מכירים עזתים שרוצים להגר? ישראל פותחת להם את השער
בנימין נתניהו צילום: Miriam Alster/Flash90

ביטחוני

מכירים עזתים שרוצים להגר? ישראל פותחת להם את השער

בדיון עם בכירי מערכת הביטחון, השר ישראל כ"ץ הציג יוזמה חדשה שתאפשר לעזתים לעזוב – אבל רק אחרי בידוק ביטחוני מחמיר. האם העולם יתגייס למהלך?

עמית רוזנברג
תגובה אחת
מכירים עזתים שרוצים להגר? ישראל פותחת להם את השער
בנימין נתניהו צילום: Miriam Alster/Flash90
אא

בדיון עם בכירי מערכת הביטחון, בהם הרמטכ"ל הרצי הלוי והרמטכ"ל המיועד אייל זמיר, דן שר הביטחון ישראל כ"ץ באפשרות שתושבי עזה יוכלו לצאת דרך נמל אשדוד ושדה התעופה רמון, בכפוף לבדיקות ביטחוניות מחמירות.

על רקע התוכנית שהציג בעבר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, השר ישראל כ"ץ מוביל דיון משמעותי עם בכירי מערכת הביטחון על מתן אפשרות ליציאה מרצון של פלסטינים מהרצועה. התוכנית, שעודנה נמצאת בשלבי בחינה, תאפשר למי שמעוניין בכך לעזוב, אבל רק לאחר בידוק ביטחוני קפדני.

בדיון שהתקיים הערב השתתפו הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי, מנכ"ל משרד הביטחון והרמטכ"ל המיועד אלוף (מיל') אייל זמיר, וכן בכירים נוספים. על הפרק: יצירת מנגנון שיאפשר לתושבי עזה לצאת מהשטח דרך נמלי אשדוד ורמון, לצד בחינת מעברי יבשה מסוימים.

השר כ"ץ הבהיר כי הוא רואה בתוכנית מהלך אסטרטגי חשוב: ישראל לא תמנע יציאה של תושבים שיבחרו בכך, וכל מדינה שמתחייבת לזכויות אדם צריכה להיות מוכנה לקלוט אותם. לדבריו, חמאס הפך את תושבי עזה לבני ערובה ומונע מהם לעזוב, וכעת יש אפשרות לאפשר למי שמעוניין בכך לצאת לכל מדינה שתסכים לקלוט אותו.

על פי התוכנית, מי שיבחר לעזוב יוכל לעשות זאת רק לאחר שיעבור סדרת בדיקות ביטחוניות מחמירות שיקבעו גורמי הביטחון הישראליים. כ"ץ אף הזכיר כי בעבר היו מדינות כמו קנדה שהביעו רצון לקלוט תושבי עזה במסגרת תוכניות הגירה מסודרות.

היוזמה הישראלית לא התקבלה בעין יפה בכל הזירות הבינלאומיות. במשרד החוץ של מצרים גינו בחריפות את ההצעה, וטענו כי היא מהווה הפרה של הדין הבינלאומי ועלולה להוביל להשלכות חמורות.

גם באירופה נשמעו קולות מתנגדים. בעוד כ"ץ קרא למדינות כמו ספרד, אירלנד ונורבגיה לפתוח את שעריהן לתושבי עזה, בספרד ובאירלנד מיהרו להכחיש כל כוונה כזו ואף תקפו את עמדת ישראל.

למרות הביקורת, כ"ץ נחוש להמשיך לקדם את המהלך. בצה"ל כבר החלו בגיבוש תוכנית עבודה מפורטת לבחינת המנגנונים האפשריים, כולל יציאה דרך הים והאוויר.

בישראל יודעים שהתוכנית תלויה בשיתוף פעולה בינלאומי, ולכן העיניים נשואות כעת למדינות שיצטרכו להחליט האם הן מוכנות לקלוט פלסטינים מהרצועה.

האם מדובר בצעד היסטורי או ברעיון שלא יבשיל? בינתיים, הכדור בידי הקהילה הבינלאומית.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי