
יהדות

לקראת חג השבועות, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה היום (חמישי) כמדי שנה סקירה מרתקת על מצב ענפי החלב והדבש בישראל. גם השנה, הנתונים מציירים תמונה מעודדת - אך גם מעלים נקודות למחשבה.
תפוקת החלב הכוללת בישראל בשנת 2024 עמדה על כ-1.63 מיליון ליטר - ירידה זעירה לעומת 2023. עם זאת, הנתון המעניין באמת הוא תנובת החלב לפרה: 12,125 ק"ג לשנה, ירידה של 1.1% - אך עדיין הנתון הגבוה בעולם, כך לפי ICAR (הוועדה הבינלאומית לרישום בעלי חיים). 98% מהחלב מגיע מפרות, והיתר מחלב עיזים וכבשים - שהכמות ממנו ירדה השנה ב־13%. מעניין לציין כי החלב הצאני עדיין זוכה לפופולריות גבוהה בעיקר במגזר הערבי.
במקביל, מחיר החלב עלה ב-4% במהלך השנה החולפת. ליטר חלב מפוסטר נמכר בממוצע ב-7.01 ש"ח, גבינה לבנה 250 גרם נמכרת ב-5.61 ש"ח, וקוטג' ב-6.24 ש"ח. ערך התפוקה הכולל של החלב ירד מעט - ל-3.9 מיליארד ש"ח.
אם בתחום החלב נרשמה יציבות, הרי שבתחום הדבש דווקא נרשמה עלייה נאה של 8.6% בתפוקה, שהסתכמה בכ-3,800 טונות. עם זאת, גם העלייה המרשימה הזו לא מספיקה לביקוש המקומי, ולכן יובאו לישראל כ-2,900 טונות נוספים של דבש.
מחיר הדבש ליצרן עלה ב-15.1%, והערך הכולל של הענף נאמד בכ-79.8 מיליון ש"ח. כמות הכוורות הפעילות בישראל נאמדה ב-125,300 - עם תפוקה ממוצעת של 30 ק"ג דבש לכוורת.
בתחום סחר החוץ, נרשמה עלייה ביצוא הגבינה והגלידה מישראל - יצוא הגבינה הסתכם ב-9.4 מיליון דולר ב-2024, לעומת 8.8 מיליון דולר ב-2023. לעומת זאת, יבוא הגבינה ירד מ-114 מיליון דולר ל-107 מיליון בלבד. היבוא של גלידה דווקא עלה ל-45.4 מיליון דולר.
עוד נתון מעניין: כמות הדבש שיובאה ירדה במעט לעומת השנה שעברה, למרות הביקוש - מה שמעיד על ניסיון לצמצם תלות ביבוא ולחזק את ייצור הדבש המקומי.
מתחילים את השנה עם זכויות של זיכוי הרבים וזוכים בשפע עצום - לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו