רוצים להוריד את הסיכון לסרטן המעי הגס? המחקר שמגלה את כוחם של חלב וסיבים
חלב וסיבים תזונתיים. (צילום: Sea Wave/shutterstock)

בריאות

רוצים להוריד את הסיכון לסרטן המעי הגס? המחקר שמגלה את כוחם של חלב וסיבים

סיבים תזונתיים עוזרים לנקות את המעי, וחלב עשיר בסידן עשוי להגן על התאים – כך תשלבו אותם נכון בתפריט ותפחיתו את הסיכון למחלה הקשה.

אלעד צור
הוספת תגובה
 רוצים להוריד את הסיכון לסרטן המעי הגס? המחקר שמגלה את כוחם של חלב וסיבים
חלב וסיבים תזונתיים. (צילום: Sea Wave/shutterstock)
אא

סרטן המעי הגס כבר לא נחשב לבעיה של גיל מבוגר בלבד. בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים צעירים מאובחנים עם המחלה – מגמה שמטרידה את עולם הרפואה. אבל לצד החדשות המדאיגות, מחקר חדש מספק קרן אור: שילוב יומיומי של חלב ומזונות עשירים בסיבים עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות המחלה – ובמקרים מסוימים אפילו למנוע אותה.

אז איך זה עובד?

סיבים תזונתיים הם אחד המרכיבים החשובים ביותר לבריאות מערכת העיכול – והם נמצאים במזונות כמו בטטה, תפוחים, קטניות ודגנים מלאים. כשאנחנו אוכלים סיבים, הם סופגים מים, מגבירים את נפח הצואה ומאיצים את תהליך העיכול. התוצאה? המעי נחשף לפחות זמן לחומרים שעלולים להזיק לו – מה שמפחית את הסיכון להיווצרות תאים סרטניים.

אבל יש כאן עוד עניין חשוב: כשחיידקים "טובים" במעי מפרקים את הסיבים, הם מייצרים חומצת שומן בשם בוטיראט – חומר בעל השפעות אנטי-דלקתיות ואנטי-סרטניות. במילים פשוטות, הסיבים לא רק מסלקים רעלים מהמעי – הם גם מחזקים את המערכת החיסונית של הגוף מבפנים.

ומה עם החלב?

מסתבר שגם לחלב ולמוצרי חלב יש תפקיד מפתיע במניעת סרטן המעי הגס. הסיבה לכך קשורה ככל הנראה לסידן ולוויטמין D – שני רכיבים שמסייעים בהגנה על תאי המעי ובוויסות פעילות התאים. בנוסף, יש בחלב תרכובות ביואקטיביות (כמו לקטופרין) שמחקרים מסוימים מצאו שיש להן השפעה מגינה על תאי המעי.

עם זאת, החוקרים מדגישים שהקשר בין חלב לבין הפחתת הסיכון לסרטן עדיין נבדק – וייתכן שההשפעה משתנה מאדם לאדם בהתאם לגנטיקה ולמצב הבריאותי הכללי.

אז מה כדאי לעשות?

המסקנה די ברורה: שילוב של תזונה מאוזנת עם סיבים תזונתיים (בטטה, תפוח, שיבולת שועל, קטניות) יחד עם חלב ומוצרי חלב – עשוי להיות צעד מועיל במניעת סרטן המעי הגס. אבל יש כאן גם עניין של איזון – יותר מדי סיבים עלולים לגרום לנפיחות ולבעיות עיכול, ומוצרי חלב עלולים לא להתאים לכל אחד.

לא לשכוח את הסקר

תזונה נכונה היא חלק חשוב במניעה – אבל היא לא תחליף לבדיקות סקר. קולונוסקופיה, למרות השם המאיים, היא אחת הדרכים היעילות ביותר לאבחון מוקדם של סרטן המעי הגס – ובמהלך הבדיקה אפשר להסיר פוליפים עוד לפני שהם הופכים לממאירים. רוב הרופאים ממליצים להתחיל בבדיקות סקר מגיל 45 – ובקרב אנשים בסיכון גבוה, אפילו מוקדם יותר.

בשורה התחתונה

תזונה נכונה, פעילות גופנית והימנעות ממזון מעובד – כל אלה משחקים תפקיד מרכזי בשמירה על בריאות המעי. הוספת סיבים תזונתיים לתפריט לצד חלב ומוצרי חלב יכולה לתת לגוף הגנה נוספת מפני סרטן המעי הגס – אבל לא פחות חשוב מזה, להקפיד על בדיקות סדירות ולתפוס את הבעיה בזמן.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי