חדשות בארץ
הרשות להתחדשות עירונית מקדמת מהלך תקדימי במסגרתו תתאפשר התחדשות עירונית בחברה הערבית – לראשונה בישראל. על פי נתוני הרשות, בשנת 2024 אושרו כ-30 אלף היתרי בנייה, כאשר מחציתם במתחמי פינוי-בינוי, אך עד כה החברה הערבית נותרה מחוץ למעגל ההתחדשות. כעת, עם השקת פיילוט חדש ב-6 יישובים ערביים, מקווים ברשות שהמהלך יסלול את הדרך לבנייה מסודרת ולהתחדשות עירונית גם ביישובים הערביים.
על פי הדוח השנתי של הרשות להתחדשות עירונית, בשנת 2024 ניתנו 30 אלף היתרי בנייה, כאשר מחציתם במתחמי פינוי-בינוי. מדובר בעלייה ביחס לנתוני 2023, אך בירידה בהשוואה לשנת 2022. בנוסף, למעלה מ-56 אלף יחידות דיור בתכניות התחדשות עירונית קיבלו תוקף, תוך גידול במספר המתחמים שאושרו – בעיקר בערי הפריפריה. עם זאת, עד היום לא קודמו פרויקטים של התחדשות עירונית ביישובים ערביים – בין השאר בשל מורכבויות תכנוניות, חריגות בנייה וניהול קרקעות פרטיות. כעת, במסגרת הפיילוט החדש, הרשות מנסה לפרוץ את החסמים ולשלב את החברה הערבית בתהליך ההתחדשות העירונית בישראל.
על פי המידע שנחשף, הפיילוט יכלול שישה יישובים ערביים: סכנין, שהייתה הרשות הראשונה שהביעה עניין בפרויקט; נצרת, שם יקודמו שני פרויקטים נפרדים; כפר יאסיף; ערערה; כפר קאסם; וטירה. הפיילוט לא יכלול את היישובים שנכללו בצו ההכרזה האחרון, שבו נכללו 20 מתחמים חדשים מכפר סבא ועד חיפה. מדובר במהלך שמובל על ידי גורי נדלר, מנהל אגף התכנון ברשות להתחדשות עירונית, בשיתוף פעולה עם נציגי היישובים והרשויות המקומיות.
למרות ההתקדמות, המהלך נתקל בכמה מכשולים משמעותיים. אחד האתגרים המרכזיים הוא נושא הקרקעות הפרטיות – רוב הקרקעות ביישובים ערביים הן בבעלות פרטית, מה שמקשה על גיבוש תכנית אחידה ומסודרת להתחדשות עירונית. בעיה נוספת היא חריגות הבנייה – תופעה נפוצה ביישובים ערביים, שמסבכת את תהליך הרישוי והאישור. "יש לא מעט יישובים ערביים שבהם חריגות הבנייה גבוהות מאוד – וזה מקשה על התהליך", אמר גורם בכיר ברשות להתחדשות עירונית. בנוסף, הצפיפות הגבוהה ביישובים ערביים מציבה אתגר תכנוני, שכן היכולת להוסיף יחידות דיור ובינוי ציבורי מוגבלת מאוד.
מסמך פנימי שהגיע לידי האתר מעיד על שיתוף פעולה בין הרשות להתחדשות עירונית לבין ארגון "אלביאדר" – ארגון לפיתוח כלכלי וחברתי בחברה הערבית. במסגרת שיתוף הפעולה, נעשה שימוש בתקציבים ממשלתיים מתוקף החלטת ממשלה מספר 550 – תכנית כוללת לשיפור מצבם הכלכלי של יישובים ערביים, שהוקצה לה תקציב של 30 מיליארד שקל לחמש שנים.
במסגרת שיתוף הפעולה, הרשות וארגון "אלביאדר" פועלים מול נציגי הרשויות המקומיות והיזמים במטרה לקדם את הפרויקטים במהירות וביעילות. גורם המעורב בתהליך ציין כי "בימים אלה נעשית עבודה מדויקת גם מול התושבים וגם מול היזמים, כדי ליצור הסכמות ולמנוע עיכובים".
אם הפיילוט יצליח, הוא עשוי להפוך למודל לשילוב יישובים ערביים בפרויקטים של התחדשות עירונית ברחבי הארץ. מדובר בצעד משמעותי שיכול לשפר את מצוקת הדיור ביישובים הערביים, לחזק את התשתיות המקומיות ולצמצם את הפערים בין החברה היהודית לערבית בתחום הדיור. הצלחה של הפיילוט הזה תוכל לפתוח דלת לפרויקטים נוספים בחברה הערבית – וליצור שינוי אמיתי במפת ההתחדשות העירונית בישראל.
רוצים לקבל חיזוקים, סגולות ועדכונים כל יום? הצטרפו לקבוצה השקטה שלנו בוואטסאפ! לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו