פרשת דברים: התוכחה המתוחכמת של משה רבינו והמסר בשבילנו
(צילום: Marko Aliaksandr/Billy Watkins/shutterstock)

לקראת שבת

פרשת דברים: התוכחה המתוחכמת של משה רבינו והמסר בשבילנו

אותו דיבור, אותן מילים, אותה הפעולה - אז מה מכריע את הכף? משה רבינו מלמד אותנו איך בוראים עולם בהבל פה, וחס ושלום איך מחריבים עולם עם אותו הכוח בדיוק

ר. דניאל   
0
פרשת דברים: התוכחה המתוחכמת של משה רבינו והמסר בשבילנו
(צילום: Marko Aliaksandr/Billy Watkins/shutterstock)
אא

השליחות בראי הפרשה - "דברים" - "שבת חזון"

כמה כוח יש למילים שלנו

רגע לפני פטירתו, ואחרי המסע המשותף שעברו, משה רבינו מכנס את בני ישראל לשיחת סיכום אחרונה. "אלה הדברים אשר דיבר משה אל כל ישראל, בעבר הירדן, בערבה, מול ים סוף...", התורה מאריכה ומרחיבה, לכאורה ביתר פירוט - ממש ברחל בתך הקטנה, על המקום בו נושא משה את דבריו.

רבותינו מגלים לנו כי זו הייתה דרכו המנומסת של משה רבינו לרמוז לבני ישראל, להזכיר להם, את כל המקומות בהם חטאו. בגדולתו, משה מבין כי זו לא העת לכעוס, לגעור או להוכיח, אלא הוא נותן להבין לבד היכן טעו ומה עליהם לשפר.

בדרך רמז, משה מעלה בפניהם את כל התלונות שהפנו כלפי הבורא יתברך, כאילו חס ושלום ביקש להמיתם במדבר, אחרי שהוציאם מהארץ המובטחת, מצרים. כאילו שכחו את החסד הגדול שבנס היציאה, ממקום הטומאה, ממקום העבדות והעינויים - בדרך אל ארץ זבת חלב ודבש, אותה הבטיח לאבות אבותינו.

איך להפוך את הדיבור השלילי לחיובי?

מדוע הוא "נטפל" לאותן התלונות? משה רבינו רצה ללמד את העם ואותנו את כוחן של מילים. הוא מנחיל לעם כי דיבור חיובי, יכול לבנות עולמות ואילו דיבור שלילי יכול להחריבן בשנייה אחת; בכוחה של מילה אחת ב"אין כניסה", להשמיד עד היסוד בניין רב קומות.

החשיבות, אם כן, להקפיד על המילים שאנו מוציאים מהפה היא קריטית: הדיבור מפעיל את המחשבה של המדבר וגם של האדם שעומד מולו. בכוח הדיבור, חיובי או שלילי, לשנות את המציאות לטוב או חס ושלום למוטב.

"אפשר לומר כל דבר, רק צריך לדעת איך", גורסת הקלישאה. וכמה שזה נכון. אם ברצוננו לזכות להקשבה אמיתית בקרב הסביבה, בקרב בני השיח שלנו, עלינו לתכנן כל מילה כיצד היא תיאמר, וכיצד היא עלולה או עשויה להתפרש בצד השני.

מהבחינה הזו, כולנו מהנדסים: לפני שאנו פותחים את פינו, נדרשת מאיתנו חשיבה מוקדמת ברמה שלא נופלת מתכנון של גורד שחקים. "מכה עוברת, אבל מילה נשארת", אומרים המחנכים. עלינו להרגיל עצמנו לשאול אם המשפט הבא שאגיד יהיה לתועלת בן שיחי, או חלילה עשוי להוריד אותו ולצמצם אותו.

איך זה קשור לשליחות שלי?

יש לכם משהו שאתם מאוד רוצים בחיים? לשפר את הזוגיות? אולי לשדרג את מקום העבודה? להתקדם ביראת שמים? הוכח כי אנשים מצליחנים מרימים את עצמם בזכות הדיבור לעצמם, כמה וכמה פעמים ביום.

הרגילו את עצמכם לשנן כל יום, ואף כמה פעמים באותו היום: "אני רוצה להיות מחובר רק לדברים החשובים של חיי". זכרו - למילים שלנו יש השפעה עוצמתית על עצמנו.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי