"קיבלנו ד"ש מתקופת התנ"ך" - נחשפה "קללה" בת 3,200 מהר הקללה
צילום: רועי חדד דוברות שומרון

ארכיאולוגיה

"קיבלנו ד"ש מתקופת התנ"ך" - נחשפה "קללה" בת 3,200 מהר הקללה

החוקרים מצאו קמע עליו נכתבה קללה בעברית: "ארור תהיה בידי ה'". הממצא אותר בהליך סינון עפר שנחפר מהר עיבל, שם זוהה מזבח יהושע בן נון.

אלעד דואני   
"קיבלנו ד"ש מתקופת התנ"ך" - נחשפה "קללה" בת 3,200 מהר הקללה
צילום: רועי חדד דוברות שומרון
אא

כתובת שהתגלתה במזבח יהושע בהר עיבל שבשומרון מציגה כתב עברי קדום שמעיד על טקס הקללה והברכה" שנכתב בתנ"ך. "רעידת אדמה בחקר המקרא" אומר פרופ' גרשון גלילי מאונ' חיפה.

מדובר על לוח עופרת קטן ומקופל, בן 3,200 שנה, השופך אור חדש על חקר המקרא – ונחשף אתמול, בתוכו – קללה עתיקה בכתב עברי קדום ("פרוטו-כנעני"),עם שם השם המפורש. 

צילום: רועי חדד דוברות שומרון

פרופ גליל הסביר: "לא ניתן לפרסם את כל מה שאנחנו יודעים על הכתובת הזו כבר עכשיו. מה שכן אפשר לומר הוא שמדובר בכתובת חשובה מאוד".

הוא הוסיף: "זו הכתובת הכי קדומה שיש לנו עד כה; היא ממוקמת בלב ההתיישבות היהודית בשומרון של המאה ה-13 לפני הספירה, וזה מצביע קודם כל על כך שהיהודים היו באזור כבר בתקופה הזו, ושכבר אז הם ידעו לכתוב, בשונה ממה שחושבים".

"זהו טקסט משפטי", טען הפרופסור והוסיף: "אנחנו יודעים את זה כי הסגנון שלו הוא כמו של טקסטים משפטיים אחרים מהמזרח הקדום".

עוד אמר כי תצורתו הכללית מעידה על הז'אנר הספרותי: "זוהי מעטפה של עופרת, ואנחנו יודעים שאז היו נוהגים לסגור חוזים במעטפות כאלה, כמו מעטפות חימר ועופרת, ולעתים בעת הצורך ליישב סכסוכים היה איזשהו מהלך של שבירת המעטפה ובירור התוכן שבפנים".

"אין שם רק קללה אלא גם האמירה מות תמות – והכל כתוב בתקבולת כיאסטית, כתיבה שיש כמותה בהקשר של גזר דין בכתובים, למשל בדברים כ"ז", הסביר. "מצורת האותיות ומסגנון הכתיבה, אפשר לומר שיש כאן רמה ספרותית ואומנותית פנטסטית".

לדבריו, "זוהי ההופעה הקדומה ביותר בעברית של שם אלוהי ישראל". ההיסטוריונים והארכאולוגים עשויים לפתח תיאוריות רבות באשר לנסיבות שבהן הוכנה הכתובת. "אולי כדי להגן על משהו שהיה שם במזבח בהר עיבל, אשר לפי התנ"ך נבנה על ידי יהושע, אבל זו רק ספקולציה, אמר פרופ' גליל, "מה שבטוח הוא שהיא מוקמה שם ולא זזה מאז".

הוא הוסיף כי הכתובת "נותנת לנו מבט לאחד הרגעים הקדומים של ההתיישבות הישראלית בארץ ישראל, ולניסיון של חברי הקהילה לקיים סדר מסוים בחברה".

ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן, שהיה בזירת הממצאים אמר בתגובה: "לא ניתן להפריז בחשיבות הממצא הזה לעם ישראל לדורותיו ולמדינת ישראל".

"קיבלנו דרישת שלום מיהושע בן-נון, ומעם ישראל בתקופת התנ"ך, הוכחה נוספת לקשר הבלתי ניתן להתרה בין עם ישראל לשומרון ולארץ ישראל. אנחנו כמועצה נמשיך לפעול כדי לשמר את המקום ודורשים מהרשויות להידרש לנושא ולדאוג להגן על המקום".

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי