חדשות בעולם
סערה דיפלומטית התעוררה בין ארצות הברית לדרום אפריקה בעקבות החלטתו של נשיא ארה"ב לשעבר, דונלד טראמפ, לעצור את הסיוע הכספי לדרום אפריקה ולהציע מקלט מדיני לאפריקאנרים – קבוצה לבנה בדרום אפריקה, שרבים מחבריה הם חקלאים הטוענים כי הם נרדפים על ידי השלטון. אלא שהתגובה מהדרום אפריקאנרים עצמם הייתה חד משמעית: "אנחנו לא הולכים לשום מקום".
בהודעה שפרסם ממשלו של טראמפ ביום שישי האחרון, האשים הנשיא לשעבר את ממשלת דרום אפריקה במדיניות מפלה כלפי חקלאים לבנים ובכך שהיא מאפשרת תקיפות אלימות נגדם. לטענתו, חוק חדש מאפשר למדינה להחרים קרקעות חקלאיות מבעליהן האפריקאנרים "ללא כל פיצוי", מה שמצדיק את הצעת המקלט שהעניק להם.
ממשלת דרום אפריקה מיהרה לדחות את ההאשמות וטענה כי אין מדובר בתקיפות ממוקדות כלפי לבנים, וכי מדיניות הקרקעות החדשה נועדה "לתקן את עוולות הקולוניאליזם והאפרטהייד". במשרד החוץ הדרום-אפריקאי אף מתחו ביקורת על טראמפ וציינו כי "אירוני שמתייחסים לאחת הקבוצות האמידות ביותר במדינה כאל פליטים".
אולם מי שדווקא לא ממהרים להיענות להצעתו של טראמפ הם האפריקאנרים עצמם. שניים מהארגונים הגדולים המייצגים אותם, Solidarity ו-AfriForum, הבהירו בסוף השבוע כי הם לא מתכוונים להגר לארה"ב.
"אנשינו עובדים כאן, רוצים להישאר כאן, וימשיכו להישאר כאן", הצהיר דירק הרמן, מנכ"ל Solidarity, שמייצג לדבריו כ-2 מיליון איש. "אנחנו מחויבים לבנות את עתידנו כאן, בדרום אפריקה".
קאלי קריאל, מנכ"ל AfriForum, הבהיר במסיבת עיתונאים: "אנחנו לא רוצים לעבור לשום מקום אחר. זו המדינה שלנו".
הלבנים בדרום אפריקה, שמונים כיום כ-7% מהאוכלוסייה, מחזיקים עדיין בכ-70% מהקרקעות החקלאיות הפרטיות במדינה – נתון שממשיך לעורר ויכוח נוקב במדינה שעדיין מנסה להתמודד עם השלכות האפרטהייד.
על פי דו"ח של ועדת זכויות האדם הדרום-אפריקאית משנת 2021, רק 1% מהלבנים במדינה חיים בעוני, לעומת 64% מהשחורים. הנתונים הללו מובילים רבים לטעון כי טענות הרדיפה של האפריקאנרים אינן מבוססות.
המהלך של טראמפ נתמך בין היתר על ידי היזם אילון מאסק, שנולד בדרום אפריקה, והביע לאחרונה ביקורת קשה על ממשלת המדינה. מאסק טען כי השלטון "מאפשר אפליה ממוסדת נגד לבנים", אך בדומה לטראמפ, גם הוא זכה לתגובה נוקבת מצד הממשלה.
"טראמפ היה צריך להגיע לכאן בעצמו כדי לראות מה באמת קורה", אמרה סיתאבילה נגידי, סוחרת ביוהנסבורג. "הוא לא יכול פשוט להסתמך על דבריו של אילון מאסק, שלא חי כאן כבר שנים רבות".
בין אם מדובר באפליה ממוסדת נגד לבנים, או בניסיון לתקן את עוולות העבר – נראה כי המאבק על הקרקעות בדרום אפריקה רחוק מלהסתיים. עם זאת, לפחות בכל הנוגע להצעתו של טראמפ, המסר של האפריקאנרים ברור: "תודה, אבל לא תודה".