אילוסטרציה. (צילום: rbkomar/shutterstock). בולען בפתח תקווה

רץ בוואטסאפ

אלפים הצביעו ובחרו: זה המילה של השנה

מילת השנה שנבחרה היא המילה בולען. מילה זו החלה לשמש ככל הידוע בשנות השישים של המאה הקודמת כחלופה למילה הלועזית "דולינה", ובאה במקום המונח בַּלּוּעָה שנקבע במילון

מ. פריד   
0
אילוסטרציה. (צילום: rbkomar/shutterstock). בולען בפתח תקווה
אא

לקראת יום העברית תשפ"ג ולקראת סוף השנה האזרחית הזמינה האקדמיה ללשון העברית את הציבור לבחור את מילת השנה.

מתוך עשרות רבות של הצעות שהגיעו מן הציבור נבחרו תשע מילים והן הועמדו להצבעה באתר האקדמיה ללשון העברית. בהצבעה השתתפו אלפים רבים והם שהכריעו מה תהיה מילת השנה.

לאורך כל שבוע ההצבעה התחרו על המקום הראשון שתי מילים: בולען ומשילות. המילה הבאה אחריהן הייתה הזיה. המילים האחרות שהוצעו לציבור לבחירה היו חמלה, אקלים, מגדר, הביטוי 'על מלא', רוגלה ומשכנתה.

מילת השנה שנבחרה היא המילה בולען. מילה זו החלה לשמש ככל הידוע בשנות השישים של המאה הקודמת כחלופה למילה הלועזית "דולינה", ובאה במקום המונח בַּלּוּעָה שנקבע במילון למונחי גאוגרפיה של האקדמיה ללשון בשנת תשי"ט (1959).

בולען הוא בור גדול ממדים שנוצר בעקבות המסה של השכבה התת־קרקעית והתמוטטות פני הקרקע לתוך החלל שנוצר. התופעה מוכרת בנוף קרסטי (שם יש המסה של סלעי גיר וכדומה) ולמן שנות השבעים היא מוכרת באזור ים המלח (שם מומסות שכבות המלח התת־קרקעיות בעקבות נסיגת מי הים). בולענים נפערים גם בכבישים ובמקומות אחרים שבהם יש אי־יציבות מתחת לפני הקרקע ומסכנים חיי אדם.

המילה מְשִׁילוּת – שהגיעה למקום השני – החלה להופיע בעיתונות למן העשור הראשון של המאה ה־21, והיא מציינת את פעולתו של מי שמושל. 

המילה שהגיעה למקום השלישי היא הֲזָיָה. מילה זו והפועל להזות מבוססים על מילה מקראית יחידאית וסתומה מישעיהו "הֹזִים שֹׁכְבִים אֹהֲבֵי לָנוּם" (נו, י). מתרגם מורה נבוכים מערבית, שמואל אבן תיבון, הוא שנתן לפועל "הֹזִים" את המשמעות 'מדמיינים דמיונות שווא' בעקבות הערבית. הפועל להזות ושם הפעולה הזיה החלו לשמש במשמעות זו בעברית הכללית בתחילת המאה העשרים. בשנים האחרונות קיבלה המילה 'הזיה' משמעות נוספת: מצב שאינו מתקבל על הדעת. קדם לה שם התואר הזוי לתיאור

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי