האם נמצא הבעלים של התפילין מגטו ורשה?
(צילום: SunshineC /Alberto Giron Photography/shutterstock)

חדשות

האם נמצא הבעלים של התפילין מגטו ורשה?

הידיעה על אודות התפילין שנמצאו בבונקר בגטו ורשה, 76 שנה אחרי השואה, פורסמה ברחבי הגלובוס. במדינות רבות התרגשו לקרוא על פריטי היודאיקה שהתגלו כל כך הרבה זמן לאחר המלחמה. אלא שאדם אחד הרגיש שייכות גדולה יותר לתפילין, וזאת גם בשל מקצועו כאחד מיצרני התפילין המוכרים בארץ וגם מכיוון שהסיפור של הפריטים שנמצאו היה מאוד מוכר לו באופן אישי.

אריה ניסן   
0
האם נמצא הבעלים של התפילין מגטו ורשה?
(צילום: SunshineC /Alberto Giron Photography/shutterstock)
אא

הרב ישראל יוד, הבעלים של מכון פאר בבני ברק: "אבא שלי, ר' לייבל יוד, היה עד הימים האחרונים ממש בתוך גטו ורשה, ולאורך השנים סיפר רבות על הדרך שבה הניחו תפילין".

אביו של הרב יוד, שהלך לעולמו לפני כ-15 שנה בגיל 94, התגורר בוורשה וכשנה לאחר תחילת המלחמה הועבר עם משפחתו לתוך הגטו. במאי 1943, שלוש שנים מאוחר יותר, החל המרד הגדול בגטו. "אבא לא השתתף במרד אבל היה נוכח בחלק מהאירועים המכוננים בו. הוא סיפר שהיה מהאחרונים ממש בגטו, בעודו מופגז בצורה שלא תאמן". 

לייבל יוד הצעיר סירב להפסיק להניח תפילין לאורך כל תקופת המרד, ולכן החביא יחד עם כמה חברים תפילין בבונקר, במיקום שאותו הכירו. מדי יום היו חוזרים למקום, מניחים תפילין, ומסתירים את הפריטים. "הם היו מחביאים את התפילין כל יום. אני לא יודע אם הם היו שלו, אבל הוא היה שותף למהלך בהחלט". 

בתום המרד נתפס לייבל יוד עם חבריו בידי הנאצים, ובדרך נס לא נורו למוות. "העמידו אותם בפני כיתת יורים, אבל אז קצין אמר שחבל על הכדורים". במקום זאת הם הועברו למחנה השמדה מיידנק, מהמחנות הקשים ביותר, ולאחר מכן המשיך למחנות בוכנוולד ודאכו. לאחר השואה עלה למדינת ישראל והשתקע בבני ברק. התפילין, שאיבד בשואה, מעולם לא נמצאו.

הרב יוד אומר כי אינו יודע אם לסיפור קשר ישיר לכך שהוא עוסק כבר עשרות שנים בייצור ומכירת תפילין, אך הוא מודה שמדובר בצירוף מקרים יפה במיוחד. "אני לא יודע לומר שבגלל הסיפור נמשכתי לזה. זה בוודאי סיפור מרגש, אבל לא בהכרח קשור. הייתה לי משיכה לתפילין ואני עוסק בתחום כבר 45 שנה – מהיום שאחרי חתונתי ובעזרת השם עד יומי האחרון". 

האם התפילין שנמצאו הן אותן תפילין שאבדו לאביו של הרב יוד? כנראה שלעולם לא נדע, בוודאי לאור העובדה שלייבל יוד נפטר לפני שנים ארוכות. ישנם פרטים נוספים על המקום שבו נמצאו התפילין בגטו ורשה, אך אי אפשר לחשוף אותם על מנת שלא לפגוע במציאת חפצים נוספים מהשואה והבאתם לישראל. 

הרב אברהם קריגר, ראש מכון שם עולם, שאנשיו מצאו את התפילין: "הסיפור של לייבל יוד מצטלב עם נתונים שקיבלנו מניצולים אחרים. הם היו שמים את התפילין במקום מסויים וחוזרים כדי להשתמש בהן", 

"בתוך הבונקרים יש הרבה דברים שעדיין לא נמצאו. יש לנו עדויות מאוד מדוייקות – לא רק בוורשה אלא אפילו בבירקנאו. מקומות שאנשים הסתירו דברים כדי שייצאו בעתיד".

לדבריו, לפולין אין אינטרס לחשוף פריטים נוספים מכיוון שהדבר מעלה שוב את השאלה מה הייתה האחריות שלהם לשואה. "לכן הם מתעלמים ונותנים להרס להתרחש. אם אנשים שלנו לא היו מוצאים את התפילין הן היו מושלכות לפח". 

ויש עוד קשר קטנטן אחרון בין התפילין למשפחת יוד. לפני שנים רבות יזם הרב ישראל יוד פרויקט מיוחד ואישי, בוודאי לאור התפילין האבודים של אביו. "הקמתי לפני 30 שנה פרויקט השבת אבדה לתפילין והחזרתי אלפי זוגות. היום, באתר של מכון פאר יש קטגוריה של השבת אבדה. זה אומנם נחשב להתנדבות, אבל עולה לי הרבה כסף. מבחינתי אני הולך עם זה וזו המצווה שאקח איתי לשמים". כרגע יש בחזקת מכון פאר יותר מ-500 זוגות תפילין. 

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי