יהדות

אל תפספסו! ימי רצון לפני הקדוש ברוך הוא

חודש הרחמים והסליחות: מדוע משתמשים בשני תארים בפנייה אל הקב"ה? הרב יהונתן ענבה עם הסבר מפתיע ומרנין

ת. כהן   
0
אא
(צילום: Olga Mukashev/shutterstock)

אנחנו נמצאים בחודש אלול, חודש הרחמים והסליחות. חודש שבו אנחנו מבקשים מהקב"ה שירחם עלינו ויסלח לנו, לקראת יום הדין החל בראש השנה, שבו אנחנו מבקשים שהקב"ה יכתוב אותנו לחיים טובים ולשלום.  

"אבינו מלכנו רחם עלינו": ב"סליחות" אנחנו פונים אל הקב"ה בשני תארים: התואר הראשון הוא "אבינו" והתואר השני הוא "מלכנו" - נשאלת השאלה: אם אבא שלי הוא מלך, האם באמת אני אקרא לו אדוני המלך? לא. אני אקרא לו "אבא". יש תואר קרוב יותר מאבא? אם ה' יתברך הוא אבא שלנו, מדוע אנחנו מוסיפים את התואר "מלך"?  

אבא ואמא שלנו הם שני האנשים היחידים בעולם שייתנו הכל בשבילנו, את כל מה שהם יכולים. החיסרון של ההורים הוא שאין להם הכל, הם מוגבלים! ולכן, עם כל הרצון הטוב להעניק לנו הכל, אין להם את האפשרות לעשות זאת.  

לעומת זאת, למלך יש הכל והוא לא מוגבל! הוא יכול להעניק לו כל מה שנחפוץ בו. אבל יחד עם זאת, מלך לא נותן הכל, הוא שומר גם הרבה לעצמו. אנחנו פונים אל הקב"ה בתואר אבא - כי יש לו א הרצון להעניק לנו, ובתואר מלך - כי יש לו את כל האפשרות והיכולת להעניק לנו. אנחנו מבקשים מהקב"ה שבזכות הרצון והיכולת שלו, שייתן לנו את כל אשר ליבנו חפץ בו.  

בימים אלו אנחנו ונים אל הקב"ה ומבקשים ממנו שירחם עלינו באמצעות הרצון והיכולת שלו, ויכתוב את כל עם ישראל לחיים טובים ולשלום, אמן.   

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
יהדותאלול
שידור חי