חדשות בארץ
בשנות התשעים, כחלק משיתוף פעולה עם תעשיית האוויר האמריקאית והתעשייה האווירית לישראל, התחיל חיל-האוויר לפתח את טיל ה"חץ" אשר מטרתו ליירט טילים בליסטיים ארוכי טווח. מאז תחילת המלחמה, יירטו לוחמי מערך ההגנה האווירית שני איומים אוויריים ואנשיה ערוכים לכל תרחיש, מכל זירה. השבוע, יירטה המערכת טיל ששוגר מעזה לאזור הערבה.
היירוט הנוסף התרחש בשבוע שעבר, במהלכו יירטה המערכת טיל קרקע-קרקע ששיגרו הח'ותים מאזור ים סוף. "כל העבודה שלנו התנקזה ליירוט הטיל ארוך הטווח ששוגר מתימן. אנחנו מוכנים לאיומים מכל חזית, ובימים האחרונים קיבלנו לכך משנה תוקף", אומר סא"ל א', מפקד גדוד 136 המפעיל את מערכת הנשק "חץ".
בהשוואה למערכות נשק אחרות במערך ההגנה האווירית כמו "כיפת ברזל", הפעילות של מערכת "חץ" היא נדירה. השימוש הראשון בה נעשה בשנת 2017, כאשר נורו טילים מסוריה אל עבר מטוסי חיל-האוויר. למרות התדירות, אנשי היחידה מעידים שכאשר הם נדרשים לפעול, הציפייה מהם היא לעבור מאפס למאה במהירות כדי להגן על העורף. "המערך הלוחם והמערך הטכני, בסדיר ובמילואים, עובדים לאורך כל השנה במטרה להיות מוכנים לרגע האמת", מחזק סא"ל א'.
כאמור, ייחודה של המערכת הוא טווח ההגנה של הטילים שלה, אשר מסוגל לחצות את קו האטמוספרה ולהגיע לחלל. "אנחנו פרוסים ברחבי הארץ בטווח רחב, הכי רחב שהיה לנו", מספרת סרן ש', מפקדת סוללה בגדוד. "בחודש האחרון הגברנו כוננות ועברנו לפעילות במצב חירום. ביצענו הערכות מצב וראינו איך אנחנו משפרים תהליכים בתוך היחידה".
לצד הלוחמים בשירות סדיר, ניתן לראות בסוללות בימים אלה גם אנשי מילואים רבים שעזבו מאחור את המשפחה והקריירה, והתגייסו לסייע במאמץ המלחמתי. "אני רואה אנשי מילואים, לחלקם יש משפחות שניצלו מהטבח, שלמרות האובדן הענק מגיעים עם ברק בעיניים. אף אחד לא מתלונן, כולם מרגישים שהם תורמים למדינת ישראל ומגנים על הבית", מספר סא"ל א'.
תחושת השליחות וההגנה על העורף מתחדדת אפילו יותר בימי מלחמה. "רגע היירוט היה רגע מספק ועוצמתי, תחושת הגאווה נשארה איתנו זמן רב אחרי", מעידה סרן ש'. "זה העלה את תחושת המשמעות והשליחות, והביא לידי ביטוי את היכולות שלנו באופן המובהק ביותר. יש לנו בידיים מערכת נשק אסטרטגית, ונדע להפעיל אותה בחוכמה".