חדשות בארץ
תקיפות צה"ל ברצועת עזה, שהובילו לסיום הפסקת האש, מעוררות דאגה בענף התעופה, בשל החשש שחברות תעופה זרות – שרק לאחרונה שבו לפעול בישראל – יבטלו טיסותיהן. נכון לעכשיו, הפעילות בנתב"ג נמשכת כסדרה, ללא שיבושים או ביטולים הנובעים מהמצב הביטחוני, אך בענף עוקבים בדריכות אחר ההתפתחויות.
החזרה של החברות הזרות בסכנה?
ההסלמה הנוכחית מגיעה בעיתוי רגיש: חברות תעופה זרות נמצאות בעיצומה של חזרה לישראל, לאחר היעדרות ממושכת בעקבות מבצע "חרבות ברזל" והמצב הביטחוני המתוח. יונייטד חידשה את טיסותיה לישראל בסוף השבוע האחרון, ואייר אינדיה שבה בתחילת החודש. בשבועות הקרובים צפויות לחזור לפעילות גם דלתא, ריינאייר, בריטיש איירווייז וחברות נוספות.
השבוע נפתח בתחושת אופטימיות בנתב"ג – תחושה שלא נראתה בשנה וחצי האחרונות. מספר הנוסעים נמצא בעלייה, ובענף העריכו כי בחג הפסח צפוי להישבר שיא של תנועת נוסעים. רשות שדות התעופה החלה להיערך לעומסים בתורים, והפעילות חזרה לשגרה כמעט מלאה – אך כעת, החזרה ללחימה עלולה לשנות את התמונה לחלוטין.
ירי טילים מרצועת עזה או מתימן עלול להרתיע חברות תעופה זרות מהגעה לנתב"ג – גם אם מערכות ההגנה האווירית של ישראל מצליחות ליירט את האיומים. מעבר לסיכון הפיזי, חוסר הוודאות הביטחונית יוצר קושי תפעולי עבור חברות התעופה, שזקוקות לסביבה יציבה כדי להפעיל לוחות זמנים סדירים.
אם סוכנות הבטיחות האווירית של האיחוד האירופי (EASA) תפרסם אזהרה בנוגע לטיסות לישראל – כפי שקרה בעבר – הדבר עלול להוביל לגל ביטולי טיסות נרחב. בשנה שעברה, בעקבות ההסלמה הביטחונית, פרסמה הסוכנות הנחיה שקראה לחברות תעופה אירופיות לבצע הערכת סיכונים לפני טיסה לישראל או מעל שטחה האווירי. נכון להיום, אזהרה כזו אינה בתוקף, אך אם תפורסם מחדש, היא עלולה לגרום לחברות להקפיא מחדש את פעילותן בישראל.
חברות תעופה גדולות כמו לופטהנזה וחברות אמריקאיות מובילות מסתמכות על מערכות מודיעין וניהול סיכונים מקצועיות. החלטה של אחת מהן להשעות את הטיסות עלולה ליצור אפקט דומינו – שכן חברות קטנות יותר נוטות להתחקות אחר החלטותיהן של הענקיות בענף.
מבחן המציאות לתיקון ל"חוק טיבי"
בפברואר האחרון אושר בכנסת התיקון לחוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה) – הידוע כ"חוק טיבי" – שנועד להקל על חברות התעופה הזרות בתקופות חירום. התיקון מעניק לשר התחבורה סמכות להעניק הקלות לחברות תעופה במקרה של שיבושים הקשורים למצב חירום:
חברות כמו בריטיש איירווייז וריינאייר בירכו על התיקון, וציינו כי הוא יאפשר להן גמישות תפעולית ויקל עליהן לשוב לפעילות בישראל גם בתקופות מתוחות. עם זאת, אם ההסלמה הביטחונית תימשך, החוק יעמוד למבחן ראשון – ויתברר האם ההקלות יצליחו לשכנע את החברות הזרות להישאר בישראל למרות הסיכון.
בשורה התחתונה, ההתאוששות של ענף התעופה בישראל – לאחר השפל שפקד אותו בעקבות המלחמה בעזה – תלויה ביציבות הביטחונית. אם ההסלמה תימשך, חברות התעופה הזרות עשויות לסגת מחדש מהשוק הישראלי – מהלך שעלול לפגוע קשות בענף וביכולת של הציבור הישראלי לטוס לחו"ל.
בענף מקווים שהשקט יחזור במהרה, כדי למנוע נסיגה במומנטום החיובי שנרשם בשבועות האחרונים – ולהבטיח שנתב"ג ימשיך לפעול כסדרו.
רוצים לקבל חיזוקים, סגולות ועדכונים כל יום? הצטרפו לקבוצה השקטה שלנו בוואטסאפ! לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו