בדרך להרוס את העתיד: איך משבר האקלים ישפיע על החיים שלנו?
(צילום: Mehdi Photos/shutterstock)

חדשות

בדרך להרוס את העתיד? איך משבר האקלים ישפיע על החיים שלנו?

את המושג 'משבר האקלים' שמענו לא פעם. הוא תמיד מהמהם ברקע, מאיים להרוס את עתידנו. אז מהי שכבת גבול? כיצד המשבר משפיע על האקלים? ואילו יצורים מאיימים לפרוץ בתחלואה בקרב בני האדם והצמחים? המחקר החדש בסינגפור לא מבשר טובות

ערוץ 2000   
בדרך להרוס את העתיד: איך משבר האקלים ישפיע על החיים שלנו?
(צילום: Mehdi Photos/shutterstock)
אא

האוויר שאנו נושמים מלא בחיידקים ופטריות – או כפי שמכנים אותם בשפה המקצועית, "יצורים מיקרוסקופיים". חלק מן הנגיפים אינם מזיקים כלל אולם חלק מהם עלולים להטביע את חותמם ולגרום לתחלואה בצמחים ובבני אדם.

מחקר חדש הנעשה בסינגפור, פורסם במגזין PNAS, והופץ גם בגרמניה וברזיל, מזהיר כעת מפני התרבות חיידקים מזיקים באזורים חדשים בעקבות ההתחממות הגלובלית, ומפני הפצת מחלות ופגיעה בתנאי גידול המזון. אחד מן הפרופסורים שאחראים למחקר סיפר כי האוויר בסינגפור מכיל בין מאה אלף למיליון חיידקים כאלו, כאשר ישנם לפחות 725 סוגים שונים (רובם אינם מזיקים).

"כולנו נושמים אוויר שיש בו כמויות עצומות של חלקיקים, יש לשער שבישראל מדובר במספרים דומים" – מסביר יואב יאיר, פרופ' ודיקן באוניברסיטת רייכמן. החיידקים מתרכזים בעיקר בחלק הקרוב לקרקע, באזור המכונה "שכבת הגבול", שהיא שכבה הנוגעת בקרקע ומשתנה כל הזמן, כאשר מפעם לפעם ישנה תחלופה גבוהה ביותר בין החומרים המרוכזים בה. כך למשל, בשעת זיהום אוויר רציני, קל ביותר לזהות את שכבת הגבול.

אופן המחקר ומסקנותיו:
מטוס מחקר, מגדל המתנשא לגובה של כ-200 מטרים ואמצעי מדידה טכנולוגיים שימשו את החוקרים לדגימת אוויר בזמנים שונים במהלך היום. החוקרים ניתחו בכל דגימה את סוג ה-DNA ויצרו לבסוף מפה המדגימה היכן היה הריכוז הגבוה ביותר של חיידקים בכל גובה.

המסקנה הגורפת הייתה כשככל שהיצורים יגיעו לגובה רב יותר, כך ישנה סבירות שינחתו במקום רחוק מנקודת הפתיחה שלהם. עוד גילו החוקרים, כי גובה השיא של החיידקים יושפע תמיד מן הטמפרטורה במהלך היום. כך למשל, מזהירים החוקרים מפני שמשבר האקלים והתחממות היתר בעולם, תוביל לסיכון מוגבר לבני האדם ולחיות, כאשר בעקבות עליית הטמפרטורות יתרבו החיידקים ויגיעו למקומות שטרם הגיעו אליהם – דבר העשוי לפגוע בבני אדם ובבעלי חיים.

תרחיש נוסף שעלול לקרות, הוא סופת ברקים שיעיפו אבק רב אשר מכיל פטריות ויוצר אסתמה אצל אנשים אלרגיים. גם צמחים אלרגניים עלולים להיפגע ולפגר בקצב הצמיחה שלהם, מה שיגרום לפגיעות ביבול החקלאי. יאיר מסביר כי רוב האנשים אומנם חסינים בפני אותם אלרגניים המצויים באבק ובאוויר, אך ישנן אוכלוסיות חלשות שיספגו את הפגיעות באופן חמור יותר.

"וִהְיִיתֶם קְדֹשִׁים כִּי קָדוֹשׁ אָנִי": מעשן של סיגריות אנו מנסים להימנע. מסננים את הריחות הפחות נעימים. פיתויי העולם הזה הם רבים, מאתגרים. שמירה על הגחלת היהודית מתבצעת לאורך כל הדורות. מסננים פורעים ומיישרים כאלו שמאיימים לסטות מן הדרך. עוד דרך של סינון רעלים מתבצע גם בגוף האדם – שערות האף מפרידות בין האוויר הנכנס לבין חיידקים רעים שאותם היא מותירה בחוץ. גם עלינו לשמור על גופנו, על יראת השמיים שלנו, ועל דרך החיים שלנו. לסנן רעלים ורעשי רקע – להתרכז בחצי הכוס המלאה ולשמור על הקיים.  

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי