אחרי וויז: האקזיטים הגדולים בהיסטוריה של ההייטק הישראלי
(צילום: shutterstock/Poetra.RH/BobNoah)

חדשות בארץ

אחרי וויז: האקזיטים הגדולים בהיסטוריה של ההייטק הישראלי

וויז, שפיתחה מערכת לאבטחת מידע בענן, תמשיך לפעול תחת גוגל לאחר שנרכשה ב-32 מיליארד דולר – סכום שיא להייטק הישראלי

עמית רוזנברג
הוספת תגובה
אחרי וויז: האקזיטים הגדולים בהיסטוריה של ההייטק הישראלי
(צילום: shutterstock/Poetra.RH/BobNoah)
אא

חברת הסייבר הישראלית וויז (Wiz) הודיעה אתמול (שלישי) כי נרכשה על ידי ענקית הטכנולוגיה גוגל תמורת 32 מיליארד דולר – עסקה שמציבה שיא חדש להייטק הישראלי. אם העסקה תעבור את האישורים הרגולטוריים הנדרשים, מדובר יהיה בעסקה הגדולה ביותר אי פעם של חברה שנוסדה בישראל – יותר מכפול מהעסקה השנייה בגודלה עד כה.

מעבר להישג המקומי, מדובר באחת מעסקאות הטכנולוגיה הגדולות בהיסטוריה. לפי נתוני רויטרס, הרכישה של וויז היא העסקה השמינית בגודלה בעשור האחרון בעולם הטכנולוגיה בארה"ב – לצד עסקאות ענק כמו רכישת VMware על ידי Broadcom ועסקת Activision Blizzard על ידי Microsoft בסכום של 69 מיליארד דולר.

וויז – ממערכת לאבטחת ענן לאימפריה של מיליארדים

וויז, שנוסדה בשנת 2020 על ידי ארבעה יזמים ישראלים – אסף רפפורט, עמי לוטבק, רועי רזניק וינון קוסטיקה – פיתחה מערכת לאבטחת מידע בענן. הטכנולוגיה של החברה מאפשרת לארגונים לבצע סריקה מקיפה של הנתונים והגדרות הענן שלהם, לזהות בעיות אבטחה ולתקן אותן לפני שהן מנוצלות על ידי גורמים זדוניים.

החברה מעסיקה כ-1,800 עובדים ומרכזה נמצא בישראל. וויז צמחה במהירות מסחררת, כאשר בתוך פחות מחמש שנים הפכה לאחת מחברות הסייבר המובילות בעולם. העסקה הנוכחית מבטאת את ההערכה הגוברת בשוק לטכנולוגיות אבטחת הענן – תחום הנמצא בצמיחה מהירה בעקבות עלייה במתקפות סייבר ברחבי העולם.

המגעים למכירת וויז החלו כבר בקיץ האחרון, אז ניהלה החברה משא ומתן עם גוגל על עסקה בסכום של 23 מיליארד דולר – אך זו לא יצאה לפועל. בסופו של דבר, העסקה נסגרה בעבור 32 מיליארד דולר במזומן – מהלך שמעניק לגוגל דריסת רגל משמעותית בתחום אבטחת הענן.

על פי ההסכם בין הצדדים, וויז תשמור על עצמאות תפעולית גם תחת הבעלות של גוגל, ותמשיך לפעול מישראל תחת הנהגתם של המייסדים.

עד כה, האקזיט הגדול ביותר בהייטק הישראלי היה מכירת מובילאיי לענקית השבבים אינטל ב-2017 תמורת 15.3 מיליארד דולר. מובילאיי, שהוקמה בשנת 1999 על ידי פרופ' אמנון שעשוע וזיו אבירם, פיתחה מערכת מבוססת חיישנים לזיהוי סכנות בכביש – טכנולוגיה שהפכה לחלק מרכזי במערכות נהיגה אוטונומיות.

במקום השלישי ברשימת האקזיטים הישראליים הגדולים נמצאת מכירת מלאנוקס ל-Nvidia בשנת 2019 בסכום של 6.9 מיליארד דולר. מלאנוקס, שהוקמה על ידי איל וולדמן, פיתחה טכנולוגיות לתקשורת מהירה בין שרתים – מרכיב קריטי בתעשיית הבינה המלאכותית והענן.

"המכירה של וויז ב-32 מיליארד דולר היא הישג מדהים", אמר איל וולדמן, לשעבר מנכ"ל מלאנוקס, בראיון ל-N12. "המכנה המשותף של החברות האלו זה שיש להן מוצרים מדהימים, טכנולוגיה מעולה ובעיקר אנשים מעולים. הכול מתחיל ונגמר בכוח האדם. ברגע שהאנשים יכולים לעשות את זה – זה מה שקורה. זה מתחיל בחינוך בצבא ובעוד מקומות".

אקזיטים נוספים שהפכו את ישראל למעצמת הייטק

אקזיטים נוספים שסימנו את ישראל על מפת ההייטק העולמית כוללים את מכירת פרוטרום (חברה ישראלית שפעלה בתחום תמציות הטעם והריח) בשנת 2018 לחברת IFF תמורת 6.4 מיליארד דולר.

עסקת ענק נוספת הייתה מכירת NDS לחברת סיסקו בשנת 2012 בעבור 5 מיליארד דולר. NDS פיתחה מערכות הצפנה וניהול זכויות דיגיטליות בתחום שידורי הטלוויזיה – טכנולוגיה ששימשה גופי שידור גדולים ברחבי העולם.

גם מכירת מרקורי ל-HP בשנת 2006 תמורת 4.5 מיליארד דולר הייתה ציון דרך משמעותי בהייטק הישראלי. מרקורי פיתחה מערכות לניהול ובדיקת תוכנה, ושימשה חברות טכנולוגיה מובילות בעולם.

לא ניתן להתעלם מהמכירה של ICQ ל-AOL בשנת 1998 – האקזיט המשמעותי הראשון של הייטק ישראלי – תמורת 400 מיליון דולר. ICQ, שפיתחה את פלטפורמת המסרים המידיים הראשונה בעולם, הייתה סנונית ראשונה לגל ההצלחות של התעשייה המקומית.

האקזיט של וויז ב-32 מיליארד דולר ממחיש את היכולת של ההייטק הישראלי להתחרות בזירה העולמית. בתוך פחות מחמש שנים, החברה הצעירה הפכה למובילה עולמית בתחום הסייבר – והשיא החדש שקבעה עשוי למשוך לישראל משקיעים וחברות טכנולוגיה נוספות.

בענף מעריכים כי העסקה של וויז תהווה זרז נוסף להייטק הישראלי – ותסמן לעולם שישראל ממשיכה להיות חממה לחדשנות טכנולוגית בקנה מידה עולמי.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
הייטקגוגל
שידור חי