספר פעמים, טען ראש הממשלה כי מנוס מסגירתה. "ישראל תפעל להפסקת פעילותה, והחלפתה בסוכנויות סעד בינלאומיות אחראיות".

עד כה נמנע נתניהו לגבש מדיניות ל"יום שאחרי", חרף דרישות חוזרות ונשנות מצד הממשל האמריקני. בסיום דבריו הביע שוב פעם התנגדות ליוזמה שמגבש בימים אלה ביידן להכרה חד צדדית במדינה פלסטינית. "הכרה כזו בעקבות הטבח של ה-7 באוקטובר תעניק פרס עצום לטרור שלא היה כדוגמתו ותמנע כל הסדר עתידי לשלום".

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי