(צילום: ImageBank4u/shutterstock)

חדשות

הטיפול בהפגנות: הנחיות היועמ"שית והנזיפה בחברי הקואליצה

היועצת המשפטית גלי בהרב מיארה פרסמה לבקשת הממשלה סדרת הנחיות הקשורות לאופן הטיפול במחאות והענישה למפגינים. במהלך הדיון הממשלתי הובע זעם רב מטעם השרים שנותרו ללא תשובות

ת. כהן   
0
(צילום: ImageBank4u/shutterstock)
אא

לאחר שהתבקשה מטעם הממשלה לכתוב הנחיות הקשורות לאכיפת החוק במהלך הפגנות ומחאות, גם מול בתיהם של אנשי ציבור - היועצת המשפטית גלי בהרב מיארה פרסמה אמש (ראשון) סמוך לחצות סדרת הנחיות שמותירות את תהיותיהם של חברי הקואליציה באשר לאי העמדה לדין והגשת כתבי אישום כנגד המפגינים שנעצרו, בלתי פתורות. לדבריה, ההנחיות "אינן נקבעות לפי מקרה כזה או אחר, אלא קובעות אמות מידה אחידות ושוויוניות". 

בדיון שהתנהל בישיבת הממשלה ביקרו השרים את התנהלותם של היועמ"שית ושל המפכ"ל, כאשר השר בן גביר הביע זעם על מעבר לסדר היום ללא הגשת כתבי אישום כנגד המפגינים שנעצרו, והשרה רגב קראה לפיטוריה של בהרב מיארה.  

הנחיות היועמ"שית מפרטות את מדיניותה בכל הקשור לחסימות הצירים, הפגנות הענק וההעמדה לדין של הפורעים.  

לדבריה של היועמ"שית, הפגנה רגילה דורשת רישיון מהמשטרה רק במידה שמשתתפים בה למעלה מ-50 איש.  

אודות הפגנה מול בתים של אנשי ציבור, כתבה היועמ"שית: "קיים איסור להפגין מול או ליד לבית, אך ״בסמיכות מסוימת אליו״, יחולו הכללים של הפגנות רגילות." 

בעניין חסימת הצירים, ציינה בהרב מיארה, כי ״על המשטרה לאזן בין זכותו של היחיד להפגין לבין הציבור״. לדבריה, חסימה שתתבצע באופן יזום או הפעלת הכוחות הנדרשים לפתיחת חסימת הצירים "נתונה לשיקולו של מפקד המחוז". בתוך כך, הגבילה היועצת המשפטית את השימוש בכח בעת פיזור הפגנה וקבעה, "המשטרה אינה רשאית להפעיל כוח בהפגנות שאינן כרוכות בהפס״ד ובמקרה שקיים הפס״ד – על המשטרה להשתמש במידת כח סבירה״. 

בכל הקשור לענישה והעמדה לדין של הפורעים, כתבה היועמ"שית: "על רקע הפגנות – יש לשקול שיקולים רבים כמו עבירות קודמות, גיל, אופי ההפגנה ונסיבותיה, האם ננקטה אלימות ועוד". 

באשר לאיומי הסרבנות של משרתי המילואים, ציינה היועמ"שית כי "כל עוד לא נעשה מעשה בפועל, אין עבירה על החוק". על קריאות למרי אזרחי אמרה כי ״יש להוכיח מבחן הסתברותי מחמיר במיוחד הקושר בין הקריאה לבין זה שהחליט לא לציית״.  

לא די בכך שהיועצת המשפטית לא סיפקה תשובות באשר לאי הגשת כתבי אישום כנגד העצורים שהפגינו, אלא שהיא הגדילה לעשות ונזפה בחברי הקואליציה: ״אין צורך לומר שמערכת אכיפת החוק אינה יכולה לגזור על עצמה עמידה ברף מספרי כלשהו של שימוש בכלים לפיזור הפגנות, של מעצרים, של כתבי אישום וכדומה. ההנחה כי על מערכת אכיפת החוק לעמוד במכסות, היא שתוביל לפגיעה קשה בערך השוויון בפני החוק״.   

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי