סוכות

סוכות 2023: כמה דברים שאתם צריכים לדעת לפני החג

"ובסוכות תשבו שבעת ימים": בסרטון הבא הרב יהונתן ענבה ידגיש בפנינו מאלו דברים עלינו להימנע בחג, ואלו דברים מותרים לנו. צפו

עידו יחזקאל   
0
אא
(צילום: Worthington Media Service/shutterstock)

חג הסוכות הוא חג של שמחה אמיתית. בחג הסוכות ישנן כמה הלכות חשובות שכדאי לדעת, לגבי דברים שאסור ומותר לעשות בחג. 

אז מה מותר ומה אסור לעשות בסוכות? 

לשבת בסוכה לפני כניסת החג - מעיקר הדין מותר לשבת בסוכה לפני החג ואין בכך שום איסור, אבל בשמחת תורה לעומת זאת, כבר אסור לשבת בסוכה, שלא יראה כאילו אנחנו מוסיפים עוד יום על דעת עצמנו בנוסף למה שמצווה התורה.  

עישון בסוכה - מעיקר הדין מותר לעשן בסוכה, אך אם זה מפריע לאנשים, ראוי להימנע.  

שימוש באזיקונים לסוכה - מעיקר הדין מותר להשתמש באזיקונים בסוכה, אך ישנה בעיה עם איגוד הסכך באמצעות אזיקונים. אם הסכך עלול לעוף בכל רוח מצויה, אז אסור להשתמש באזיקונים, אך אם הסכך הוא כזה שיעמוד גם בפני רוח שתנשב, מותר להשתמש בהם.  

הכנסת גוי לסוכה - עדיף להימנע מלהכניס גוי לתוך הסוכה. הסוכה היא צילו של הקב"ה ויש לה קדושה יותר מבית כנסת, לכן יש לכבד את המקום. 

קישוט הסוכה - מעיקר הדין יש לקשט את הסוכה שבנינו כמה שיותר, ואם רוצים להחליף את הקישוטים מותר, אך בתנאי שעושים לעצמנו תנאי ואומרים שאם נרצה, נוכל להוריד את הקישוטים.  

בניית סוכה כשרה - כשבונים סוכה חשוב לשים לב לשני דברים עיקריים: הסכך, ודפנות הסוכה. דפנות - צריך לעשות שתיים וחצי דפנות בגובה של 80 ס"מ מהקרקע ואז יש לנו את הבסיס של הסוכה. רק לאחר בניית הדפנות מותר לשים את הסכך, על מנת שהסוכה תיחשב לכשרה. הדפנות חייבות להיות עשויות מחומר שמחזיר מעמד ועמיד בפני רוח מצויה כגון: עץ, או ברזל. סדינים, המתעופפים בקלות בכל רוח מצויה, לא נחשבים לדפנות כשרות ואין להשתמש בהם.  

אכילה מחוץ לסוכה - מעיקר הדין מותר לאכול מחוץ לסוכה כל מאכל שלא מכיל את חמשת מיני דגן. אכילת מאכלים המכילים את חמשת מיני דגן, יש לשים לב: עד חמישים גרם מותר לאכול מחוץ לסוכה, ומעל 50 גרם יש חיוב לאכול בתוך הסוכה. 

מצוות ארבעת המינים - חוץ ממצוות הסוכה, ישנה מצווה נוספת בחג הסוכות: מצוות ארבעת המינים. מצווה על כל אחד לקחת לולב, אתרוג, הדס וערבה, לאגוד אותם ביחד, ולקיים את מצוות נטילת ארבעת המינים בכל יום מימי חג הסוכות. 

איך קונים אתרוג - צריך להקפיד שהאתרוג שאנחנו רוכשים יהיה לא מורכב, ולכן הספרדים נוהגים לקחת אתרוג תימני, מרוקאי, או קלבריה. כך תהיו בטוחים שתקיימו את המצווה בהידור רב. 

ברכת ליישב בסוכה - רק כשנכנסים לאכול סעודה בסוכה, מברכים: "אשר קדשנו במצוותיו וציוונו ליישב בסוכה". אם אוכלים דברים שהם לא פת, לחם (כמו מזונות), אוכלים בסוכה אך בלי ברכה.  

שינה מחוץ לסוכה - אסור לישון בסוכות מחוץ לסוכה, אפילו לא שינת ארעי, ולכן אדם צריך להעביר את הבית היומיומי שלו, לתוך הסוכה. 

חיוב נשים במצוות סוכה - נשים פטורות ממצוות הסוכה, ולכן אם אישה לא רוצה לאכול או לישון בסוכה, זו זכותה ואין צורך להחמיר עליה.  

בישול בסוכה - לא מבשלים בתוך הסוכה. ויותר מכך, גם הכנסת כלי בישול כגון: סירים ומחבתות, אל תוך הסוכה - זה לא מכובד, אלא אוכלים בכלים הכי יפים ומהודרים על מנת לכבד את הסוכה.  

תפילה בסוכה - מעיקר הדין מותר להתפלל מחוץ לסוכה בבית הכנסת, אך אם אין אפשרות להגיע אל בית הכנסת, מותר להתפלל בתוך הסוכה ויש לה מעמד של קדושה. חג שמח וכשר.   

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי