חשבתם שזה בריא? האמת המפתיעה על תחליפי החלב
תחליפי חלב. (צילום: Antonina Vlasova/shuttrstock)

לייף סטייל

חשבתם שזה בריא? האמת המפתיעה על תחליפי החלב

האריזה מבטיחה בריאות - אבל בפנים מסתתרים מים, עמילן וסוכר • כך תבחרו את תחליף החלב שבאמת טוב לגוף שלכם

נעם ברקאי
הוספת תגובה
חשבתם שזה בריא? האמת המפתיעה על תחליפי החלב
תחליפי חלב. (צילום: Antonina Vlasova/shuttrstock)
אא

בין אם זו רגישות ללקטוז, שיקולים סביבתיים או העדפה אידאולוגית - יותר ויותר ישראלים בוחרים לוותר על חלב פרה. המדפים עמוסים בתחליפים, והמותגים מתחרים על לב הצרכן עם שלל הבטחות: “ללא תוספת סוכר”, “דל שומן”, “מועשר בסידן”.

אבל מאחורי העיצוב המוקפד מסתתר לעיתים מוצר שמכיל בעיקר מים, עמילנים, ממתיקים ולעיתים אף חומרים מייצבים ומתחלבים. אז איך תדעו מה לבחור? הנה המדריך המקוצר לבחירה חכמה של תחליפי חלב.

שלושת הדברים שחייבים לבדוק

  1. תכולת חלבון וסידן - בחרו משקה שמספק לפחות 3 גרם חלבון ו-100 מ"ג סידן לכל 100 מ"ל, כדי להתקרב לערכים של חלב פרה.

  2. סוכר מוסף - בדקו היטב כמה סוכר הוסף למוצר. גם כשכתוב “ללא סוכר לבן” - זה לא אומר שאין ממתיקים אחרים.

  3. רשימת רכיבים - העדיפו משקאות עם רכיבים טבעיים וקצרים. ככל שיש פחות תוספים - כך המוצר פשוט ובריא יותר.

חלב פרה (לצורך השוואה)

  • 120 קלוריות

  • כ-6 גרם חלבון

  • כ-200 מ"ג סידן

  • 2 כפיות סוכר טבעי (לקטוז)

משקה סויה

  • ללא סוכר: 70 קלוריות, 7.4 גרם חלבון, 0 סוכר מוסף, 200-240 מ"ג סידן

  • רגיל: 78 קלוריות, 6 גרם חלבון, 1 כפית סוכר מוסף, 240 מ"ג סידן

  • בטעמים (כגון וניל): 130 קלוריות, 6 גרם חלבון, 3.5 כפיות סוכר מוסף, 240 מ"ג סידן

סיכום: משקה סויה ללא סוכר הוא הקרוב ביותר מבחינה תזונתית לחלב פרה. מספק כמות חלבון דומה, ללא סוכר מוסף, ובדרך כלל מועשר בסידן.

משקה שקדים

  • 60-140 קלוריות (בהתאם לסוג)

  • 0-2 גרם חלבון

  • 1.5-3 כפיות סוכר

  • 240 מ"ג סידן

חשוב לדעת: אחוז השקדים בפועל נמוך מאוד - לרוב 2%-8% בלבד. רוב המשקאות מכילים בעיקר מים, תוספים, ולעיתים סוכר מוסף.

משקה שיבולת שועל

  • 80-120 קלוריות

  • 0.5-3 גרם חלבון

  • 6-10 גרם פחמימות, מתוכן 2-3 כפיות סוכר

  • 240 מ"ג סידן

הערה: בסיס פחמימתי, לעיתים עם שמנים צמחיים ותוספים תעשייתיים. מתאים יותר למי שמעדיף מרקם סמיך, אך פחות עשיר בחלבון.

משקה אורז

  • 100-120 קלוריות

  • 1-2 גרם חלבון

  • 22 גרם פחמימה, מתוכן כ-2 כפיות סוכר

  • 240 מ"ג סידן

שימו לב: דל בחלבון, עתיר פחמימות. במקרים רבים כולל שמנים צמחיים, מתחלבים ומייצבים.

אז מה הכי כדאי?

במבט תזונתי קר, משקה סויה ללא סוכר הוא הבחירה המועדפת - בזכות תכולת חלבון גבוהה, סידן, והעדר סוכר מוסף.
מי שמעדיף משקאות אחרים - כמו שקדים, אורז או שיבולת שועל - כדאי שיבחר גרסה ללא תוספת סוכר, עם רשימת רכיבים מצומצמת ותוספת סידן.

ובשורה התחתונה: לא כל מוצר שנראה “בריא” הוא כזה. חלב מהצומח הוא אפשרות טובה - אבל כדי שהגוף באמת ייהנה ממנו, צריך להסתכל גם מעבר לאריזה.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
חלבתזונה
שידור חי