האם זה הסוף למלחמה באוקראינה? פגישה היסטורית בין בכירים אמריקנים לרוסים בסעודיה
(צילום: Alexandros Michailidis/shutterstock/Chip Somodevilla/miss.cabul)

חדשות בעולם

האם זה הסוף למלחמה באוקראינה? פגישה היסטורית בין בכירים אמריקנים לרוסים בסעודיה

שיחות משמעותיות בין ארה"ב לרוסיה עשויות להביא לסיום הקרוב של המלחמה באוקראינה. מזכיר המדינה רוביו וגורמים בכירים אחרים ייפגשו השבוע עם נציגי רוסיה בריאד

אוריאל פדרמן
הוספת תגובה
האם זה הסוף למלחמה באוקראינה? פגישה היסטורית בין בכירים אמריקנים לרוסים בסעודיה
(צילום: Alexandros Michailidis/shutterstock/Chip Somodevilla/miss.cabul)
אא

בעקבות שיחות ראשוניות בין ממשל טראמפ לפוטין, יגיעו השבוע לריאד שליחים אמריקנים בכירים לפגישה עם נציגים רוסים, במטרה לדון בהבנות אפשריות לסיום המלחמה באוקראינה. הפגישה צפויה להתקיים בשעה שמתחזקות השמועות על שינויים דיפלומטיים עולמיים וגישות שונות לגבי הדרך להפסיק את הסכסוך המתמשך.

מזכיר המדינה האמריקני, מרקו רוביו, היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן מייק וולץ ושליח ארה"ב למזרח התיכון, סטיב וויטקוף, צפויים להיפגש עם בכירים רוסים בריאד, כך דווח ב"ניו יורק טיימס". מדובר בשיחות המשמעותיות הראשונות בין ארה"ב ורוסיה מאז תחילת הפלישה הרוסית לאוקראינה, וזו עשויה להיות הזדמנות לראשית סיום למלחמה, לאחר יותר משלוש שנים של קרב קשה.

פגישה זו מגיעה רק מספר ימים לאחר שיחה ישירה בין נשיא ארה"ב לשעבר, דונלד טראמפ, לבין נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין. טראמפ, שעד כה לא חלק על עמדות ממשל ביידן, ציין כי השיחות לא יכללו את אוקראינה ויתמקדו בדרכים להשגת פתרון לסכסוך. התהליך הזה מעורר חשש מצד בכירים אוקראינים, שמודאגים מהאפשרות שארה"ב תגיע להסכמות עם רוסיה מבלי לקחת בחשבון את האינטרסים של קייב. נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, הבהיר כי לא יוכל להסכים להסכם שיימנע מהם את ערבויות הביטחון וההבטחה לשלום יציב.

למרות הדברים החריגים שדיבר עליהם טראמפ, במיוחד לאור השיחות המועתקות עם פוטין, נראה כי האוקראינים לא ישתתפו בשיחות הקרובות, מה שעשוי להעמיק את המתחים בין המערב לרוסיה. הגורם המעורה בשיחות ציין כי קייב ככל הנראה לא תהיה נוכחת, למרות הצהרת טראמפ כי האוקראינים כן ייקחו חלק.

בנוסף, כבר ביום שישי האחרון, רוביו וסגן נשיא ארה"ב, ג'יי די ואנס, נפגשו עם זלנסקי בוועידת מינכן לביטחון, ושוחחו גם עם שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, במסגרת שיחות דיפלומטיות להידוק הקשרים מול מוסקבה. לאור המתיחות הגלויה, גורמים בממשל טראמפ ציינו את החשיבות במציאת פתרון למלחמה ולמנוע התדרדרות נוספת, תוך שמירה על יתרונות אסטרטגיים ארוכי טווח לארה"ב, רוסיה וישראל.

כך או כך, המתח שנוצר סביב השיחות בריאד מצביע על תהליכים דיפלומטיים משמעותיים שיכולים להוביל לשינויים באזור, אבל לא ברור עדיין אם תיווצר התקדמות אמיתית שתסייע לעצור את שפיכות הדמים באוקראינה.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי