עושה קווץ' בלב: כמה מקום צריך לתת למה שמכאיב לכם?
(צילום: Olsa_iv/shutterstock)

לקראת שבת

מכרסם בכם: כמה מקום צריך לתת למה שמכאיב לכם?

פרשת השבוע שלנו טומנת בחובה משבר גדול - מות נדב ואביהוא, בניו של אהרון. איך אפשר לדעת האם צריך לתת מקום לכל הדברים שכואבים לנו? | ר. דניאל לפרשת שמיני

ר. דניאל   
0
עושה קווץ' בלב: כמה מקום צריך לתת למה שמכאיב לכם?
(צילום: Olsa_iv/shutterstock)
אא

השליחות בראי הפרשה

פרשת השבוע פותחת במילים: "ויהי ביום השמיני קרא משה לאהרון ולבניו ולזקני ישראל".

פרשתנו עוסקת ביום השמיני למילואים – יום הקמת המשכן על ידי אהרון ובניו הכוהנים, היום השמיני הוא שיאו של תהליך חנוכת המשכן, משה מלמד את אהרון את סדר הקטרת הקטורת והם מבקשים מהשם שישרה שכינתו על המשכן.

בצאת אהרון ומשה מהמשכן הם מברכים את כל העם, ולאחר מכן נכנסים נדב ואביהוא לוקחים את הקטורת ונכנסים להקטיר במשכן: "ויקריבו לפני ה' אש זרה אשר לא ציווה אותם", משום דרך הקרבתם יוצאת אש ואוכלת אותם, כך הם מוצאים את מותם.

התחלנו ביום השמיני, יום השיא של המשכן. נמשיך כי המספרים שבע ושמונה הם מספרים עוקבים: המספר 7 מסמל את המסגרת הטבעית של הבריאה והוא מופיע פעמים רבות בתורה: שבעה ימים בשבוע, סוכות ופסח וגם סופרים שבעה שבועות עד לחג מתן תורה.

ואילו המספר 8 מציין את: שמיני עצרת, יום שמחת תורה, נס פח השמן בחנוכה. מכך המספר 8 מבטא דרגה רוחנית גבוהה יותר מעלהטבע, וזו דרגה גבוהה קדושה מאוזנת. בפרשה מכניסים אותנו ישר ליום השמח ביותר, בו נערכת חנוכת המזבח, זהו יום שמחה גדול, של התעלות רוחנית נשגבת ודווקא באותו יום - יוצאת אש ושורפת את הבנים של אהרון.

שני בניו של אהרון, נדב ואביהוא, שהיו בדרגה רוחנית גבוהה נפטרים לפתע, וישנם כמה פירושים בדבר פטירתם. אנו נביא את אחד הפירושים: נדב ואביהוא נפטרו בגלל שפעלו מבלי שהתבקשו, ייתכן שהיו בזמן שהתרגשו ועשו את המעשה מתוך התלהבות ולא נתנו את דעתם להשלכותיו.

"וידום אהרון" – בגדלותו נדם אהרון, בכך הוא מקבל את דברי משה. אהרון מבין שהוא צריך להתגבר על המשבר וכי עליו להמשיך ולשמש את העם, לצאת אליהם הקהל ולהראות להם שהוא לא יוצא מאיזון.

אז איך קמים ממשברים?
אנחנו בחיים עוברים משברים - כמעט כל אחד עבר דבר או יותר בחייו, כל מיני 'משברים' שקורים לנו אם זה בזוגיות, בפרנסה, בקושי עם הילדים, ובכל דבר שלא הולך לנו כמו שרצינו.

בזמן שאנו בניסיון או במשבר אנחנו לעיתים רוצים לצעוק, כי זה גדול עלינו, כי אנחנו לא מסוגלים להתמודד מול זה. אותו ניסיון קרה לאהרון – בין רגע שני בניו נפטרו, הצער הוא גדול מאוד, בלתי יתואר. לצערנו בימים אלו אחנו רואים את זה קורה בעם שלנו – זוגות אחים מסתלקים מהעולם. שלא תקום פעמיים צרה.

אז השאלה שנשאלת למה הקב"ה נותן ניסיון לאדם אם הוא יודע כבר את נפש האדם? ואיך האדם יכול לעבור את הניסיון שניתן לו?
הקב"ה נותן ניסיון לאדם כדי שהאדם יגלה את הכוחות שיש בו!

יש אינספור מקרים של אנשים שאחרי הניסיון שהיה להם קמו ועשו מעשה, ולימדו אחרים איך להתמודד וגם גילו בעצמם כוחות חדשים.

סוד ההתנהלות בחיים תלוי באיזון (בדיוק כמו הספרה 8 - החלק העליון שלה נראה בדיוק כמו החלק התחתון). ישנן עליות וירידות אבל תמיד צריך לזכור את המטרה שניצבת לנגד ענינו. כמו אהרון הכהן הגדול.

עלינו לשים לנגדנו את מצב ההתקדמות שלנו, עד כמה אנחנו נותנים מקום לשרות ב'ירידה' שלנו? שנזכה לאזן בין כל תחומי החיים – בין בעבודת השם, בתיקון המידות, בלימוד התורה, לבין כל המצבים שפוגשים אותנו בחיים. לתת מקום לכל מה שעושה לנו קווץ' בלב ולדעת את המקום שלו.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי