חדשות בעולם
שר הבריאות האמריקני רוברט פ. קנדי ג’וניור ביצע הלילה צעד יוצא דופן כאשר פיטר בבת אחת את כל 17 חברי הוועדה המייעצת לחיסונים של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) – הגוף האמון על עיצוב מדיניות החיסונים הפדרלית בארה"ב. לדבריו, מדובר בקבוצה הסובלת מ"ניגודי עניינים מובהקים", ולפיכך יש להחליפה לאלתר.
המהלך נחשף במאמר דעה שפירסם קנדי בוול סטריט ג’ורנל, שם טען כי מדובר ביועצים שמונו לקראת תום כהונתו של ממשל ביידן, באופן שמנע מממשל טראמפ להחליפם עד שנת 2028. קנדי, הידוע בעמדותיו החריגות כלפי חיסונים עוד בטרם מונה לשר הבריאות, ציין כי בכוונתו למנות במקומם חברים "נקיים מניגודים", כהגדרתו.
הפיטורין, אף שנעשו במסגרת סמכותו החוקית, נתפסים כמהלך נדיר ובלתי שגרתי – שכן חברי הוועדה אינם נבחרים פוליטיים, אלא אנשי מקצוע בתחומים כמו רפואת ילדים, אפידמיולוגיה ואימונולוגיה. לפי דיווחים בארה"ב, כמה מהמפוטרים לא קיבלו כל הודעה רשמית, והופתעו לגלות על הפסקת כהונתם מהמאמר בעיתון.
לטענת קנדי, הוועדה לא ניהלה את המלצות החיסונים שלה בשקיפות מספקת, ובמקרים מסוימים – כך לדבריו – פעלה מתוך מניעים זרים. במקביל, הוא עדכן בשבוע שעבר את לוח ההתחסנות הפדרלי ללא שיתוף חברי הוועדה, מה שמעיד על שינוי כיוון חד במדיניות המשרד.
התגובות הציבוריות לא איחרו לבוא. אחד מחברי הוועדה שפוטרו אמר ל־CNN כי מדובר בצעד "שמזיק באופן עמוק לבריאות הציבור", והביע חשש שתחליף את חברי הוועדה קבוצה שמונעת מחשדנות ואידאולוגיה – ולא ממומחיות מדעית. לדבריו, המדיניות הנוכחית עלולה לערער את יציבות אמון הציבור במערכת הבריאות כולה.
גם בסנאט האמריקני הורגשה סערה: הסנאטור ביל קאסידי, רפובליקני מלואיזיאנה ויו"ר ועדת הבריאות של הסנאט, מתח ביקורת פומבית על המהלך, וטען כי קנדי חרג מהתחייבותו להיוועץ עמו במינויים קריטיים. "אני חושש שהוועדה החדשה תהיה חסרת הבנה בסיסית בתחום", כתב קאסידי ברשת X, והוסיף כי הוא מנהל עם השר קנדי שיחות בעניין.
קנדי, בן למשפחת קנדי האייקונית ומי שנחשב לאחת הדמויות הססגוניות והשנויות במחלוקת בממשלו של דונלד טראמפ, כבר הוביל בשנים האחרונות קו אנטי-ממסדי בתחום החיסונים. בין היתר, הוא טען בעבר כי אין חיסון שהוא בטוח או יעיל לחלוטין, והביע עמדה לפיה יש לקצץ את לוח החיסונים המקובל לילדים. בזמן מגפת הקורונה, קנדי הוביל תנועת התנגדות בולטת לחיסונים, שצברה תמיכה ציבורית רחבה, בעיקר בקרב חוגים שמרניים.
בעוד מתנגדיו מזהירים מפני פגיעה חמורה בבריאות הציבור, קנדי משדר ביטחון בצעדים שלו – וטוען כי כעת, יותר מתמיד, יש לתקן את הליקויים המבניים במוסדות הממלכתיים: "אנחנו חייבים להחזיר את האמון למערכת – דרך שקיפות, מקצועיות והסרת אינטרסים זרים", אמר.
את כלה? זה קללל מזמינים עכשיו ערב הפרשת חלה קדוש או חוג בית >>> לחצו כאן!
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו