מלוחם לשבוי – וחזרה: סיפורו המטלטל של עידן אלכסנדר
(צילום: Almog Sugavker/FLASH90)

חדשות בארץ

מלוחם לשבוי – וחזרה: סיפורו המטלטל של עידן אלכסנדר

עידן אלכסנדר נחטף כשבחר להישאר בבסיס – מתוך דאגה לחבריו. היום, הוא צפוי להשתחרר. סיפורו של החייל הבודד שהפך לסמל למסירות

עמית רוזנברג
הוספת תגובה
מלוחם לשבוי – וחזרה: סיפורו המטלטל של עידן אלכסנדר
(צילום: Almog Sugavker/FLASH90)
אא

במשך חודשים ארוכים עמד החייל הישראלי-אמריקני עידן אלכסנדר במרכז מאמצים דיפלומטיים שקטים שניהלה ארצות הברית במטרה להביא לשחרורו. כעת, לאחר תקופה של מגעים מורכבים שכללו גם ניסיונות להביא לפריצת דרך במתווה כולל, הודיע אמש ארגון חמאס כי החליט לשחררו – במהלך חד-צדדי המוגדר על-ידו כמחווה כלפי הממשל האמריקני.

השחרור צפוי בתוך 48 שעות: על פי דיווח של סוכנות הידיעות רויטרס, מועד השחרור נקבע ליום שלישי. עם זאת, מקורות בארגון חמאס מסרו לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי אלכסנדר ישוחרר כבר היום, בשעה 12:00 בצהריים. מדובר במהלך יוצא דופן, אשר מבוצע ללא כל תיאום עם ישראל, וללא דרישה לתמורה – אלא כצעד טקטי של חמאס לקראת אפשרות של הפסקת אש ארוכה ועסקה רחבה יותר.

עידן אלכסנדר, בן 20, גדל בעיר טנאפליי שבניו ג’רזי ועלה בגפו לישראל בגיל 18 על מנת להתגייס לשירות קרבי בחטיבת גולני. במהלך השירות התגורר תחילה אצל סבו וסבתו בתל אביב ובהמשך בקיבוץ חצור, כחלק מגרעין חיילים בודדים. הוא בנם של יעל ועדי, אח בכור למיקה ורועי. כנער היה שחיין מקצועי, ונמשך לפעילות גופנית ואתגרית.

ביום שבת, 7 באוקטובר, עת התרחש הפיגוע ההמוני בדרום הארץ, שהה אלכסנדר בבסיסו. למרות שהיה זכאי לצאת לחופשה מיוחדת לרגל ביקורה של אמו בארץ – וכנדרש עבור חיילים בודדים – הוא בחר להישאר, כדי לא להעמיס את נטל השמירות על חבריו. בשעות הבוקר של אותו היום הספיק לשוחח עם אימו, לדווח לה כי רסיס פגע בקסדתו אך הוא לא נפגע, ואז ניתק הקשר.

בימים שלאחר מכן, התנהלה דרמה שקטה סביב ניסיון המשפחה לאתר את בנם. האם, יעל, סיפרה כי מיד לאחר שהפסיק להשיב להודעות, התקשרה לבעלה שהיה בארה"ב וביקשה שיגיע בדחיפות. יחד החלו לאסוף כל פיסת מידע – עד שנודע כי עידן ככל הנראה בשבי חמאס.

מאז נמסרו מספר עדויות על מצבו, כולל שני סרטוני תעמולה ששחרר חמאס – באחד מהם פנה ישירות לנשיא טראמפ בבקשה לסייע בשחרורו, באחר תוכן דבריו הושמט לבקשת המשפחה. חטופים ששוחררו במסגרת העסקה האחרונה העידו כי הוא הוחזק בתנאים קשים במיוחד, עבר עינויים וירד במשקל, אך שמר על חוסן נפשי ודאג לאחרים סביבו.

הנשיא טראמפ, שהיה מעורב אישית בקידום המגעים, ביקש תחילה להכריז על שחרורו של אלכסנדר מעל בימת הקונגרס בנאום שנשא ב־4 במרץ, אך אז נתקלו שיחותיו של שליחו אדם בוהלר עם חמאס בקשיים. רק בחודש האחרון חודש הקשר באופן מעשי, כשתחילה שליחו סטיב וויטקוף קיים מגעים בדוחא, ובהמשך התקבל אישור עקרוני לשחרור. וויטקוף עצמו עדכן את הוריו של עידן, שבאותו הזמן כבר התארגנו להגיע לישראל.

ממשפחת אלכסנדר נמסר כי הם "מודים על המאמץ הדיפלומטי שנעשה, נמצאים בקשר ישיר עם הממשל האמריקני, ומייחלים לחזרתו הקרובה של עידן. מדינת ישראל וארה"ב מחויבות להשיבו הביתה – כמו גם את שאר 58 החטופים והחטופות שנותרו מאחור". לשכת ראש הממשלה בישראל פרסמה הצהרה קצרה בה ציינה כי "ארצות הברית עדכנה את ישראל על המהלך, שאין בו כל תמורה או תנאי מצידה של ישראל. המשא-ומתן הכולל נמשך, תחת אש, וישראל נערכת לכל תרחיש בהתאם למדיניותה".

מלבד עידן, נותרו בעזה גופותיהם של ארבעה חטופים נוספים בעלי אזרחות אמריקנית – סרן עומר נאוטרה, סמ"ר איתי חן, וגדי וג'ודי חגי. גם שחרורם מצוי במוקד מאמצי תיווך שקטים. אביו של עידן, עדי אלכסנדר, אמר לפני מספר שבועות בריאיון כי "הגיע הזמן לדבר ישירות עם חמאס. אסור להשאיר את בני בשבי, כמו גם את האחרים".

השחרור הצפוי עורר תגובות רבות, גם מכיוונן של משפחות חטופים אחרים. עינב צנגאוקר, אם החטוף מתן, תקפה בחריפות את ראש הממשלה והביעה חשש כי בנה נותר לבדו בשבי. משפחות נוספות, בהן משפחתו של סמ"ר איתי חן ז"ל, מסרו כי הן שמחות בשמחת משפחת אלכסנדר – אך דורשות פתרון כולל. "כל חטוף שחוזר הביתה – מחמם את הלב, אבל אסור לנו להשלים עם מצב שבו המדינה אינה מציגה תוכנית להחזרת כל החטופים", אמרו.

במקביל, גוברת ההערכה כי השחרור הקרוב ישמש את האמריקנים כקרש קפיצה להסכם נרחב יותר, הכולל הפסקת אש בת 70 ימים, הכנסת סיוע הומניטרי ושחרור מדורג של חטופים. בישראל עדיין לא ברור כיצד תגיב – במיוחד לאור העובדה שמדובר במהלך שבו לא הייתה לה מעורבות, ואולי אף נועד לעקוף את תהליך המו"מ הרשמי המנוהל מטעמה.

אם אכן יושלם שחרורו של עידן אלכסנדר – ייחשב הדבר לא רק להישג אישי עבור משפחתו, אלא גם לאבן בוחן משמעותית עבור הזירה המדינית, שעומדת בין פתרון כולל – לבין החמרה בזירה המבצעית. בישראל שומרים על שקט תקשורתי, אך נערכים גם לאפשרות שהצעד הבא – יהיה צבאי.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי