מה עושים בחודש אלול?
(צילום: EAZN/shutterstock)

מזלות וחודשים

ראש חודש אלול: מקבץ דברים שעושים במהלך החודש

חודש הרחמים והסליחות: מקבץ דברים חשובים שעושים החל מראש חודש אלול, ובמהלך כל החודש

ת. כהן   
0
מה עושים בחודש אלול?
(צילום: EAZN/shutterstock)
אא

חודש אלול הינו החודש העברי האחרון בשנה. זהו חודש הרחמים והסליחות שבו אנחנו מסכמים את השנה החולפת ומתכוננים לקראת תחילת השנה החדשה: ראש השנה ויום כיפור, שבמהלכם נכתב ונחתם לאדם כל מה שיקרה עימו וקצוב לו במהלך השנה הקרובה.  

בחודש אלול עלה משה רבנו להר סיני על מנת קבל את לוחות הברית השניות ולזעוק בתחנונים לבורא עולם שיסלח לעם ישראל על חטא העגל שבו חטאו.  

ישנם מספר דברים בולטים שנוהגים לעשות במהלך חודש אלול: 

תקיעה בשופר - לא רק בראש השנה תוקעים בשופר, אלא גם בחודש אלול, וזאת על מנת לעורר את העם לשוב בתשובה שלימה לפניו יתברך, מפני שקול השופר גורם ללבבות של כולם להיחרד ולהתעורר בתשובה שלימה - כפי הכתוב בפסוק: "היתקע שופר בעיר, ועם לא יחרדו?" 

הוספת פרק כ"ז בתהילים לתפילה - בחודש אלול נוהגים להוסיף את פרק כ"ז בתהילים לתפילות שחרית ומנחה. הפרק מתחיל בפסוק: "לדוד; ה' אורי וישעי, ממי אירא? ה' מעוז חיי, ממי אפחד?".. אחת הסיבות להוספת הפרק לתפילה היא מכיוון שבפסוק הראשון ישנם רמזים לכל חגי חודש תשרי.  

את הפרק נוהגים לומר מראש חודש אלול ועד ליום הושענא רבא (ספרדים רבים אף נוהגים לומר פרק זה בכל יום במהלך השנה).  

איחולי כתיבה וחתימה טובה - במהלך כל חודש אלול, כדאי להתחיל כבר ולאחל לאנשים סביבנו, הן בכתב והן בעל פה - איחולי "כתיבה וחתימה טובה". 

הוראת הבעל שם טוב הקדוש: קריאת שלושה פרקי תהילים ביום - תקנת הבעל שם טוב הקדוש היא לקרוא החל מראש חודש אלול ועד ליום כיפור, שלושה פרקי תהילים. כאשר ביום א' יש לקרוא את הפרקים א-ג, ביום ב' את הפרקים ד-ו וכו'. ביום כיפור קוראים עוד 36 פרקי תהילים נוספים, ובכך למעשה קוראים תהילים בכל תקופת חודש אלול והימים הנוראים. 

אמירת "סליחות" - "סליחות" זהו מקבץ תפילות מיוחדות שאומרים לפני ראש השנה. ספרדים נוהגים להתחיל באמירת "סליחות" החל מראש חודש אלול, ואילו אשכנזים מתחילים באמירת "סליחות" רק כשבוע לפני ראש השנה. במהלך ה"סליחות" אנחנו מבקשים מהקב"ה שיסלח לנו על כל החטאים ושתיגזר עלינו שנה חדשה מבורכת וטובה. 

(צילום: SJ Travel Photo and Video/shutterstock)

בדיקת תפילין ומזוזות - מכיוון שבחודש אלול מוסיפים במצוות יותר מהרגיל, מנהג רבים הוא לבדוק את כשרות המזוזות והתפילין. ניתן לשלוח אתת התפילין והמזוזות ל"בודק" ייעודי המוסמך לכך.  

חשבון נפש פנימי - כדאי לנצל את ימי חודש אלול להתכנסות פנימית ועשיית חשבון נפש על כל עשינו והתנהגותנו בשנה החולפת, על מנת לקבל תמונה מסכמת, לערוך תיקונים ושינויים לקראת השנה החדשה ולשוב בתשובה שלימה. בהצלחה וכתיבה וחתימה טובה לכל בית ישראל, אמן כן יהי רצון.    

האם אומרים סליחות בעשרת ימי תשובה? סליחות של עשרת ימי תשובה - הרב יהונתן ענבה: 

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
(צילום: EAZN/shutterstock)
שידור חי